GravidNår begynner babyen å sparke?

Når begynner babyen å sparke?

Mor kjenner vanligvis sparkene i noen uker før de blir så kraftige at de også kan kjennes utenpå magen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 108450
Det er spennende å gå og vente på de første bevegelsene. Noen sier det minner om en sommerfugl som vifter med vingene, andre sier at det kjennes ut som en boble som sprekker. Den lille har drevet med akrobatikk lenge før du merker de første bevegelsene.

Første gangen du merker noe, kan det være at det er så vagt at du ikke riktig oppfatter hva det er. Noen forteller om en fornemmelse av en liten fiskehale som slår, mens andre sammenligner det med en luftboble som sprekker.

Det varierer veldig når i svangerskapet gravide kjenner spark. Flergangsfødende som har kjent liv før, vil oftest kjenne liv tidligere andre gang, noen rundt uke 15-16. Førstegangsfødende kjenner oftest liv rundt uke 18-20. Hvis morkaken er plassert på den fremre veggen i livmoren, blir den en buffer som tar av for sparkene, slik at du ikke kjenner dem. I slike tilfeller kjenner du kanskje ikke spark før i uke 20-22.

Hva gjør barnet der inne?
Barnet ditt er aktivt i hele svangerskapet. Det det gjør mest av, er pustebevegelser du ikke kjenner. Slik utvides lungene, mens det øver seg til tiden etter fødselen. Av og til får det hikke, som du kjenner som regelmessige små rykk. Barnet utfører både store og små bevegelser inne i magen din. Små gripebevegelser, suging på tommelen eller bøying og strekking av fingre og tær kjenner du nok ikke. De aller fleste spark og dytt barnet gjør der inne, kjenner du derimot godt i siste del av svangerskapet. Større kroppsbevegelser er også ofte tydelige og kan for eksempel komme når du endrer stilling fra stående til liggende. Da blir barnet snudd litt, og kan svare med å flytte litt på seg, slik det ofte dytter tilbake om du dytter litt på det.

Hvor kjenner jeg spark?
Rundt uke 25 har de fleste merket liv. Mange kjenner daglig bevegelse fra 24-25, og noen kjennere det tidligere. Barnas aktivitet varierer veldig. Noen kjenner også spark fra utsiden nå. Tidlig i svangerskapet kan du kjenne sparkene overalt, både oppe og nede. Babyen har god plass og kan snu seg som den vil. Etter hvert som den blir større, legger den seg gjerne med hodet ned, og du vil oftest kunne kjenne bevegelsene opp mot ribbeina eller på den ene siden. Stort sett kjenner en spark på sidene og oppover, noen ganger kan en også kjenne spark innover. Ligger babyen med rumpa ned, kjenner du oftest bevegelsene på sidene. Det er helt normalt at magen buler ut når babyen sparker.

Magen er helt skjev!
Når magen er helt skjev, skyldes det at barnet stort sett ligger på den ene siden. Hvis du klemmer litt på magen, vil du vanligvis finne barnets rygg på den siden som buler ut, og bein og armer på den siden som virker ”tom”. Om lag 60 prosent av barna ligger med ryggen på venstre side og 40 prosent med ryggen på høyre side.

Hvordan ligger babyen?
Hos førstegangsfødende, legger barna seg gjerne med hodet/setet ned allerede fra begynnelsen av siste trimester. Hos flergangsfødende kan barnet snu seg fra hode til sete til tverrleie langt opp mot termin. Dette skyldes som regel at livmoren har vært tøyd før, og gir lettere etter. Mange kan nok føle hvordan barnet ligger, i alle fall på slutten av svangerskapet. Hvis du registrerer hvor du kjenner sparkene, hvor magen buler mest ut, kan du gjøre deg opp en mening om hvor ryggen er. Mange gravide som har et barn i seteleie, synes at de kjenner en ”kul” som gnager under ribbeina, og lite spark oppover.

Spark gjør deg kjent med babyen
Svangerskapskontrollene vil hjelpe deg med å følge barnets trivsel, men det er du som mamma som kan bli best kjent med det før det blir født. Det barnet sier med bevegelsene sine er viktig, og gir deg også viktig informasjon om fosterets trivsel og velbefinnende. Å være oppmerksom på babyens bevegelser, er en fin måte å bli bedre kjent med den lille i magen og dens bevegelsesmønster – og dermed vet du mer om hva du kan forvente av aktivitet.

Du kjenner bevegelsene best når du ligger, og minst når du står, går eller er opptatt med noe. Kanskje kan det bli en god vane å kjenne etter spark når du legger deg om kvelden? Det kan bli en koselig stund hvor du knytter viktige bånd til barnet ditt, og et enkelt hjelpemiddel for å forstå hvordan fosteret har det.

Hvorfor er spark/bevegelse så viktig?
Et friskt foster får alt det trenger fra morkaken og sparker livlig for blant annet å trene opp muskulaturen. Blir det lite forsyninger fra morkaken, eller barnet blir sykt, må det spare på kreftene for å kunne fortsette å vokse – sparkingen avtar. Røyker du, vil både morkake og barnet rammes, og sparkingen vil avta. Da vet vi at fosteret ikke har det så bra som det bør, og det kan være nødvendig med ekstra oppfølging. Om svikten i morkaken blir alvorlig, hemmes veksten, og barnet kan bli alvorlig sykt eller skadet. Da kan det også tåle fødselen dårligere. Dette skjer svært sjelden dersom barnet sparker normalt.

NB! Med sparking menes ikke bare sparking, men alle typer bevegelser.

Kjenn liv!
Selv om det etter hvert som babyen vokser blir trangere plass i livmoren, skal du kjenne like mye liv fra babyen – helt fram til fødselen. Du kjenner ikke nødvendigvis etter spark, men etter bevegelser. Synes du aktiviteten avtar, skal du ikke vente til neste dag, men kontakte helsepersonell.

Landsforeningen uventet barnedød (LUB) startet i 2016 en kampanje som heter "Kjenn liv" for å gi gravide tips om hvordan de kan følge med på babyens daglige bevegelser, og også informasjon om hva de skal gjøre om de merker endringer og lite liv.

Gå inn på lenken under her for å vite mer om hvordan du skal gå fram. I artikkelen anbefaler LUB at du starter daglige registreringer av babyens bevegelse fra 28 uker, for det er vanligvis rundt denne tiden at babyen har etablert et regelmessig bevegelsesmønster.

Artikkelen er utviklet i samarbeid med jordmortjenesten Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: