GravidSvangerskapsplagerKynnere av stress?

Kynnere av stress?

Av Malin Sofie Leirvik 30176
Mange opplever å ha kynnere i løpet av svangerskapet. Kan stress gi deg kynnere, og hva skal du gjøre dersom de kommer?

Livmoren består av 90 prosent muskler, og den blir stadig større i løpet av svangerskapet. Kynnere er livmorens måte å trene seg opp til fødsel. Mengden kynnere, og hvor plaget man er av dem, varierer fra person til person.

– Babyen presser på ned mot livmorhalsen, og det presset kan gi det vi kaller for kynnere. I de aller fleste tilfeller er kynnere helt ufarlig. Det er vanlig å ha flere jo flere barn du har født, så du har gjerne mer kynnere i det andre svangerskapet kontra det første, sier jordmor Kirsten Jørgensen.

Kynnere kan komme av ulike grunner, men fysisk aktivitet kan gjøre at de kommer hyppigere.

– Har du stått eller, gått mye, og vært en del i aktivitet kan det komme kynnere. Da er det viktig at du lytter til kroppen din, og tar deg noen hvilepauser, sier Jørgensen

Belasting kan forårsake kynnere
Du skal kunne fungerer i hverdagen, men noen har jobber og aktiviteter som forårsaker mer fysisk stress på kroppen enn andre.  

– Hvis du har en jobb hvor du går veldig mye og løfter tungt, i helsevesenet for eksempel, er det ekstra viktig å legge inn pauser i løpet av dagen. Legg deg gjerne ned, og heve rumpen litt opp. Da tar du bort trykket som går ned mot livmorhalsen, og kan avlaste presset, sier Jørgensen.

Og grunnen til at du bør være oppmerksom på kynnerne er risikoen for tidlige rier.

– Hvis du har mye kynnere og er plaget med dette, er det viktig å ta kontakt med legen eller jordmoren din for å se om disse kynnerne påvirker livmorhalsen, sier Jørgensen.

Psykisk stress = kynnere?
Noen ganger kan det gå litt over styr. Hodet fylles med tanker, og dagene flyr forbi i en fart fordi du har så mye å gjøre. Kan dette stresset føre til flere kynnere?

– Alt i kroppen henger i sammen. Om du får kynnere av psykisk stress er det vanskelig å svare på, men det kan skje. I de fleste tilfeller er det fysisk stress, som gjør at du stresser psykisk, som igjen gjør at du har kynnere. Fysisk og psykisk stress henger ofte sammen, sier Jørgensen.

Kynnere kan være årsaken til andre ting
Selv om kynnere stort sett er ufarlige, og i det fleste tilfeller er påvirket av belastning, kan det være et tegn på at noe annet ikke er som det skal.

– Mye kynnere tidlig i graviditeten kan tyde på urinveisinfeksjon. Det er svært vanlig, og du bør kontakte lege dersom dette er en plage tidlig i svangerskapet, sier Jørgensen.

Til slutt har Jørgensen er oppfordring til alle gravide:

– Kynnere kan være en slags varsellampe for å få deg til å slappe av mer. Så ikke ignorer kynnere, men se på det som en grunn for å slappe av, sier Jørgensen.

Kilder: Store medisinske leksikon

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: