GravidGravide mager på ski

Gravide mager på ski

Velg mest mulig flate løyper, slik at det blir minst mulig belastning på bekkenet, råder kiropraktor. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 26457
Er det greit for gravide å gå på ski? Hva bør man eventuelt tenke på?

I vintersesongen er det mange gravide som lurer på om det er greit å gå på ski. Har du overskudd og lyst, er det bare til å spenne på deg skiene og komme deg ut i løypene. Ifølge Helsenorge.no anbefales gravide å drive med kondisjonstrening med moderat intensitet, og langrenn trekkes fram som et eksempel på aktivitet som er mer skånsom for bekkenbunnen enn løping og hopping.

– Har du gått mye på ski før, og har god teknikk, er det i utgangspunktet ikke noe i veien for å ta seg en skitur. Langrenn kan være strålende trening, og fint både for bekken og rygg, sier kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen ved Bekken & Barn i Oslo.

Erfaren eller nybegynner?
Men har du veldig vondt, råder Aas-Jakobsen deg til å stå over skituren. For selv om langrenn er en flott aktivitet, så kan det være tungt for bekkenet.  Det kan også være greit å tenke gjennom hvilken erfaring du har med langrenn fra før.
– Er du vant til å gå på ski, er du kanskje allerede klar over dine egne begrensninger og hva hva du tåler. Har du ikke gått på ski på ti år, er kanskje ikke dette tiden for å hente fram igjen interessen, sier hun.

Hun forklarer at man grovt sett kan dele gravide som oppsøker klinikken med smerter i to grupper.
– På den ene siden har vi de som er gravide, og som ikke tenker noe over hva de bør unngå – fordi de ikke har noen plager. Men plutselig får de vondt. På den andre siden har vi de som har vondt fra før, og som kanskje får enda vondere. Eller som er engstelige for at vondt skal bli verre, sier hun.

Så det er viktig å ikke presse seg for mye, og lytte til kroppens signaler når man er gravid.

Anbefaler flate ruter
Aas-Jakobsen vil anbefale gravide å gå ruter som er ganske flate.
– Da slipper de bakker, som kan være en utfordring for bekkenet – enten de går oppover eller nedover. Det kan nemlig være vondt for bekkenet om du ploger ned lange bakker, og oppover kan fiskebein bli en belastning. I oppoverbakker kan det være lurt å gå sidelengs. Og er nedoverbakken for bratt, er det bedre om du tar av deg skiene og går ned i stedet, sier hun.

Lytt til podcast: Trening under graviditeten

Unngå bakglatte ski
Hun sier også at det er viktig å passe på at skiene ikke er bakglatte.
– Har du bakglatte ski, får du fort glipptak. Det kan være veldig tungt for bekkenet. Så smør skiene godt, eller bruk smørefrie ski. Felleski er også et flott alternativ, da har du bedre kontroll. Jeg vil også anbefale mest mulig klassisk skigåing, ikke skøytetak, sier Aas-Jakobsen.

Men er du usikker på om du skal ta deg en skitur, mener Aas-Jakobsen at du også kan vurdere en tur på beina i stedet.
– Husk at det kommer flere vintre hvor du ikke har vondt i bekkenet. Det er også lov å nyte sola i hytteveggen, sier hun.

Omtrent halvparten av alle gravide får problemer med bekkenet i svangerskapet. Omfang og intensitet av plagene er veldig individuelt.
– Er du litt engstelig, eller kjenner at du har vondt i symfysen, kan du heller ta deg en liten kosetur. Eller gå rolig sammen med barna – bare for å ha det hyggelig, sier Aas-Jakobsen.

Slalåm og utfor
Om du skal stå på slalåm, er det også lurt å tenke gjennom hvilken erfaring du har fra før – og om du har noen form for smerter.

– På slalåm er det viktig å ikke falle. Men i utgangspunktet er ikke slalåm noe farlig om du er vant til det og har god teknikk. Men har du vondt, skal du ikke begynne nå. Det være en unødvendig utfordring for bekkenet,  sier Aas-Jakobsen.

I en tidligere artikkel på Babyverden uttalte jordmor Monica Moland følgende:
«Det er heller ingen grunn til å velge bort alpinbakken, skulle du foretrekke den. Størrelsen på magen bør være med på å avgjøre hvilken vanskelighetsgrad du velger i bakken. Sort bakke er vel neppe å anbefale. Likeledes bør du vite at du har gode skiferdigheter og god balanse. Et fall rett på magen er uheldig, og bør ikke forekomme.»

I Helsedirektoratets aktivitetsveileder kan du lese om trening i graviditeten.
Her står det: «Gravide som driver med idrett som innebærer stor risiko for fall, som for eksempel utforkjøring, skøyteløp, ishockey, apparatgymnastikk eller ridning, bør gjøres oppmerksomme på dårligere balanse og risikoen for fosterskade ved et eventuelt fall.»

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: