GravidGravide kan få tilbud om vaksine mot kikhoste i 2024

Gravide kan få tilbud om vaksine mot kikhoste i 2024

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 5849 Sist oppdatert 11.10.23
Folkehelseinstituttet (FHI) mener nyfødte og barn opptil tre måneder trenger bedre beskyttelse mot kikhoste. Dette kan de få ved at gravide vaksineres i svangerskapet. Dersom Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett vedtas, blir dette et gratistilbud i løpet av 2024.

I forslag til statsbudsjett for 2024 foreslår regjeringen en løyving på 17 millioner kroner for å tilby alle gravide gratis kikhostevaksine. Dette gleder FHI, som har anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet å innføre tiltaket for å beskytte nyfødte barn fram til de selv kan få vaksine.
– Vi er veldig glade for at regjeringen har lagt dette inn i statsbudsjettet, og skal begynne forberedelser med å få på plass et tilbud for gravide i 2024 – forutsatt at forslaget vedtas i desember, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

Folkehelseinstituttet har i dag publisert forslag om kikhostevaksine til gravide på sine nettsider. 

Les også:

Kikhoste kan gjøre nyfødte alvorlig syke
Kikhoste er en svært smittsom sykdom, og nyfødte og små barn kan bli alvorlig syke om de smittes før de selv har fått vaksine. Sykdommen kan føre til alvorlig pustebesvær, hjerneskade og i sjeldne tilfeller dødsfall. Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet får alle barn tilbud om tre vaksinedoser i løpet av sitt første leveår – ved 3 måneders, 5 måneders og 12 måneders alder.

Antistoffer fra mor til foster
– Dersom mor vaksineres i svangerskapet, lager hun antistoffer som overføres til fosteret. Disse antistoffene beskytter barnet i den mest sensitive alderen for alvorlig kikhostesykdom fra fødsel og fram til barnet selv blir vaksinert ved 3 måneders alder, sier Greve-Isdahl.

Anbefalte vaksinetidspunkter mot kikhoste:
Totalt fem doser gjennom barnevaksinasjonsprogrammet:
3 måneder
5 måneder
12 måneder
Boosterdose i 2. klasse og 10. klasse

Voksne:
Boosterdose hvert 10. år. På grunn av økt risiko for smitte og videre spredning av smitte til sårbare pasienter er dette spesielt viktig for helsepersonell og personer som jobber med små barn. For at boostervaksinene skal ha full effekt, må personen tidligere være grunnvaksinert mot disse sykdommene. Personer som ikke tidligere er grunnvaksinert, bør tilbys basisvaksinasjon (tre doser).

Kilde: FHI

Norge sist ute i Norden
Verdens helseorganisasjon, WHO, har anbefalt kikhostevaksine til gravide siden 2015. Norge er det eneste landet i Norden som ikke tilbyr gravide kikhostevaksine.
– Nå vil vi gi det samme tilbudet til gravide her til lands, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol i en pressemelding.

Tilbudet vil bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og vaksinen blir dermed gratis for de som ønsker å ta den. Det er kommunene som får ansvar for å tilby vaksinasjon. Ifølge regjeringa.no kan informasjon om vaksinasjon bli gitt som en del av den ordinære svangerskapsomsorgen hos fastlege eller jordmor, og vaksinetilbud bli gitt på helsestasjon.

Situasjonen endret etter korona
FHI utarbeidet i 2019 en rapport for å se om også Norge skulle tilby kikhostevaksine til gravide. De konkluderte den gang med at det ikke var grunnlag for en generell anbefaling.
– Det er riktig at vi ikke anbefalte det i 2019, men at det skulle gjøres en ny vurdering dersom den epidemiologiske situasjonen endret seg. Det gjorde den under korona – kikhosten forsvant helt. Vi tror derfor at befolkningens beskyttelse mot sykdommen er svekket (kalles "immunologisk gjeld"), og at det øker risiko for at det kan bli utbrudd. Det har skjedd i Danmark, som nettopp har erklært utbrudd av kikhoste, sier Greve-Isdahl.

Hun forteller at selv om man vaksinerer mot kikhoste, og vi har høy vaksinasjonsdekning, vil man ikke klare å stoppe smitte.
– Men vi beskytter spedbarn fra alvorlig sykdom og reduserer smitten ved vaksinasjon. De minste barna, derimot, forblir ubeskyttet hvis ikke mor vaksineres, sier Greve-Isdahl.

– Trygg vaksine
Ifølge FHI bør vaksinen gis i andre eller tredje trimester i svangerskapet.

– Hvordan tror du tilbudet vil bli tatt imot av de gravide? Noen er skeptiske til å ta vaksine i svangerskapet, og nå er det allerede anbefalt både influensa- og koronavaksine i svangerskapet.
– Jeg tror det blir viktig å informere både gravide og helsepersonell som jobber med gravide godt for at tilbudet skal tatt bli godt imot. Generelt er gravide opptatt av å gjøre det som er best for barnet, sier Greve-Isdahl.

Hun forklarer at vaksinen som benyttes til slik vaksinasjon tilsvarer den som brukes til oppfriskningsvaksine til voksne, og at den beskytter mot difteri og stivkrampe i tillegg til kikhoste (dTp-vaksine).
– USA og Storbritannia var først ute med å anbefale dTp-vaksine til gravide, og det er nå over ti års erfaring med bruk hos gravide. Det er gjort mange studier som viser at vaksinen er trygg å gi til gravide, og det er ikke påvist alvorlige bivirkninger hverken for mor eller barn, sier Greve-Isdahl.

Kilder:
Overlege Margrethe Greve-Isdahl, FHI
Regjeringa vil gi gravide gratis kikhostevaksine
Kikhoste – veileder for helsepersonell, FHI
Kikhostevaksine til gravide – aktuelt for Norge?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: