Jordmor eller lege har derfor plikt til å gi deg informasjonen du trenger for å få tilstrekkelig kunnskap om og innsikt i din egen helsetilstand, og hvilken betydning den har for deg og barnet du venter.
Du har rett til å medvirke; altså skal det legges stor vekt på hva du ønsker og mener om helsehjelpen du tilbys. Den kan bare gis med ditt samtykke, så sant det ikke står om livet, eller du ikke er i stand til å svare. Dette forutsetter at du har fått nok informasjon til å vite hva du takker ja eller nei til. Samtykket kan være uttrykkelig (du har svart ja eller nei) eller stilltiende (du har ikke sagt nei). Du kan trekke samtykket ditt tilbake. Jordmor eller lege skal da informere deg om betydningen av å takke nei. Ved deltagelse i forskning skal samtykket være innhentet skriftlig, FØR deltagelse.
Det betyr at du har rett til:
- informasjon om dine rettigheter
- kunnskapsbasert informasjon om valgmuligheter/alternativer for hvor du kan få svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg
- god og forståelig informasjon om anbefalte undersøkelses- og behandlingsmetoder og de positive og negative effektene disse kan ha
- individuell vurdering og informasjon om hvordan du kan unngå komplikasjoner
- å takke nei til undersøkelser og behandling som du ikke ønsker, så lenge det ikke setter liv i fare
Selektering – klassifisering av deg som gravid og fødende:
Nasjonale retningslinjer for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen pålegger jordmor og lege å foreta en fortløpende selektering i forhold til risiko. Dette innebærer en helhetlig og individuell vurdering av helsetilstanden din både fysisk og psykisk, og eventuelle risikofaktorer eller begrensninger som kan ha betydning for oppfølgingen i svangerskapet, under fødselen og i barseltiden. Du har rett til å få vite hvilken gruppe du tilhører, og hvilken oppfølging og behandling som da er anbefalt.
Normalgruppen (grønn gruppe): Du er frisk, svangerskapet forløper normalt og det forventes en normal fødsel.
Risikogruppen (rød gruppe): Du har kronisk sykdom, bruker faste medisiner eller det oppstår sykdom eller komplikasjoner underveis i svangerskapet, eller
ved fødsel som gjør at du eller barnet trenger ekstra overvåkning og oppfølging.
Du har rett til fritt sykehus-/behandlingsvalg, men kan i utgangspunktet ikke forlange å føde på et høyere spesialisert nivå, eller kreve mer spesialisert behandling (for eksempel velge keisersnitt) enn selekteringen tilsier.