Kynnere er sammentrekninger i livmoren og kalles gjerne også Braxton-Hicks-sammentrekninger og falske rier. Kynnernes oppgave er å trene livmoren til den store jobben – fødselen.
Livmormuskelen kan ikke styres av viljen, og man kan derfor ikke bestemme når den skal trekke seg sammen eller slutte å gjøre det.
Livmoren trekker seg rytmisk sammen under hele svangerskapet, men det er ikke alltid man legger merke til sammentrekningene. I begynnelsen av svangerskapet kjennes de gjerne som mensmurringer og er små, svake og uregelmessige. I andre trimester er livmoraktiviteten mye mindre, slik at den gravide sjeldnere kjenner kynnere. Etter cirka uke 32 øker livmoraktiviteten igjen, og kynnerne blir hyppigere og kjennes også tydeligere.
Les også:
Flergangsfødende merker mer til kynnerne
Det er forskjell fra kvinne til kvinne på hvilket tidspunkt man kjenner kynnere og hvordan de oppleves. De fleste vil merke kynnere først etter 20. uke, men har du vært gravid før, er sjansen stor for at du kjenner sammentrekningene tidligere. Hos flergangsgravide er kynnerne gjerne mer intense. Kynnere kan være ubehagelige, men skal aldri være smertefulle.
Kynnere begynner øverst i magen, og går nedover før de slipper taket. Vanligvis varer de omkring et halvt minutt, men kan vare lenger. Som med alle andre muskler man strammer, blir livmormuskelen hard under kynnerne.
Kynnerne er ikke ekte rier, men før du har opplevd rier, kan det være vanskelig å vite forskjellen.