GravidSvangerskapskontrollerDette sjekkes urinprøven for på svangerskapskontrollene

Dette sjekkes urinprøven for på svangerskapskontrollene

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 6456
Ved alle svangerskapskontroller skal gravide ha med seg en urinprøve, helst med morgenurin.

– I en urinprøve kan man sjekke den gravide for ulike ting. På en urinprøvestix kan jordmor eller lege se om det er utslag for protein, glukose, nitritt, leukocytter og blod, sier kommunejordmor Marie Norenes Skogly i Gjesdal kommune.

Proteiner i urinen blir også kalt eggehvite i urinen, og glukose er sukker i urinen. Nitritt, leukocytter og blod kan være tegn på mulig urinveisinfeksjon. Dersom det er utslag på én eller flere av disse tre, kan man sende urinprøven til dyrking for å sjekke om det er bakterier – og om det er behov for behandling med antibiotika.

Tidligere ble alle disse rutinemessig sjekket i hver urinprøve. Fra juni 2022 ble helsekort for gravide endret, slik at det nå kun føres opp resultat for proteiner i urinen.

Proteiner i urinen

Proteiner i urinen i første del av svangerskapet kan, ifølge nhi.no, i sjeldne tilfeller bety sykdom. I siste del av svangerskapet kan proteiner i urinen være tegn på svangerskapsforgiftning. Da vil en også sjekke blodtrykket.

Nyoppstått høyt blodtrykk etter 20. svangerskapsuke i kombinasjon med minst ett ekstra nyoppstått symptom på svangerskapsforgiftning, som for eksempel pannehodepine, synsforstyrrelser, eller proteiner i urinen, kan tyde på at du har svangerskapsforgiftning, og det krever ekstra oppfølging. Du kan lese mer om kriterier for svangerskapsforgiftning i Veileder for fødselshjelp. (Tidligere var det høyt blodtrykk + proteiner i urinen. Nå kan det altså være svangerskapsforgiftning selv om du ikke har proteiner i urinen.)

Slik tar du urinprøven
– Når du skal ha med en urinprøve, bør det være morgenurin. Urinen bør helst ha vært i urinblæra i fire timer, forklarer Skogly.

– Før du tar urinprøven, bør du vaske deg nedentil. Hold kjønnsleppene godt fra hverandre. Tiss først litt i do, så litt i begeret, og så litt i do igjen. Vi kaller det en midtstråleprøve. Grunnen til at det bør gjøres sånn, er at en da får en renest mulig prøve – og unngår for mye forurensing av urinprøven, sier hun.

For det kan være ulike faktorer som påvirker urinprøven. Man har for eksempel behåring nedentil, og gjennom svangerskapet kan man ha økt utflod.

Dersom du ikke skal på kontroll like etter at du har tatt urinprøven på morgenen, må urinprøven oppbevares kaldt/i kjøleskap fram til svangerskapskontrollen.


Urinveisinfeksjon uten symptomer – screening kun av gravide med økt risiko

Gravide kan ha urinveisinfeksjon uten å kjenne de vanlige symptomene som svie ved vannlating, og hyppig trang til å tisse – uten at det kommer særlig urin. Ifølge Helsedirektoratet kan inntil 10 prosent av alle gravide ha dette, som på fagspråket kalles asymptomatisk bakterieuri. Tidligere ble alle gravide screenet for asymptomatisk bakterieuri, fordi ubehandlet urinveisinfeksjon kan føre til nyrebekkenbetennelse – som igjen kan føre til premature rier og for tidlig fødsel.

Ifølge de nye retningslinjene for svangerskapsomsorgen skal man ikke lenger screene alle for asymptomatisk bakterieuri. Det er kun kvinner med økt risiko for urinveisinfeksjon som skal screenes, forklarer Skogly.

Ifølge retningslinjene gjelder dette kvinner som:
– tidligere har hatt hyppige urinveisinfeksjoner eller har gjennomgått nyrebekkenbetennelse
– har hatt tidligere prematur fødsel
– har andre sykdommer samtidig som kan gi økt infeksjonsfare, som for eksempel diabetes eller nedsatt immunforsvar


Liten fare ved urinveisinfeksjon, og for mye antibiotikabruk

Årsaken til at man ikke lenger sjekker alle for urinveisinfeksjon, er at det finnes nyere kunnskap og studier som viser at det ikke er noe særlig å vinne på screening av alle gravide. I en artikkel i Dagens Medisin sa Sigurd Høye, leder ved Antibiotikasenteret for primærmedisin, at vurderingen hadde «tatt for seg faren for komplikasjoner på den ene siden, og unødvendig antibiotikabruk og medikalisering av graviditet på den andre siden».

– Det kan likevel være noen som sjekker urinen for alle disse markørene, fordi det varierer hvor fort endringer i retningslinjene blir implementert. Noen har kanskje fremdeles stix som sjekker alt, og velger å bruke disse ennå. Men følger man de nye retningslinjene, trenger man nå kun en stix for proteiner, sier Skogly.

– Synes du det er skummelt å ikke teste alle for urinveisinfeksjon?
– Nei, det har vist seg at det har vært mye overbehandling i forhold til asymptomatisk bakterieuri – og risikoen for at noe skal gå galt er liten, sier Skogly.

Kontakt helsepersonell om du tror du har urinveisinfeksjon

Alle som tror de kan ha urinveisinfeksjon, med eller uten symptomer må kontakte lege. Det gjelder også om de plutselig får økte, vonde kynnere utenom aktivitet og ryggsmerter.
– Jeg pleier da å be kvinnene å komme inn til en ekstra sjekk. Hvis du har vondt opp mot sidene der nyrene ligger, og har kynnere, bør du snakke med helsepersonell. I noen tilfeller kan en urinveisinfeksjon utvikle seg videre til nyrebekkenbetennelse. I andre trimester er det helt vanlig med vondt i ryggen og kynnere når du er i aktivitet, men normalt skal det ikke være sånn når du slapper av, sier Skogly.

Og legger til at de fleste som har nyrebekkenbetennelse vil ha en generell sykdomsfølelse, smerter og ikke være i form. Nyrebekkenbetennelse gir vanligvis også høy feber.

Glukose i urinen

Glukose (sukker) i urinen kan være tegn på diabetes eller svangerskapsdiabetes.
– Men det trenger ikke være noe galt, selv om man får utslag på sukker i urinen. Det kan for eksempel handle om at den gravide spiste noe søtt kvelden før testen ble tatt, sier Skogly.

I enkelte tilfeller tar måler man langtidsblodsukker før uke 16. Dette er ved gitte kriterier.

Eventuell svangerskapsdiabetes blir påvist ved en glukosebelastningstest. Det er en rekke kriterier som gjør at man bør ta glukosebelastningstest, som blant annet alder, BMI og etnisitet. Glukosebelastningstesten tas i uke 24-28 i svangerskapet. Du kan lese mer om denne testen i artikkelen under.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: