– Vi har undersøkt hvordan støy virker inn på gravide kvinner som gjennom sitt yrke eksponeres for støy gjennom hele arbeidsdager, fra morgen til kveld. Mødre som jobber heltid, og som utsettes for støy som måler mer enn 85 desibel, har økt risiko for å få barn med hørselsnedsettelse. De som jobbet deltid i samme miljø hadde ikke like stor risiko, sier professor Per Gustavsson ved institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Studien ble publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspective, og omfattet over 1,4 millioner barn født i Sverige mellom 1986 og 2008.
– Det vi konkluderer med er altså at langvarig eksponering av støy er farlig for fosteret, sier Gustavsson til Babyverden.
Nærmere fordoblet risiko for hørselsskader
Studiene viste at gravide som jobbet heltid i støyfulle omgivelser hadde 80 prosent høyere risiko for å få et barn med hørselsskader.
– Likevel må vi si at det i utgangspunktet ikke er så stor andel som får barn med hørselsskader. Det ligger vanligvis på rundt én prosent av alle fødte. Men blant de som har en jobb med mye støy, fant vi at rundt to prosent fikk barn med hørselsskader, sier Gustavsson.
Bakgrunnen for at forskningen ble gjort, var ifølge Gustavsson at det kun fantes noen få fagrapporter. Det var også gjort dyrestudier hvor en hadde målt lyd hos fosteret inni magen, og så at lyden gikk gjennom.
– Dermed ble det interessant å se hvilken virkning støy kunne ha på fosteret i mors mage også hos mennesker, forteller han.