GravidStrekkmerker

Strekkmerker

Klarer du å se på strekkmerkene dine som æresmerker? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 16031
Plutselig dukker de opp, de rødlige eller blålilla stripene på magen, puppene, lårene eller andre steder på kroppen. Ni av ti gravide får dem, og de kan stort sett ikke unngås. Heldigvis blekner de med tiden.

Det finnes et utall av produkter som mener å kunne forhindre strekkmerker, men så langt finnes det ikke forskning som beviser at de hjelper. Dermed må man nok regne med ett eller flere strekkmerker i løpet av graviditeten.

Hva er strekkmerker?

Strekkmerker kalles striae og er skader som oppstår i underhuden. De oppstår ofte på mage, rumpe, bryster, lår og/eller armer, og skyldes overstrekking av elastiske fibre i huden. Skadene er varige, slik at man ikke blir kvitt strekkmerkene. De vil imidlertid gjerne blekne og bli noe mindre med tiden. Strekkmerker som oppstår i forbindelse med graviditet kalles striae gravidarum.

Når og hvorfor oppstår strekkmerkene?

Strekkmerker kommer som oftest ved rask vektøkning, gjerne i kombinasjon med hormonelle faktorer. Noen får strekkmerker i puberteten fordi vekst og hormoner gjør at kroppen endrer seg fort. Og det skjer ofte også i graviditeten – særlig i tredje trimester.


Hvem får mest strekkmerker?

Siden så mange som 90 prosent av alle gravide får strekkmerker, skal man være heldig for å slippe unna. Men strekkmerker er vanligere blant yngre gravide, kvinner som får store barn, og overvektige kvinner. Har man tidligere fått strekkmerker i forbindelse med pubertet, vektoppgang eller intensiv trening, er man ekstra utsatt for å få strekkmerker også i svangerskapet. I noen familier ser det også ut til å være en arvelig disposisjon.



Hvordan ser strekkmerkene ut?

Det er ikke uten grunn at strekkmerker har fått mange tilnavn, som tigerstriper, for eksempel. For de kan minne litt om nettopp stripene til en tiger. De oppstår ofte vertikalt, særlig på gravidmagen.

Over tid (særlig etter fødsel) blekner og krymper altså strekkmerkene. De mister som regel også den hissige fargen, og blir til lyse furer i huden.

Er det virkelig ingenting som hjelper?
Det korte svaret er nei.

Mange av midlene som skal forebygge eller behandle strekkmerker er ufarlige i bruk, og kan dermed forsøkes. Men siden effekt ikke kan påvirkes, kan det være penger ut av vinduet.

Fete kremer kan imidlertid kjennes godt og lindrende når huden strekkes, og kan hjelpe mot kløe og annet ubehag, men vil mest sannsynlig ikke ha noe å si for strekkmerkene i seg selv. Massasje av huden kan også oppleves godt, og det er ikke utenkelig at god sirkulasjon i huden kan bidra til økt elastisitet, men det er heller ikke bevist at virker.

Fysisk aktivitet og trening kan stramme opp huden og gjøre strekkmerkene mindre synlige. Laserbehandling tilbys noen steder, men det er lite forskning på om det har noen effekt. Gamle strekkmerker kan behandles med hudsliping. Noen steder finnes det tilbud om kosmetisk behandling av strekkmerker, men dette dekkes ikke av det offentlige.



Hva gjør jeg om jeg får strekkmerker?

Ikke særlig mye. Så lenge strekkmerkene kommer i forbindelse med graviditet og ikke kan knyttes til spesielle sykdommer, er det fint lite å gjøre med disse hudskadene. Det er ikke nødvendig å få strekkmerkene undersøkt av lege eller jordmor, og det finnes altså ingen behandling.

Noen kvinner velger å se på strekkmerkene som vitne om den utrolige jobben kroppen har gjort gjennom svangerskapet, og kaller dem æresmerker. Det kan også hjelpe på å vite at man slett ikke er alene om å ha strekkmerker, siden de aller fleste gravide får dem, og mange andre også.


Magen etter to fødsler. Foto: leserinnsendt




Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: