GravidGravid? Her er matvarene du bør unngå!

Gravid? Her er matvarene du bør unngå!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Mattilsynet.no og Maren Eriksen 49347 Sist oppdatert 03.04.24

Hva er trygt og hva er ikke det? Vi har oppsummert kostholdsrådene til deg som er gravid.

Selv om du stort sett kan spise det samme som før, er det enkelte unntak. I tillegg bør du være ekstra påpasselig med hygienen. Risikoen er liten for å smittes, men hvem ønsker vel å utsette det mest dyrebare i verden for unødvendige farer? Dessuten er det ikke alltid sånn at jo mer du spiser av noe, jo farligere er det. Man kan rett og slett være maks uheldig.

God kjøkkenhygiene:
  • Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer.
  • Vask hendene ekstra godt etter kontakt med dyr, sand og jord.
  • Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær.
  • Bruk rene redskaper og kluter.
  • Ha egne skjærebrett til ting som skal kokes/stekes og ting som skal spises rått
  • Spis maten rykende varm (bakterier vokser i lunken mat). Ved temperatur over 70 grader drepes de fleste bakterier.
  • Hold rå og ferdig tilberedt mat fra hverandre.

Her er maten du bør unngå:

  • Rått kjøtt (NB! Ikke smak på rått kjøtt, kjøttdeig/farse under matlagingen)
  • Gravet kjøtt og biff tartar
  • Spekemat
  • Rakfisk
  • Selkjøtt
  • Blåkveite over 3 kg
  • Ferskvannsfisk fra selvfangst
  • Gjedde eller abbor over 25 cm
  • Ørret eller røye over 1 kg
  • Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (den på boks er ok)
  • Fiskelever og fiskeleverprodukter – eksempelvis Svolværpostei og Lofotpostei
  • Brunmat i krabbe og hummer (det hvite kjøttet er ok)
  • Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell
  • Upasteuriserte meieriprodukter. En del oster er laget av upasteurisert melk. I Norge og EU skal disse merkes spesielt (enkelte oster, som parmesan og grana padano er ok).
  • Myke oster som brie, camembert og blåmuggoster. (Faste oster av upasteurisert melk, som grana padano og parmesan, regnes som trygge.)
  • Alle oster som er varmebehandlet, for eksempel på pizza, i varme sauser osv, er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader.
  • Måseegg

Det finnes flere restriksjoner – blant annet når det gjelder selvfangst, sopp, egg og bær. Det beste tipset er å besøke Mattilsynets nettsider for mer detaljerte råd om den enkelte matvaren og stedet det er fanget/plukket.

Les også:

Trygt å spise buffetmat i utlandet?

– Gravide bør drikke så lite cola, kaffe og te som mulig

Gravid? Dropp spekematen

Koffeinmengde:

Så mye koffein inneholder 1 desiliter:

Energidrikk: 32 mg (produktavhengig) (liten boks, 330 ml = 105 mg, stor boks 5 dl = 160 mg)

Coladrikk: 10 mg (liten boks, 330 ml = 33 mg, stor boks 5 dl = 50 mg)

Svart te: 22 mg (kopp 2 dl = 44 mg)

Pulverkaffe: 45 mg (kopp 2 dl = 90 mg)

Filterkaffe: 40 mg (kopp 2 dl = 80 mg)

Espresso: 268 mg (liten kopp 0,4 dl = 107 mg)

Maksimalt anbefalt mengde under graviditeten er 100-200 mg per dag. Husk at du ofte drikker større mengder enn 1 desiliter av drikkene.

Kilde: Folkehelseinstituttet, fhi.no

Denne maten bør du være forsiktig med:


  • Oppskåret kjøttpålegg bør spises ferskest mulig.

  • Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly. Mattilsynet advarer mot å spise kjøttet rundt sårkanalen eller kjøtt som er synlig skadet av blyholdig prosjektil eller hagl. Småvilt felt med blyammunisjon kan spises maks én gang i måneden. Kvinner som planlegger å bli gravide, eller er gravide, bør unngå viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester.

  • Gravet eller røkt fisk bør spises i god tid før holdbarhetsdatoen

  • Sushi er stort sett trygt, da må den være laget av rå, fersk marin fisk. Men pass på at ingen av matvarene i listen over er brukt

  • Kaffe, te, cola og energidrikker som inneholder koffein. Maks dose koffein er 100-200 mg daglig.

  • Sukker bør begrenses, men litt søtt er greit. Et høyt inntak av sukker og sukkerholdige matvarer vil kunne fortrenge mat med større næringsinnholdet og dermed senke kostens totale næringsinnhold.


Hvorfor?
De to viktigste og vanligste synderne heter Toxoplasma og Listeria. De kan være helt ufarlige for deg, men kan gi infeksjoner som kan skade fosteret eller føre til abort.

Toxoplasma er en parasitt som finnes i tarmkanalen hos enkelte dyr. Kontakt med avføringen hos disse dyrene kan overføre smitte, og det samme kan skje om du klapper det. Avføring i jordsmonnet kan komme over på frukt og grønnsaker – derfor skal disse vaskes før du spiser dem. Spiser du rått kjøtt fra et dyr smittet av parasitten, kan du også bli smittet.

Listeria er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og en rekke ulike matvarer. Smitten skjer hovedsakelig om du spiser mat uten å varmebehandle den først, eller om maten har ligget i kjøleskapet lenge (for eksempel oppskåret kjøttpålegg eller andre matvarer som nærmer seg holdbarhetsdatoen). Spekemat, myke oster og røkelaks er eksempler på mulige smittekilder.

I tillegg er det viktig å være forsiktig med miljøgifter. Noen av produktene står på listen fordi de inneholder så høye andeler at det kan være skadelig for babyen.

Rusmidler:

Som gravid skal du ikke drikke alkohol og du bør unngå tobakksrøyk og andre rusmidler. Fordi vi ikke vet hvor grensene for hva som er skadelig går, anbefales gravide totalavhold.

Les også:

Du kan halvere risikoen for alvorlige misdannelser

Nyttige cocktails for gravide

Gravide får forskjellige kostråd i Norge, Sverige og Danmark

Vær ekstra forsiktig på utenlandstur
Det er spennende å være på reisefot, oppleve nye kulturer og smake på eksotisk mat. Men som gravid er det ekstra viktig å være påpasselig med mat i utlandet. Der er det ofte andre og flere bakterier og parasitter enn det vi har i Norge. Unngå rått kjøtt og rå fisk, pass på hygienen, vask eller skrell frukt, grønnsaker og bær. Ha rådene i bakhodet – også når du er på restaurant. Forhør deg gjerne med jordmor eller lege før du reiser (aller helst før du bestiller reisen).

Dette bør du spise:

Et variert kosthold med ekstra tilskudd av folat og vitamin D er et godt utgangspunkt. Her er Helsedirektoratets kostråd: (Rådene vil bli oppdatert i løpet av 2024)


  • Minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag gjennom hele året

  • Fisk 2-3 ganger i uken, og fisk som pålegg flere ganger i uken. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Halvparten av fisken bør være fet fisk

  • Magre meieriprodukter (skummet melk, ekstra lett melk eller lett yoghurt)

  • Myk vegetabilsk margarin på brød og flytende margarin eller vegetabilsk olje til matlagingen

  • Magert kjøtt og magre kjøttprodukter

  • Grovt brød

  • Poteter

  • Ris og pasta (velg gjerne fullkornsvarianter)

  • Mat merket med nøkkelhullet

  • Vann anbefales som drikke til maten og som tørstedrikk

  • Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten


Så mye ekstra mat trenger du hver dag:

Første trimester: En frukt, for eksempel en banan (100 kcal)

Andre trimester: Et lite mellommåltid, for eksempel en skive og en frukt (300 kcal)

Tredje trimester: To mellommåltider, for eksempel havregrøt og en brødskive (500 kcal)

JOD: Det har vært mye oppmerksomhet rundt jod og gravide – mange får i seg for lite. Er du gravid, er den daglige anbefalingen 200 mikrogram. Jod er et mineral som er nødvendig for at stoffskiftet og forbrenningen skal fungere på riktig måte. Jod er også helt nødvendig for at barnet i magen og den nyfødte skal vokse normalt, og for at hjernen til barnet skal utvikle seg som den skal.

Kilde: Mattilsynet.no og helsenorge.no


Lakris og ingefær

Gravide bør bør ikke spise mye lakris på grunn av fare for skadelige effekter av glykyrrhizinsyre på fosteret under graviditeten.

Gravide og kvinner som planlegger å blir gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.

Fullstendige kostråd for gravide finner du på Mattilsynets nettsider og på Helsenorge.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: