GravidSvangerskapsplagerMå tisse hele tiden!

Må tisse hele tiden!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 34695
Det er ikke uvanlig med hyppige dobesøk i første og siste del av svangerskapet.

Allerede de første ukene når du er gravid vil det skje endringer i nyrer og urinveier. På grunn av svangerskapshormonet progesteron vil all glatt muskulatur spenne mer av og bli slappere. I enkelte tilfeller kan det også oppstå trykk mot urinlederen, slik at passasjen av urin påvirkes.

Med baby i magen øker også blodvolumet ditt gradvis med cirka 40-50 prosent. Blodgjennomstrømmingen i nyrene øker med 30-50 prosent, og du som er gravid vil derfor kunne merke forandringer i form av at du oftere må tisse på grunn av økt urinproduksjon. Når livmoren vokser vil også blæra få mindre plass.

Verst i begynnelsen og slutten av svangerskapet
Etter uke 12 stiger livmoren høyere opp, og det kan da føles bedre. Noen vil kunne føle at de er tilbake til normalen igjen, men det kan igjen endre seg mot slutten av svangerskapet fordi barnets hode da synker med i bekkenet. Hvis barnet ligger dypt nede, eller hodet fester seg tidlig i bekkeninngangen, merkes dette godt på blæren.

Et godt råd for alle med blæreproblemer er å drikke rikelig. Det betyr at du kan drikke mer enn normal tørste tilsier. Å drikke ofte er med på å gjennomskylle blæren. Det kan selvfølgelig være litt slitsomt når man er gravid, men om du passer på å drikke mest på dagtid og mindre mot kvelden, vil det hjelpe på nattevandringen.

Ikke press ut urinen
Husk på å la urinen renne ut selv når du er på do, ikke press den ut. En skal ikke få hjelp fra magen/bukpress. Når du er ferdig med å tisse, skal blæra være helt tom. En god sittestilling for en kvinne er å sitte på toalettet med god støtte for lårene og lett framoverbøyd. På denne måten vil man lettere kunne slappe av i bekkenbunnen.

Det er ofte ubehag knyttet til vannlatingen mår man «må veldig» på do. Å forklare hvorfor er ikke lett, men det er slik for mange. Noen kan føle det som at de ikke klarer å holde seg, og at det kjennes som at det vil komme veldig mye urin. På grunn av hormonpåvirkningen blir selve blæremuskelen slappere når du er gravid. Noen opplever at det går tregere å tisse, og at det kan være vanskelig å tømme blæra ordentlig.

Det kan føles som et press på urinblæra, men likevel komme lite urin. Noen kan oppleve at trykket blir større når babyen blir større og det blir mindre plass i magen.

Ta hvilepauser i løpet av dagen
For å minske trykket på blæra, kan det være lurt å legge seg ned og hvile litt i løpet av dagen. Det er nemlig ikke uvanlig at gravide hovner opp i kroppen i løpet av dagen. Fordi du har mer blod i kroppen, økt trykk i blodårene og økt trykk fra en voksende livmor, vil væske fra blodårene presses ut i vevet. Om natten når man ligger, vil væsken trekkes inn i blodbanen igjen og gi økt gjennomstrømning og økt urinproduksjon. Mange vil derfor gå oftere på do om natten. Men hviler du i løpet av dagen, kan dette hjelpe på.

Dobbel-tiss
Hvis du ikke får tømt blæra skikkelig, kan det føre til det som kalles resturin. Dette betyr at det fremdeles er noe urin igjen i urinblæra. Dette kan disponere for urinveisinfeksjon. Prøv derfor å ta deg god tid når du er på toalettet, og gi blæra god tid til å tømme seg. Du kan også prøve å «dobbel-tisse». Det vil si at når du tenker at du er ferdig, prøver å tisse en gang til. Det kan da hende at du klarer å tømme blæra enda bedre.

Dersom det er kaldt ute, kan det være lurt å bruke varme klær, som en ullbukse. Pass også på å holde føttene varme.

Kilder:
Jordmor Monica Moland
Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom (NKIB)


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: