GravidSusan blødde hver fjerde uke i graviditeten

Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten

Susan McLaren teller ned mot termin. Alle foto: privat
Av Maren Eriksen 14695 Sist oppdatert 17.04.13

Da Susan begynte å blø i uke seks av svangerskapet, trodde både hun og legene at hun spontanabortere. Men den vesle gutten var sprell levende på ultralydundersøkelse etter ultralydundersøkelse – til tross for at Susan hadde blødninger hver fjerde uke som en mensblødning. Ingen vet hvorfor.

– Jeg blødde i rundt fem dager som ved en mensblødning. Det var mye i begynnelsen, og ble gradvis mindre. Hadde jeg ikke visst at jeg var gravid, ville jeg sagt at jeg hadde mensen, forklarer Susan McLaren.

De første tre gangene – i uke 6, 10 og 14 – bar det rett til legekontoret med klump i halsen og nervene i høyspenn. Hun satt på venteværelset og gråt.

Les mer: Blødning i svangerskapet

– Da jeg var ti uker på vei sa legen til meg ”Er det spontanabort får vi ikke gjort noe. Du får bare vente og se”. Det var vondt, sier Susan.

Heldigvis fikk hun allerede tett oppfølging av helt andre årsaker – fordi hun hadde født barn med lav fødselsvekt. Dermed fikk hun hyppige ultralyder hvor hun også kunne få sjekke at den vesle gutten i magen hadde det bra. Og det har han, selv om han er litt liten.

Ikke tatt på alvor før babyen var levedyktig
Etter den femte regelmessige blødningen syntes også jordmor det var rart at ikke legene hadde undersøkt Susan nærmere for å finne årsaken. Susan fikk innkalling til undersøkelse på sykehuset – en måned senere. Det syntes Susan var for lenge å vente, og etter å ha pushet litt på, fikk hun endelig komme inn. Da var hun 24 uker på vei.

– Jeg ble ikke undersøkt da jeg blødde, og de fant heller ingen grunn, sier Susan.

Les mer: Babyen i uke 24

Ingen aner hvorfor hun blødde
Ingen leger eller jordmødre kan forklare henne hvorfor hun har blødd så regelmessig. Bortsett fra den ene gangen er det heller ikke noen mulig sammenheng mellom fysiske anstrengelser og blødningene. Og hun har heller ikke blødd i forbindelse med sex.

En mulig forklaring Susan selv har tenkt på, er om det kan skyldes at svangerskapene hennes har kommet så tett. Når minstemann kommer til verden om seks uker, har han nemlig både ei storesøster på ett og ei på to år. Hun hadde ingen blødninger i de to forrige svangerskapene.

– Men alt blir bare spekulasjoner. Ingen vet hvor blødningene kom fra, sier hun.

Les mer: Blødning etter samleie

Hun forsøkte å lete etter svar på nettet, men fant ingenting som lignet – og det meste hun fant om blødninger var lite hyggelig lesning.

– Legene mener jeg er et stort mysterium. Men jeg synes ikke de har sjekket nok. Det må jo være en grunn! Jeg kunne gjort mye for å få et svar, men det virker ikke som om legene synes det er så viktig å finne ut hvorfor, sier Susan.

Stoppet av seg selv etter uke 28
Etter hvert forventet Susan nesten blødningene, men etter uke 28 stoppet de opp. Ingen kunne forklare det heller. Nå er hun 34 uker gravid og er fortsatt ikke trygg på at blødningene ikke vil komme tilbake.

– Jeg har jo på en måte bare hoppet over én mens. Men ettersom blødningene har gitt seg, er ikke interessen særlig stor for å komme til bunns på hvorfor. De sier ”det har jo gått over, så da går det sikkert bra”. Men det er ikke særlig betryggende, mener hun.

Susan forteller at hun utrolig nok klarte å venne seg til blødningene, og ble ikke like redd de siste gangene. Men det var samtidig veldig betryggende da de opphørte.

– Man vet jo aldri om de kommer igjen, men jeg krysser fingrene for at det ikke blir noe mer nå. Samtidig vet jeg jo at han har gode sjanser for å overleve om noe skulle skje, sier hun.

Les mer: Babyen i magen uke for uke

Podcast: Når du blør i graviditeten
Gjest: jordmor Merete Arnøy



Har ikke klart å kose seg med svangerskapet
Nå som terminen nærmer seg, har Susan god tro på at hun skal få beholde den vesle gutten. Men veien dit har vært lang.

– Jeg elsker å være gravid, og kunne vært det evig. Men denne gangen har bekymringen ødelagt for den fine opplevelsen. Det er trist, for dette er min siste graviditet, og jeg hadde håpet å kunne kose meg med den, sier Susan.

Den konstante bekymringen har tatt på. Hun har aldri mistet håpet, men mannen hennes var redd for at babyen ikke ville overleve da blødningene fortsatte å komme.

– Jeg fikk et godt råd av legen min om at så lenge jeg følte meg gravid, så var sjansene gode for at det gikk bra. Jeg har aldri vært så glad for å være kvalm noen gang, forteller Susan.

Les mer: Gravid - de første tegnene

Analyserer hver minste detalj
Hun kjente også tidlig spark. Og syntes det var merkelig å kjenne spark samtidig som hun blødde. Men selv om det var betryggende å kjenne at babyen levde, analyserte hun hver minste ting – sparket han like mye? Like sterkt? Hvor lenge var det siden sist?

– Jeg har aldri brydd meg så mye om kroppen min som nå, og tolker hvert minste signal, sier Susan.

Av frykt for å fremprovosere blødninger, har Susan tatt livet veldig med ro i svangerskapet.

– I begynnelsen våget jeg nesten ikke å røre meg. Det har blitt bedre etter hvert, men jeg tar ikke akkurat rundvasken på huset før han er trygt ute, sier hun.

Les mer: Er det farlig?

Har bekymringen påvirket babyen?
Det tok lengre tid før Susan våget å knytte bånd til babyen i magen denne gangen, enn de to forrige. Hun visste jo ikke om hun ville få beholde ham. I tillegg har bekymringen vært stor.

– Jeg vet jo at mors stress og bekymring kan påvirke babyen i magen, og har vært redd for å skade ham. Men jeg håper han er en sterk liten unge, sier Susan.

Nå teller hun ned mot termin.

– Det skal bli godt å bli ferdig – for å vite at alt er bra med babyen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Susan har sett sin lille sønn på ultralyd mange ganger i løpet av svangerskapet, og det virker som han har det fint.

Kan ikke være mensblødninger
Philip von Brandis er overlege ved fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus. Han kjenner ikke til Susan, og uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

– Det går ikke an å ha menstruasjonsblødninger i svangerskapet, fordi hormonene som styrer syklusen overstyres av svangerskapshormonene. Dessuten er menstruasjonsblødningen avstøting av livmorslimhinnen, og da ville det ført til spontanabort, sier han.

Det er ganske vanlig å oppleve enkelte blødninger. Noen blir hardere rammet enn andre, og det er ikke alltid man finner årsaken til blødningene. Men von Brandis forklarer at det ikke finnes noe som heter regelmessige blødninger når det kommer til svangerskap.

– Da er det uregelmessige blødninger som kommer jevnlig. En mulig forklaring kan være at blødningen kommer fra lettblødende livmorhalsslimhinner som gjerne er litt betente eller irriterte. Da vil det være snakk om sporblødning, og den er godartet. Årsaken kan være celleforandringer som bør sjekkes, sier han.

En annen mulig forklaring er at blødningen kommer innenfra – som regel da fra morkaken. Det kan blø fra den uten at det blir spontanabort, men ved gjentatte blødninger, øker risikoen for blant annet morkakeløsning.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: