Skandinavisk fenomen.Snus blir omtalt som svensk snus, og er et skandinavisk fenomen.– Snus er ikke tillatt ellers i EU. Men Sverige fikk et unntak, og også Norge. Egentlig har vi ikke så mye kunnskap om snusbruk blant gravide i Norge. Forskningen som sier noe om risikoen snusbruk utgjør i svangerskapet og på nyfødte barn, er i hovedsak hentet fra Sverige. Spesielt er dette vist i store befolkningsundersøkelser fra det svenske fødselsregisteret, sier pensjonert spesialist i samfunnsmedisin Ellen Rygh.
Helserisiko knyttet til snusing i svangerskapet– Det er en del helserisiko for fosteret dersom mor snuser. Vi sier ikke dette for å skremme folk, men på befolkningsnivå ser vi at fosteret og det nyfødte barnet kan bli påvirket. Heldigvis går det bra med de fleste, men det er viktig å vite hvilke følger snusing kan få, sier Rygh.
På helsenorge.no informeres det om at snusing i svangerskapet kan gi økt risiko for:– for tidlig fødsel– keisersnitt– lavere fødselsvekt– at barnet er lite i forhold til svangerskapets varighet– leppe- gange-spalte– pustestans (apné) i nyfødtperioden
Første store studie i NorgeRygh var tidligere fylkeslege i Agder, og var med på den første store studien på snusbruk i svangerskapet i Norge. Forskerne så da på bruk av snus blant gravide i Agder-fylkene i 2012-2014.
– I disse årene ble snusbruken i svangerskapet fordoblet, og økningen var særlig blant de yngste, forteller Rygh.
– Det som er uheldig med snus, er at jentene ofte begynner relativt tidlig. Og det er like gjerne ressurssterke unge jenter i sportsmiljøer eller forsvaret. De fleste har aldri vurdert å begynne å røyke. De har heller ikke blitt gravide ennå. Men på et tidspunkt har de kanskje lyst på barn. Og snus er avhengighetsskapende. Jeg har sett flere chattesider hvor gravide snakker med hverandre og sier at det er så vanskelig å slutte, sier Rygh.
Hun har en viktig beskjed.– Unge kvinner bør ikke begynne med nikotinprodukter før etter de har fått barna de ønsker seg. Og helst ikke da heller, sier Rygh.
Studiene som ble gjort i Agder viste at det var høyere andel av de som snuste som sluttet i løpet av svangerskapet enn andelen røykere som sluttet å røyke. Det kan ifølge studien tyde på at det er lettere å slutte med snus enn med røyk. Likevel så forskerne at én av fire fortsatte med snus gjennom graviditeten.
Snusbruk i Norge
Blant kvinner i den yngste aldersgruppe (16-24 år) brukte rundt 17 prosent snus daglig i 2023. I denne gruppen har økningen vært stor de siste par årene. Økningen i bruk av snus blant kvinner i aldersgruppen 25-49 er også stor, og økte fra 18 prosent i 2021 til 23 prosent i 2023.
"16 prosent av befolkningen snuser til daglig. Mens andelen røykere har halvert seg, har andelen som snuser nesten doblet seg. Snusbruk er mest utbredt blant unge menn, men andelen unge kvinner som snuser har økt mye det siste tiåret", står det i en pressemelding fra Statistisk sentralbyrå
Kilde: Utbredelse av snusbruk i Norge, FHI
Røyking øker også, og er verre enn snusAltså er andelen som røyker på vei ned, i hvert fall blant de over 24 år. I 2023 var det bare 2 prosent av kvinner i alderen 25-49 som var dagligrøykere, og andelen hadde falt siden 2020. For kvinner i alderen 16-24 år hadde andelen dagligrøykere faktisk økt, fra 0 prosent i 2021 og 2022 til 2 prosent i 2023. I denne aldersgruppen økte også andelen som røykte av og til fra 11 prosent i 2021 til 15 prosent i 2023. Også i aldersgruppen 25-49 år økte andelen som røykte av og til, for dem fra 5 til 7 prosent i samme tidsrom.
– Det er noe som heter risikopersepsjon. Røykere har fremdeles en tendens til å tro at snus er like farlig som røyk, og at de derfor like godt kan fortsette i stedet for å gå over til snus. Men snus er faktisk bedre enn røyk. Men det bør jo selvsagt være nulltoleranse for bruk av nikotinholdige produkter i svangerskapet, sier Lund.
– Målet må være å unngå nikotin helt– Jeg tenker man skal være forsiktig med å formidle at det er bedre med snus enn røyk til unge kvinner, særlig dersom det ikke også klart advares om at om at all nikotinbruk i svangerskapet er uheldig. Som vi har sett, begynner mange å snuse uten å ha prøvd røyk, sier Rygh.
Hun sier at man med snus ikke alltid kan vite hvor mye nikotin man faktisk får i seg. For noen har snusen (prisen, som en porsjon kalles) i munnen lenger enn de ville hatt en røyk.– Det er vist at nikotinkonsentrasjonen i fosterets blod kan være høyere enn i morens. Målet må være å unngå nikotin helt, sier Rygh.
Trenger du hjelp til å slutte med snus eller røyk?
På
helsenorge.no kan du finne lese om ulike måter du kan få hjelp til å slutte med snus og/eller røyk. Blant annet kan du laste ned appen Slutta.
Uten tobakk – men med nikotin– Vi hører også snakk om hvit snus, som er snus uten tobakk. Men den inneholder fremdeles nikotin – og det er uheldig for fosteret. Så man må være klar over at også det kan påvirke, sier Rygh.
Nettopp av den grunn er hun også bekymret for bruk av e-sigaretter.– Noen av disse er på størrelse med en USB-pinne, og kan virke spennende – og til og med ufarlig – for ungdommer. Men også her kan man være med på å skape vaner hos noen som ellers aldri ville startet å røyke, sier Rygh.
Registrering av snus/røyk i svangerskapet
Det er egne bokser for opplysninger om mors eventuelle snus- og/eller røykevaner i helsekort for gravide. Man kan også finne statistikk om røyke- og snusvaner i medisinsk fødselsregister. Men det er frivillig om man vil gi samtykke til at slike opplysninger registreres eller ei. Man har nemlig
reservasjonsrett mot at opplysninger om blant annet røykevaner, samt bruk av alkohol og andre rusmidler i svangerskapet registreres i Medisinsk fødselsregister. Opplysningene i medisinsk fødselsregister er dermed ikke komplette.
(Se statistikk i Medisinsk fødselsregister, fhi.no)
Lytt til podcast om røyking og alkohol i svangerskapet:
Kilder: Seniorforsker Karl Erik Lund, FHIPensjonert fylkeslege og spesialist i samfunnsmedisin Ellen Rygh«Bruk av snus og røyketobakk hos gravide i Agder», Tidsskriftet Den norske legeforening«Hvor smart er det å tillate salg av e-sigaretter?», Tidsskriftet Den norske legeforening«Utbredelse av snusbruk i Norge», Folkehelseinstituttet«Snus, røyk og graviditet», Helsenorge.noMedisinsk fødselsregister, fhi.no