Som oftest når gravide blør litt og har smerter i magen er det ufarlig eller tegn på spontanabort. Men er smertene betydelige og oppstår i første trimester, skal man oppsøke lege. Ekstrauterin graviditet (graviditet utenfor livmoren) er at det befruktede egget fester seg på feil sted og skaper problemer. Dette gir indre blødninger og skal alltid tas på alvor.
Vanligvis når man blir gravid svømmer sædceller fra skjeden, gjennom livmoren og inn i egglederen, hvor det møter egget som er sluppet ved eggløsning. Egget befruktes og utvikler seg gradvis mens det transporteres til livmoren, hvor det fester seg i livmorslimhinnen.
I rundt to prosent av alle kjente graviditeter fester egget seg på feil plass – som oftest i egglederen. Graviditet i egglederen vil vanligvis gå til grunne rundt uke 6-9. Når dette skjer får kvinnen indre blødninger, og trenger operasjon.
Vanlig å ha litt vondt og/eller blø litt – hva gjør du?
Mange som har vært gravide vet at det ofte kommer en del ubehag med på kjøpet. Det strekker, stikker og murrer litt. Alt er vanlig, og skyldes særlig at livmoren vokser. Noen opplever også å blø litt, enten i forbindelse med at egget fester seg, eller i løpet av første trimester. Blødninger i graviditeten er grunn til å oppsøke lege, men trenger ikke å bety at noe er galt.
Ved større blødninger og smerter er det naturlig å tenke på spontanabort som mulig forklaring. Men helsepersonell vil gjerne undersøke kvinnen med XU i minne for å utelukke dette.
– Det er ikke noe poeng å frykte ekstrauterin graviditet med én gang man har disse symptomene. Da blir det fort mange unødvendige turer til sykehuset. Men det kan være nyttig å vite at dersom smertene i magen blir verre, så bør man oppsøke lege igjen, sier Philip von Brandis, overlege på fødeavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus.
Et befruktet egg kan feste seg utenfor livmoren og utvikle seg noenlunde normalt de første ukene. Men siden graviditeten vokser i størrelse, vil den få plass-problemer om den har festet seg på feil plass. I 80-85 prosent av tilfellene har egget festet seg i en av egglederne. Det er et blyanttykt rør fra livmoren og mot eggstokken. Kvinner har en på hver side. Hvis graviditeten vokser mer enn det er plass til i egglederen, vil det begynne å blø. I verste fall vil egglederen sprekke. Noe blod vil renne ut gjennom livmoren og skjeden, og kvinnen kan se det. Men en del vil renne fra egglederen og ut i bukhulen. En slik indre blødning er oftest svært smertefull, og det klareste symptomet på XU.
Det er også mulig at det befruktede egget triller ut av egglederen og fester seg på eggstokken, i bukhulen, på andre organer, eller at det fester seg i arrvev i livmoren og ikke i livmorslimhinnen. I alle tilfeller vil det føre til blødninger og smerter.
Hvem har økt risiko for graviditet utenfor livmoren?
I utgangspunktet kan alle kvinner oppleve at det befruktede egget fester seg på feil plass, men risikoen øker hvis man:• har hatt underlivsinfeksjoner som skader egglederne (for eksempel klamydia)• har hatt infeksjoner i bukhulen (for eksempel sprukket blindtarm)• er operert i livmor eller eggledere• er utredet for infertilitet og gjerne har gjennomgått fertilitetsbehandling• er eldre enn 35 år• røyker• har endometriose.
Den største risikofaktoren er at man har opplevd graviditet utenfor livmoren tidligere.
– Noen tror også at spiral øker risikoen for graviditet utenfor livmoren, men det stemmer ikke. Det er imidlertid sånn at spiral kun beskytter mot graviditet i livmoren, og dermed ikke forhindrer ekstrauterin graviditet, sier von Brandis.
Hvordan finner man ut at det er graviditet utenfor livmoren?
I nesten alle tilfellene av XU kommer kvinnen til lege med smerter i magen og gjerne blødning over noen dager. Ofte tas en hCG-måling for å se om mengden av graviditetshormonet, humant Chorion Gonadotropin (hCG), øker. Slike målinger tas med noen dagers mellomrom for å se at stigningen er som forventet. Ved graviditet utenfor livmoren vil ikke stigningen være normal.
I mange tilfeller vil man også ta en ultralydundersøkelse, enten samtidig eller etter blodprøvene, for å sjekke hvor graviditeten er lokalisert og om den utvikler seg som forventet.
– Om man har en positiv graviditetstest, vil man kunne finne spor fra graviditeten i livmoren også etter en spontanabort. Så finner man ikke noe i livmoren, gir det legen grunn til å lete mer. Noen ganger finner man graviditeten et annet sted, som oftest i egglederen. Blir det oppdaget tidlig nok, kan man gjøre en salpingotomi – et snitt i egglederen og suge ut graviditeten. Da kan egglederen bevares. Det var vanlig før, og i veilederen som er oppdatert i år, står det som foretrukket metode nå også, sier von Brandis.
Men ofte oppdages ikke graviditet utenfor livmoren så tidlig, og det blir større skade på egglederen og større indre blødninger. Da blir som regel løsningen å fjerne egglederen – som kalles salpingektomi – og suge opp blodet. I noen tilfeller blir det nødvendig med blodoverføring for å erstatte blodtapet.
– Det er en grunn til at smerter i magen skal tas på alvor i graviditeten, sier von Brandis.
Han understreker likevel at det tross alt er sjelden at smertene skyldes graviditet utenfor livmoren.
Når i graviditeten merker man symptomene på XU?
Først cirka to uker etter eggløsningen har egget festet seg skikkelig. Det er da det er nok hCG til at en graviditetstest blir positiv. Fordi vi regner graviditet fra første dag i siste menstruasjon, er man da 4 uker gravid. Men det befruktede egget er på dette tidspunktet fortsatt lite nok til å få plass i for eksempel egglederen.
– Det er sjelden man merker symptomer på ekstrauterin graviditet før man er 5-6 uker gravid, og de fleste som kommer inn med større blødninger er 7-9 uker på vei, sier von Brandis.
Han sier at smerter og blødninger alltid bør sjekkes uansett – også om man er tidligere eller senere enn 5-9 uker gravid.
– Det kan jo hende at du ikke er like langt på vei som du trodde. Noen opplever for eksempel en liten blødning tidlig i graviditeten, og tror at det er en litt rar mensblødning. Så viser det seg at de er lengre på vei enn de trodde, sier von Brandis.
Noen betaler for en tidlig ultralyd, gjerne allerede i uke 6-8, for å ta en titt før tidlig ultralyd (uke 11-13). Som oftest er det ikke så mye man kan finne ut, bortsett fra hvor graviditeten er lokalisert og om man eventuelt kan se det lille embryoet med kropp og bankende hjerte.
– Å ha sett graviditeten på ultralyd gir en trygghet, men ikke en absolutt trygghet. For det er faktisk mulig å være gravid både i og utenfor livmoren samtidig. Det er heldigvis sjelden, men man skal ikke nødvendigvis avfeie kraftige smerter selv om man ser graviditet i livmoren, sier von Brandis.
Kan oppleves dramatisk
Vi skal ikke så langt tilbake i historien før graviditet utenfor livmoren kunne være dødelig. I prinsippet kan det fortsatt være det, men i praksis sier von Brandis at det omtrent aldri skjer.
– Siden slutten av 1990-tallet har dette endret seg kraftig. Vi har fått ultralydapprater som gir gode, klare bilder, og nøyaktige hCG-tester og analyser som gir raske svar. Dessuten vet de fleste kvinner ganske tidlig at de er gravide. Dermed oppdager vi graviditet utenfor livmoren tidligere, før det blir store, alvorlige og potensielt dødelige blødninger, sier von Brandis.
Men at det fortsatt kan oppleves som dramatisk å måtte opereres for graviditet utenfor livmoren, har han respekt for. Og at det ofte er snakk om store smerter.
– Det er generelt stor forskjell på hvordan vi reagerer på å bli operert. Noen takler det greit, andre synes det er tøft. Etter en operasjon skal man være litt forsiktig i noen dager, men ellers er det ingen annen oppfølging etter graviditet utenfor livmoren. God informasjon om hva som har skjedd, og hva som eventuelt vil skje ved en senere graviditet, er som regel nok, sier von Brandis.
Kan man bli gravid etter graviditet utenfor livmoren?
Kvinnekroppen er utstyrt med en eggleder og en eggstokk på hver side. Vanligvis veksler eggstokkene på å slippe egg, som fanges opp av eggleder. I noen tilfeller slippes flere egg, noe som kan resultere i toeggede tvillinger. Blir den ene egglederen skadet eller fjernes, overtar den andre hele jobben. En eggleder på høyre side kan ta imot egg fra eggstokken på venstre side. Så dermed er man dobbelt sikret – i prinsippet.
– Det spørs om helt hvordan den andre egglederen er. Har man to, er sjansene større for at i hvert fall én virker. Har man bare én, er man prisgitt den. Men mange blir gravide igjen etter en ekstrauterin graviditet og opplever ikke fenomenet igjen, selv om risikoen for gjentakelse er større, sier von Brandis.
Ved en senere graviditet kan man få tilbud om en tidlig ultralyd for å undersøke at graviditeten er festet på riktig plass denne gangen.
– Dette tilbys bare der man har grunn til å frykte en ekstrauterin graviditet, sier von Brandis.