For de fleste overvektige går både svangerskap, fødsel og barseltid helt fint. Men samtidig er det flere risikofaktorer knyttet til overvekt, særlig når det blir snakk om fedme. Nesten en fjerdedel var overvektige ved svangerskapets start, og i 2023 hadde ifølge Medisinsk fødselsregister 16 prosent av gravide fedme (KMI/BMI over 30) da de ble gravide. Det er stor lokal variasjon, men generelt kan man si at andelen overvektige gravide er lavest i Oslo.
Slik starter rådene ved landets fødesteder:
Overvekt og fedme medfører en helserisiko som kan reduseres ved sunnere kosthold og fysisk aktivitet. Svangerskap er en periode der kvinner synes spesielt motivert og mottagelig for informasjon og oppfølging av overvekt og fedme. Sunnere kosthold og økt aktivitet gir så langt vi vet ikke uheldige utfall for svangerskapet. Aktiv slanking anbefales ikke.
Går som regel bra
Professor i fødselshjelp, Tore Henriksen, har i ulike medier uttalt seg om overvekt og graviditet. Han sier at de aller fleste gravide er mer enn sunne nok til å bære fram friske og fine barn. Men han understreker at gravide bør være ekstra oppmerksomme på å leve sunt.
Fødselslege ved Rikshospitalet, Marie Cecilie Roland, jobber også på poliklinikk for overvektige gravide. Hun holder på med et forskningsprosjekt som blant annet handler om overvekt i svangerskapet, sier seg enig.
– Mitt inntrykk er at gravide generelt er veldig opptatt av å gjøre det beste de kan både for seg selv og babyen i magen. Og vi ser også at svært mange overvektige gravide vi møter på poliklinikken på Rikshospitalet også lykkes bedre med å gjøre endringer med tanke på livsstil enn ellers, sier Roland.
Samtidig skal man være klar over at overvekt også medfører økt risiko for komplikasjoner i graviditeten.
– Det er et faktum man ikke kan underslå. Særlig øker risikoen for svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning, sier Roland.
Regnes slik: Vekt : høyde x høyde
Kroppsmasseindeks på under 18,5 er undervektig, mellom 18,5 og 24,9 er normalvektig, over 25 er overvekt og over 30 regnes som fedme.
Hvor mye bør overvektige gravide legge på seg?
En normalvektig gravid legger i snitt på seg ca. 12 kg i svangerskapet. Overvektige blir gjerne anbefalt å legge på seg mindre enn dette. Samtidig skal ikke gravide og ammende slanke seg. Så hvordan gjør man det?
– I anbefalingene til normalvektige vil deler av vektøkningen være baby, morkake, økt blodmengde og lignende, og noen kilo vil være økning av fettreserver som man kan tære på i ammeperioden. Overvektige anbefales å gå mindre opp i vekt fordi de ikke trenger like mye fettreserver, sier Roland.
Rådet er at overvektige med KMI/BMI mellom 25 og 30 legger på seg mellom 7 og 11,5 kilo, mens overvektige med KMI/BMI over 30 legger på seg 5 til 9 kilo.
– Dette er internasjonale anbefalinger, og som man ser, vil de med høyest BMI ikke anbefales å gå mer opp i vekt enn vekten til babyen, morkaken og så videre, sier Roland.
Ved poliklinikken på Rikshospitalet får gravide med KMI/BMI over 27 tett oppfølging av jordmor, ernæringsfysiolog og fødselslege, og ifølge Roland klarer de fleste å holde seg innenfor disse rammene.
Les også:
Rådene om vektøkning handler om flere ting, blant annet at babyen ikke skal bli for stor. Men kanskje vel så viktig er det av hensyn til mor selv.
– Vi ser jo at mange gravide, uavhengig av vekt, har problemer med å klare å være i fysisk aktivitet i minst 30 minutter hver dag, slik de nasjonale anbefalingene er. Som overvektig gravid kan det være enda vanskeligere fordi man er stor og tung, og kanskje også har tilleggsutfordringer som bekkenløsning. Mindre vektøkning kan gjøre det enklere å klare å holde seg i aktivitet, sier Roland.
Dessuten er det ifølge Roland ofte vanskelig å komme tilbake til startvekten før svangerskapet om man legger mye på seg. Dermed kan man sitte igjen med økt overvekt, og gjerne ha et dårligere utgangspunkt før et eventuelt neste svangerskap.
I 2018 undersøkte Folkehelseinstituttet på oppdrag fra Helsedirektoratet om rådet om å legge på seg 5-9 kilo var for høyt, og at man burde begrense vektøkningen mer. Konklusjonen var at man vet for lite om risikofaktorer knyttet til lav vektoppgang, og dermed ikke ønsker å anbefale at overvektige gravide går inn for å legge på seg mindre enn 5 kg. Samtidig var det ikke nok sammenligningsgrunnlag med overvektige kvinner som la på seg mellom 5 og 9 kg. Dermed er det altså usikkert hvor mye svært overvektige gravide bør legge på seg, men vekten bør følges tett opp under svangerskapet.
Lavere vektøkning skal nemlig ikke gå utover barnet.
– Selv om de fleste studiene handler om den økte risikoen for å få et stort barn, skal man også være obs på om barnet vokser for lite hvis mor legger lite på seg. Når overvektige følges opp med ultralyd for å se på babyens vekst, følger man både med på at barnet ikke blir for stort, men heller ikke for lite. På fagspråket kalles det relativ placentasvikt. At barnet vokser mindre enn forventet. Hvis det hos en overvektig gravid er gjort målinger som tilsier at hun skulle fått et barn på fire kilo, men babyen bare veier tre kilo ved termin, kan det hende at barnet har fått for lite næring, sier Roland.