GravidFant du ut kjønnet før fødselen? Dette sier det om deg!

Fant du ut kjønnet før fødselen? Dette sier det om deg!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 14490

Er du mer eventyrlysten og avslappet hvis du ikke vil vite om du venter gutt eller jente? Dette har amerikanske forskere undersøkt!

Mens noen har et helt avslappet forhold til om de venter gutt eller jente, og gleder seg til å bli overrasket når babyen blir født, er andre langt mer utålmodige. Noen har vært gjennom kinesisk fødselskart og alle kjerringråd og myter bare minutter etter positiv test, og synes ukene kravler seg framover mot ultralyden hvor kjønnet SKAL avklares.

Hva man bestemmer seg for er først og fremst et personlig valg. Og bare det å bli enig med barnets andre forelder kan være utfordrende nok. Men fra et medisinsk synspunkt, er det svært sjeldent viktig å finne ut barnets kjønn før fødselen. Dessuten er det ikke alltid den vesle i magen vil vise seg fram. Og så er det jo også enkelte ganger hvor man får vite feil – og likevel blir overrasket ved fødselen.

Perfeksjonister vil ikke vente
I bunn og grunn handler det kanskje om å være tålmodig eller utålmodig. Men studien utført ved The Ohio State University viste at de utålmodige også var perfeksjonister, og ofte også var opptatt av tradisjonelle kjønnsroller. De tålmodige var derimot mer avslappet og åpne for nye opplevelser. Kanskje ikke så rart at perfeksjonistene var opphengt i å ha alt klart (i rosa eller blått) før babyen kom, mens de mer avslappede tålmodige kvinnene ikke var så nøye på å ha alt i «riktig» farge.

– Resultatene tyder på at kvinner som velger å ikke vite babyens kjønn ikke er så opptatt av å ha klær, leker og farger som passer inn i et tradisjonelt kjønnsrollemøster, sier Letitia Kotila som ledet studien i en artikkel på Ohio State Universitys hjemmeside.

Hun understreker at man ikke vet sikkert, selv om det kan virke som at oppdragelsen altså påvirkes av hvorvidt man ønsket å vite kjønnet i forkant eller ei. Studien inkluderte 182 gravide i Columbus, og rundt to tredjedeler av dem ønsket å vite babyens kjønn.

Jo lavere sosial status, jo mer vil vi vite kjønnet
I studien tok kvinnene ulike tester for å avdekke personlighetstrekk, syn på kjønnsroller og holdning til perfeksjonistisk oppdragelse. Her er noen av resultatene de fant:

Kvinnene som valgte å vite kjønnet hadde lavere utdanning, lavere inntekt og det var større sjanse for at de var ugifte enn kvinnene som valgte å ikke vite babyens kjønn.

De mest likestilte kvinnene hadde minst sannsynlighet for å ville vite kjønnet.

– En bevisst og likestilt gravid vil kanskje ikke vite kjønnet fordi hun ønsker å forsterke et tradisjonelt kjønnsrollemønster med gamle stereotypier, sier Sarah Schoppe-Sullivan, en av professorene bak studien.

Kvinnene som var åpne for nye opplevelser – nysgjerrige og selvstendige, hadde også større sjanse for å ville vente til fødselen med å vite kjønnet.

Perfeksjonistisk og nervøs?
Mens tålmodige kvinner virker mer villige til å la svangerskapet gå sitt løp naturlig, vil perfeksjonistene gjerne finne ut babyens kjønn så tidlig som mulig – kanskje fordi det er en ting mindre å bekymre seg for? Muligens fordi de synes svangerskapet inneholder nok overraskelser som det er?

Sunne kjønnsroller?
Schoppe-Sullivan mener at mange kan bli fanget i en lyserosa eller lyseblå sfære hvor de etter fødselen dytter på barnet en helt klar forventning om at jenter skal være superfeminine, eller gutter tøffe.

– Dette kan påvirke fremtiden for hva en jente synes passer seg – også så langt inn i fremtiden som karrierevalg, sier hun.

Kjenner vi oss igjen her?
Uten å fortelle om studien, spurte vi hvorfor Babyverdens forumbrukere valgte å vite eller ikke vite babyens kjønn før fødselen. De aller fleste ville vite. Hvorfor? Vel, nysgjerrighet var en av årsakene, så det stemmer med studien. Et annet argument var for å unngå å bli skuffet over å få «feil» kjønn – altså motsatt av det man ønsket seg, og eventuelt ha tid til å venne seg til det før babyen kom. Noen trakk også fram ønsket om å kunne kjøpe rosa eller blått – gutteting eller jenteting til babyen.

Men for mange handlet det også om å kunne gi barnet navn og på den måten knytte et sterkere bånd til barnet i magen.

– Jeg tror det blir mer virkelig når jeg vet kjønnet, og kan begynne å bruke navnet i stedet for å kalle det for «babyen», sier ei.

Ei som absolutt ønsket seg en datter (og fikk det), tror hun vil være mer avslappet med nestemann:

– Med neste kan jeg slappe helt av, da vet jeg at det blir nøyaktig det samme for meg om vi får en jente eller gutt, og da prøver jeg å overtale sambo til å la det være en overraskelse, skriver hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: