Gravid– Gravide bør drikke så lite cola, kaffe og te som mulig

– Gravide bør drikke så lite cola, kaffe og te som mulig

Gravide bør ha et begrenset inntak av koffeinholdig drikke i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 96436

Høyt inntak av koffein øker risikoen for å få barn med for lav fødselsvekt – uten at svangerskapet varer kortere. Det kan ha negative følger for barnets helse både på kort sikt og senere i livet.

Dette er konklusjonen i en studie fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) fra 2013. Studien ble publisert i tidsskriftet BMC Medicine. Over 59.000 kvinner deltok i undersøkelsen.

Les mer: Dette er nei-mat for gravide

Du kan halvere risikoen for alvorlige misdannelser

1-2 kopper per dag
Helsemyndighetene anbefaler gravide å være forsiktige med kaffe og koffeinholdige drikker. Inntaket av kaffe, sort te, cola og andre koffeinholdige drikker bør begrenses til 1-2 kopper per dag. Det tilsvarer maksimum 100-200 mg koffein per dag. Studien viste at gravide som fikk i seg mer enn 300 mg koffein daglig, hadde mellom 27 og 62 prosent økt risiko for at barnet var for lite i forhold til lengden på svangerskapet.

Les mer: Lurer du på hvor mye koffein det er i det du drikker? Sjekk her!

– Resultatene viser at det er viktig at vi har råd til gravide om å redusere inntaket av koffein. Kaffe er den viktigst kilden til koffein selv om mange reduserer kaffeinntaket betydelig når de blir gravide. Ti prosent av de gravide hadde inntak mer enn 300 mg koffein per dag. Og når vi tenker på at koffeinholdige drikker ikke er noe vi trenger, er det viktig å vite hvilke følger for stort inntak kan få, sier seniorforsker og ernæringsfysiolog og forsker Anne-Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet.

Koffeininnhold i ulike typer kaffedrikker (per dl drikke)

– Koke- og filterkaffe: 50-60 mg
– Pulverkaffe: 40 mg
– Espresso: 120 mg
– Te: 26 mg
– Coca cola: 13 mg
– Energidrikk: 12-32 mg (avhengig av produkt)

Kilde: Helsenorge.no

Les mer: Nyttige coctails for gravide

Gravide må ikke tolke resultatene feil
Brantsæter sier Folkehelseinstituttet er litt redde for å bli feiltolket når de går ut med slike forskningsresultater.
– Vi har jo hørt det blir sagt blant gravide  at det kan være greit å drikke en del kaffe, for da vil jo babyen bli mindre – og kanskje fødselen lettere. Men dette er ikke veien å gå, advarer hun.

I studien brukte forskerne tre ulike metoder for å definere hva som var for lav fødselsvekt.
– Fødselsvekt kan ha betydning for barnets helse både på kort sikt og i et livsperspektiv. Lav fødselsvekt er blant annet forbundet med en økt risiko for å utvikle diabetes og hjerte-karsykdom i voksen alder, sier Brantsæter.

Gravide bør unngå å drikke mye cola og andre koffeinholdige drikker.

– Samme effekt ved lavere mindre mengder
Når den gravide får i seg koffein, overføres dette til fosteret. Og sammenlignet med mor, har fosteret mindre kapasitet til å bryte ned koffein. I studien var også mindre mengder koffein assosiert med lavere vekt hos den nyfødte. Det er allerede kjent at røyking hemmer fosterveksten, og kvinner som røyker i svangerskapet, drikker også mer kaffe. Men også blant ikke-røykere var det en klar sammenheng mellom inntak av koffein og fødselsvekt.

Risikoen for prematur fødsel var ikke større med økende inntak av koffein. Derimot fant forskerne en svak tendens til lengre svangerskap ved inntak av kaffe.

– Noen gravide orker heller ikke å drikke kaffe i svangerskapet?
– Kanskje det er naturens måte å beskytte fosteret på. Vi vet at mange opplever det slik, selv om vi ikke har noen vitenskapelig grunnlag, sier Brantsæter.


Podcast: Jod – hvorfor er det så viktig?
Gjest: Sigrid Henjum, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...