Når solen titter fram er det fristende å få en fin, gyllenbrun farge. En føler seg mer vel da, ingen tvil om det! Og du kan nyte strålene med god samvittighet, dersom du tar enkelte forhåndsregler.
Soling ute
Sol gir deg vitmin D. UV-strålingen fra solen danner D-vitamin i huden. D-vitamin er viktig, men ifølge Helsenorge trenger vi i sommerhalvåret bare små mengder sol på kroppen for å dekke D-vitaminbehovet vårt. Resten av året bør du sørge for å få nok D-vitamin gjennom maten eller via tilskudd, fordi solstrålene er for svake til å gi deg nok D-vitamin, skriver helsenettstedet.
Under graviditeten får kvinner ofte økte mengder av et hormon som gjør at de kan få mer pigmentering i huden enn ellers. Noen gravide opplever å få mørke flekker på huden som følge av dette. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det vanlig å få slike endringer i ansiktet, men pigmentendringer forekommer også rundt brystvortene, under armene og rundt kjønnsorganene. Arr og føflekker kan også mørkne. Pigmentflekkene kan forebygges ved å være flink til å bruke solkrem (bruk gjerne høy faktor).
Gravide risikerer også å bli overopphetet og dehydrert dersom de ligger for lenge i solen. Ingen av delene er bra, verken for deg eller for babyen som vokser i magen. Dersom du soler deg, er det lurt å ta hyppige pauser i skyggen for å kjøle deg ned. Drikk mye, helst vann! Skift ofte stilling når du soler deg, da minsker risikoen for forbrenning og føflekkreft. Du bør også være oppmerksom på at det kan oppleves ubehagelig å ligge på ryggen etter sjette måned.