GravidGravide sosekopper!

Gravide sosekopper!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 1393 Sist oppdatert 06.04.10
Alle glemmer vel hvor solbrillene, nøklene og lommeboka ble lagt – i hvert fall en gang i blant. Nå har forskere funnet ut at gravide er langt mer sosete enn andre kvinner.

Diane Farrar og hennes britiske forskerkolleger ved Bradford Institute for Health Research lot 23 gravide og 24 andre kvinner gå igjennom fire forskjellige forsøk. Målet var å se om tilstanden hadde noe å si for evnene til å huske hvor ulike ting var plassert i rommet. De gravide kom dårligere ut av testene enn de andre kvinnene.

– Forskningen viser at blivende mødre kan oppleve redusert evne til romlig hukommelse og dette holder seg i minst tre måneder etter fødselen, sier Farrar i en pressemelding fra Society for Endocrinology, melder forskning.no.

Forskerne testet både memorering av mønster, hvor godt de husket steder de tidligere hadde sett, hvor lett de kunne planlegge bevegelser i rommet, og hvor gode de var til å lære regler. Generell hukommelse, oppmerksomhet, humør, angst og hormonnivåer ble også målt. Det viste seg at de gravide klarte seg dårligere på rom-testene i både andre og tredje trimester og som nybakte mødre ved en test tre måneder etter fødselen. Forskerne fant også at de gravide genrelt var i dårligere humør, hadde mer angst og større risiko for å pådra seg depresjoner. Denne tendensen var imidlertid ikke slik etter fødselen.

– Dette antyder at hormonpåvirkning kan ha skylda, sier Farrar.

Men hvorfor hukommelsen påvirkes under graviditeten, er ikke forskerne sikre på. De tror at de endrete hormonnivåene kan påvirke hvordan hippocampus virker. Hippocampus er en del av hjernen som styrer den romlige oppfattelsen vår. De tror også at endringer i humøret og økt angst kan påvirke hukommelsen.

– Nå trengs det mer forskning for å identifisere de nevrologiske effektene av graviditet for å peke ut retningen for framtidig forskning og å skaffe informasjon for kvinner og de som er involvert i svangerskapsomsorg, sier Farrar.

Referanse:
D. Farrar, D. Tuffnell, J. Neill & K. Marshall, Pregnancy adversely affects ability to recall previously seen spatial locations, Endocrine Abstracts (2010) 21 P325.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: