GravidKomplikasjoner i svangerskapetVannkopper eller helvetesild ved graviditet

Vannkopper eller helvetesild ved graviditet

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 16359 Sist oppdatert 24.02.21
Kan man få helvetesild dersom man tidligere har hatt vannkopper, og er i nærkontakt med noen som er syke med vannkopper? Og er det farlig å få vannkopper hvis man er gravid?

– Helvetesild skyldes det samme viruset som gir vannkopper hos barn, og man må ha hatt vannkopper først for å kunne få helvetesild. Etter vannkoppesykdom i barndommen finner viruset veien til nerver som går ut til huden. Her ligger viruset i årevis uten å gi noen symptomer. Når en blir eldre kan viruset begynne å formere seg igjen og gi utslett. Dette har ingen sammenheng med ny kontakt med vannkoppesmitte. Så lenge du har hatt vannkopper er du beskyttet mot smitte i svangerskapet og ellers, sier lege Hanne May Hetland.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har 90-95 prosent av alle voksne hatt vannkopper, men ikke alle er klar over det selv. Dersom du er usikker på om du har hatt vannkopper, går det an å sjekke ved å ta en blodprøve.

Er vannkopper farlig for gravide?
Gravide har økt risiko for alvorlig forløp av vannkopper. Vannkoppesmitte kan overføres fra mor til foster gjennom hele svangerskapet. Man regner med ca. 2 prosent risiko for fosterskader ved vannkopper før 20. svangerskapsuke, skriver FHI. Vannkopper hos mor i siste uke før eller like etter fødselen kan gi vannkopper hos barnet med høy risiko for alvorlig forløp. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper mellom fire dager før og to dager etter fødselen.

Vaksine
Det er mulig å ta vaksine mot vannkopper, men denne inngår ikke i barnevaksinasjonsprogrammet – og må betales fra egen lomme. Av de som anbefales å ta vaksine, er ifølge FHI blant annet «friske, ikke-immune tenåringer og voksne, spesielt kvinner som planlegger å bli gravide». Vaksinen består av to doser, og intervallet mellom dosene bør være minst seks uker – og ikke under noen omstendigheter mindre enn fire uker.

Det frarådes å bli gravid første måned etter vaksinasjon.

Kilder: 
Lege Hanne May Hetland
Folhehelseinstituttet, fhi.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: