GravidJeg ble mobbet fordi jeg var gravid

Jeg ble mobbet fordi jeg var gravid

Emilie Auli Karlsen med datteren Sarah-Isabell. Foto: privat
Av Maren Eriksen 7312 Sist oppdatert 10.12.14

16 år og gravid – ingen ønskesituasjon. Men at det skulle bli så vanskelig, hadde hverken Emilie eller Celina forventet. Begge opplevde å bli mobbet fordi de var gravide.

– Det var et stort sjokk å finne ut at jeg var gravid. Jeg var veldig i tvil om jeg skulle beholde barnet, og brukte all tiden jeg hadde på å bestemme meg. Etter at jeg bestemte meg, angret jeg noen ganger. Ikke fordi jeg ikke ville bli mamma, men fordi det var så tøft å takle alle de sårende kommentarene og mobbingen. Det ble veldig vanskelig, sier Emilie Auli Karlsen.

Emilie Auli Karlsen, 16 år gammel og gravid. Foto: privatNå er hun 17 år og mamma til vesle Sarah-Isabell, som ble født i juni i år. Hverdagen hennes er annerledes enn for de fleste andre jenter på samme alder. Ikke bare fordi hun er mamma, men også fordi hun ikke lenger våger å gå på skolen, og virkelig må jobbe med seg selv for å fortalte huset.

– Jeg har tenkt mye på å flytte vekk, men mamma vil ikke at jeg skal flytte fra problemene – selv om det er lettest for meg, sier Emilie.

Ryktene svirret tidlig
Allerede før Emilie selv visste at hun var gravid, gikk ryktene i hjembygda om at hun ventet barn. Da hun fant ut at de hadde rett, merket hun hvordan de andre elevene på skolen begynte å snakke om henne i gangene. Hun gikk mye alene, og fikk mange negative kommentarer.

– De kalte meg hore og andre stygge ord, og noen sa at de håpet at ungen skulle dø. Det var ille på skolen, men også voksne i bygda sendte stygge blikk og kommentarer, forteller Emilie.

Kontaktlæreren til Emilie tok opp mobbingen i klassen, men til liten nytte. Ifølge Emilie var problemet så omfattende at det var vanskelig for skolen å ta grep. Hun ble mobbet på bloggen sin, og tok med utskrift av kommentarene til skolen for å vise at medelevene brukte den til å mobbe henne. Svaret var at så lenge det ikke var i timene, så kunne de ikke gripe inn. Emilie fikk god støtte fra læreren sin, men fikk også mye fravær.

– Jeg holdt meg hjemme ganske mye, og gikk bare på skolen når det var prøver eller noe annet viktig. Jeg turte ikke å gå på skolen. Det ble mange sinte tårer, sier Emilie.

Tør ikke å gå ut og være ungdom
Emilie er mye hjemme med datteren, det frister rett og slett ikke å gå ut og utsette seg selv for sårende kommentarer. Foto: privatNå er Emilie privatist, men målet er å starte på videregående igjen neste høst. Hun er i tvil om hun kommer til å våge det. For selv om mobbingen ga seg litt da hun ble mamma, kan hun sjelden gå ut uten å få vonde blikk og kommentarer.


– Det er ikke veldig kult å gå ut når du vet hva som venter. Men jeg prøver å ta meg selv i nakken, og tvinger meg selv til å ta bussen til byen for å treffe venner, sier hun.


– Jeg ble usikker på meg selv
At gravide kan ha følelsene litt utenpå huden er velkjent. Å i tillegg bli mobbet gjorde ikke saken enklere for Emilie.


– Det gjorde noe med meg. Jeg ble mer usikker på meg selv, og turte etter hvert ikke å være på skolen alene, sier hun.


Emilie med datteren Sarah-Isabell. Foto: privatEmilie er glad hun har hatt god støtte fra foreldrene. Pappaen til Sarah-Isabell har også stilt opp hele tiden, og paret er nå forlovet. Drømmen er en større familie – men først når alt er på plass med tanke på utdanning og bosted.


– Det er veldig gøy å være mamma, sier Emilie.


Men innrømmer at det er travelt også.


– Jeg vil at de som mobber skal tenke seg om
Hun skulle ønske at de som sier sårende ting til andre, kunne tenkt seg litt om først.


– Jeg tror folk liker å ha noe å snakke om. Jeg bor på et lite sted – kanskje er det lettere på større steder hvor alle ikke kjenner alle – for her ble det mye snakk. Mange elsker å ha noe de kan bruke mot folk, og gjør det uten å tenke over konsekvensene, sier hun.


Selv om det har vært tøft, angrer hun ikke på valget om å bli mamma som 16-åring.


– Jeg har ikke mistet ungdomstiden min, men fått en annen ungdomstid – en som betyr mye mer. I stedet for å drikke og feste, sitter jeg igjen med gode minner om da babyen min ble født og vokste opp, sier Emilie.


Les også:


Vondt å ikke kunne dele svangerkapet og fødselen med pappaen


Legen trodde ikke jeg var gravid!


Tina valgte å få barn med anonym donor


«Jeg skal slå deg i magen og drepe barnet ditt»
Celina Stamper, 16 år gammel og gravid. Foto: privatCelina Stamper var også 16 år da hun fant ut at hun var gravid. Hun ble utrolig glad, og gledet seg til å møte babyen i magen. Det var aldri noen diskusjon om hun skulle beholde barnet.


– Foreldrene mine ble veldig sjokkert, for det var ikke noe de forventet. Jeg var et ordentlig englebarn. Men da sjokket la seg, gledet de seg veldig til å bli besteforeldre, sier Celina.


Hun forteller at hun aldri har snuset eller røykt, og drakk heller ikke alkohol før hun fylte 18 å. Nå er hun 19 år gammel, og datteren Tia Alida er to år.


– Jeg måtte bli voksen fort fordi jeg tok mitt livs viktigste valg, sier Celina.


Men også hun opplevde å bli mobbet – fordi hun var ung og gravid.


– Det gikk mange rykter om meg på skolen, og alt jeg sa til andre, ble hvisket videre. Jeg skjønte fort at jeg ikke kunne stole på noen, og holdt mer igjen på hva jeg sa. Jeg måtte belage meg på at alt jeg sa, ville hele skolen vite neste dag. Jeg hørte mange vonde rykter om meg selv. Men det verste var meldingene jeg utvekslet med en tidligere medelev av meg. Hun sendte mange stygge meldinger i samtalen om at jeg ikke var klar, og at jeg ikke fortjente å bli gravid. Men verst av alt var da hun sa «Jeg skal slå deg i magen og drepe barnet ditt». Etter det var jeg alltid veldig utrygg på skolen. Ikke fordi jeg trodde hun kom til å gjøre det, men fordi andre på min alder kunne tenke og si sånne ting, sier Celina.


Åpenlys og skjult mobbing
Hun fikk god støtte av læreren sin, men alle de stygge meldingene på veggene på skoletoalettene ble ikke fjernet før siste skoledag før ferien.


Celina klar for å møte babyen i magen. Foto: privat– Meldingene på Facebook var jeg flau over. Jeg ville ikke at noen skulle vite hva andre skrev til meg, så jeg slettet dem. Jeg var alene om å vite om det meste av netthetsen, sier Celina.


Det tok henne litt tid å finne ut hvilke av vennene hun egentlig kunne stole på.


– Til andre som opplever det samme som meg, vil jeg si: Si ifra mer enn jeg gjorde. Fortell foreldrene dine hva du føler og hva som skjer, kanskje kan de ta kontakt med foreldrene til mobberne? Jeg synes synd på de som mobber eller skrive stygge ting om andre. Jeg skulle ønske de kunne tenkt seg godt om først. Hvordan ville du likt å få slike meldinger selv? Det sliter på mennesker med psykisk mobbing, og det er slitsomt å gå gjennom dagen med vonde følelser, nervøsitet og paranoide tanker. Vær et godt forbilde i stedet for å ødelegge deg selv og andre, sier Celina.


Celina med nyfødte Tia Alida på brystet. Foto: privatIkke bedre å mobbe gravide enn å mobbe mødre
Hun anbefaler ikke andre å bli gravide i så ung alder som hun selv gjorde, men trives godt slik livet er nå. Celina går fortsatt på videregående, og bor hjemme hos foreldrene med datteren sin. De stygge kommentarene har det blitt færre av etter hvert som Tia Alida har vokst.


– Det var nok lettere å si noe da jeg var gravid enn når jeg leier Tia Alida i hånden. Men det burde det ikke være. Å mobbe gravide er like uakseptabelt som å mobbe mødre, sier Celina.


Hun tror hun også har tatt noe av brodden av ryktene ved å være veldig åpen og ærlig på bloggen sin.


– Jeg tar tak i det jeg hører om meg nå, sier Celina.


Er det planleggingsdag i barnehagen, blir Tia Alida med mammaen sin på skolen. Det forteller Celina at klassekameratene hennes elsker.


– Da er jeg alltid litt ekstra stolt, sier hun.


Les også:


Oppdaget hun var gravid 17 dager før hun fødte


Han tok farskapstest bak ryggen min


Ultralydbildet som forandret livene våre


Alt som skiller seg ut øker risikoen for mobbing
Erling Roland er professor i spesialpedagogikk ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. Han er blant de første i Norge som har forsket vitenskapelig på mobbing. Han forteller til Babyverden at det ikke finnes studier om unge gravide og mobbing, men uttaler seg på generelt grunnlag.


– Vi vet mye om hva som øker risikoen for mobbing. For eksempel at man er engstelig, sårbar, redd og ensom. Gutter som mobber unge gravide jenter gjør det nok også på grunn av det seksuelle aspektet – det er litt pirrende. Jenter mobber gjerne unge gravide fordi det er provoserende, skiller seg ut og fordi det trør over en norm. Jeg er ikke veldig overrasket over at det å være ung og gravid kan øke risikoen for mobbing, sier Roland.


Han forteller at det er dype menneskelige følelser som kan settes i sving når man ser unge gravide.


– Det kan vekke sterke følelser som sjalusi eller behov for å hovere. Det kan drive fram hets og mobbing. Dessuten knyttes det ofte stigma til jentene det gjelder – at de er lette på tråden. Det er litt spennende å ha noe man kan bruke mot andre, sier Roland.


Det siste jentene trenger
Roland er ikke i tvil om at det kan være både vondt og skadelig for jentene som opplever mobbingen.


– Det er det siste en ung gravid jente trenger. Tvert imot trenger hun stor omsorg. Mange ville nok valgt å ta abort. Å beholde barnet er modig. Da trenger du ikke at noen plager deg. Det er ekstra ille når det er gravide som blir mobbet, for vi vet at barnet i magen påvirkes av hvordan mor har det, sier han.


Roland forteller at det er vondt å bli mobbet både der og da, og på lengre sikt. Mange kan føle seg sviktet og ensomme, og dersom mobbingen vedvarer, sier Roland at de psykiske ettervirkningene kan gi alvorlige konsekvenser.


– Vi vet at mobbing over tid kan føre til blant annet angst, depresjoner og skadet selvbilde. Mange blir også mer ensomme både fordi de selv trekker seg unna, og fordi vennene ikke er sterke nok til å stå ved dem. Vi vet at det er en stor belastning å bli mobbet, sier han.


Personlig tålegrense og støtteapparat er de avgjørende faktorene for hvor påvirket man blir av mobbing.


– Det betyr mye å ha familie og venner rundt seg som man kan snakke med. Det er ikke så lett for en ungdom å unngå mobbing selv, så voksne kan utgjøre en stor forskjell. Lærere og foreldre har en viktig rolle. Å ha noen som stiller opp er veldig viktig – både for å hindre at det skjer, og for å trøste. Alle har et ansvar her, mener Roland.


Følelsene når barnet i magen
Man hører ofte at gravide må ta godt vare på seg selv, fordi gode følelser når barnet i magen. Det samme gjelder dessverre for de vonde følelsene.


– Barnet i magen vil merke om mor har det vondt. De som plager og mobber andre skjønner nok ikke denne ringvirkningen, tror Roland.


Han forteller at forskning viser at barn og unge forstår urovekkende lite av hva som er mobbing, og sjelden griper inn.


– De fatter ikke hvor vondt det er og hvor mye de kan hjelpe. Men det er også voksne som ikke forstår dette – det er ikke alltid at voksne er så mye bedre, sier Roland.


Sier mye om de som mobber
Han håper mer fokus på mobbing, blant annet i media, kan virke forebyggende mot mobbing.


– Mye handler om at man ikke vet hvor vondt det er. I beste fall vet ikke mobberne hva de gjør. I verste fall gjør de det med viten og vilje. Det er ille. Å mobbe sier nokså mye om dem som gjør det, mener Roland.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: