GravidSvangerskapsplagerBruk av avføringsmiddel – i graviditeten, under fødsel og etter fødsel

Bruk av avføringsmiddel – i graviditeten, under fødsel og etter fødsel

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 36817
Forstoppelse er vanlig i graviditeten, men det kan være svært ubehagelig – kan du likevel bruke avføringsmidler? Eller er det kanskje bedre å finne alternativer? Og hva med under fødselen og etterpå?

Nesten 40 prosent av gravide vil oppleve å ha forstoppelse i løpet av graviditeten. Hormonene i kroppen gjør at tarmen tar opp langt mer væske enn normalt, og gjør tarmveggen glattere. Derfor er treg mage en vanlig plage hos gravide.

Jordmor Kirsten Jørgensen anbefaler imidlertid ikke å bruke avføringsmidler, men å hjelpe kroppen på andre vis.

– Det er veldig viktig med fysisk aktivitet, å få i seg mye væske og å spise matvarer som gjør godt for tarmen. Dette er gode virkemidler for å forebygge forstoppelse, sier Jørgensen.

Her kan du høre podcasten om hvordan du kan holde deg fysisk aktiv i graviditeten:

Matvarer som gjør godt for tarmen er:

– Grove kornprodukter, sure melkeprodukter og frukt som multer og svisker kan være matvarer som er godt for magen. Hold deg unna lyst brød og matvarer som binder væske i magen, som salt, ris og poteter. Det kan variere fra person til person hva som forårsaker forstoppelse, men ofte vet du dette selv av erfaring, sier Jørgensen.

Det finnes hjelpemidler
Noen trenger kanskje litt ekstra hjelp til å få bukt med forstoppelsen. Hjelpemidler skal brukes med forsiktighet.

– Hvis du er veldig forstoppet over lang tid, er ikke det heller bra. Da vil gjerne lege tilby volumøkende avføringsmiddel. Men ta kun avføringsmiddel i samråd med lege. Hvis du skal bruke rene avføringsmidler, må det være siste utvei, sier Jørgensen.

Klyster og klyx er avføringsmidler som sprøytes inn i endetarmen og forårsaker ofte diaré. Det kan være risikofylt å bruke dette sent i svangerskapet.

– Kraftig diaré kan gjøre at du får premature rier. Før brukte man gjerne klyster for å øke riene, så avføringsmidler påvirker hvordan kroppen jobber, sier Jørgensen.

Gode toalettvaner
Når du må på du, bør du gå på do. Å holde igjen eller å ikke ta seg tid til et dobesøk, kan øke risikoen for forstoppelse, derfor anbefaler Jørgensen at du bruker god tid på do.

– Noen bæsjer tre ganger i uken, mens andre bæsjer tre ganger om dagen. Dette er veldig individuelt, og de fleste kjenner til sitt normale mønster. Det som er viktig, er å kunne ta seg tid på do, enten det er på arbeidsplassen eller hjemme, sier Jørgensen.

Hvis forstoppelsen blir et vedvarende problem, oppfordrer Jørgensen gravide til å ta kontakt med lege eller jordmor, for få hjelp med problemet.

Bruk av avføringsmidler under fødsel
Det kan være fristende å ha en tømt tarm når du skal føde, både for å unngå å bæsje på seg under fødselen, og for at babyen skal få bedre plass i fødselskanalen. Likevel burde du holde deg unna avføringsmidler også da.

– Jeg vet at mange synes det er helt skrekkelig å skulle bæsje under fødselen, men det er egentlig et godt tegn! Da er babyen kommet så langt ned at hodet presser på tarmen. Det gjør ingen verdens ting, og det er ingen jordmødre som reagerer på avføring under fødsel. Det er helt normalt, sier Jørgensen.

Jørgensen legger til:

– Vi tilbyr ikke avføringsmiddel til alle, men hvis noen synes det er helt ufyselig å risikere å bæsje, så nekter vi ingen å få avføringsmidler. Men vi anbefaler at du lar kroppen gjøre jobben sin. Og som regel tenker du ikke på risikoen for å bæsje når du er midt i fødselen, sier Jørgensen.

Tidligere ble alle fødende tilbudt klyster, men det er sjelden brukt i dag.

– I enkelte tilfeller får vi inn gravide som er veldig forstoppet, og avføringen tar mye plass i tarmen. Da kan vi tilby et lite mini-klyx, men det skjer nesten aldri lengre, sier Jørgensen.

Tidlig i fødselen – greit å bruke avføringsmidler da?
– Hvis du er hjemme og fødselen er i gang, skal du heller ikke ty til avføringsmidler. Selv om du kanskje på dette tidspunktet tenker at du vil tømme tarmen, anbefaler jeg igjen å heller gå til kjøleskapet for hjelp. Velg syrnede melkeprodukter, svisker og rikelig med væske, sier Jørgensen

Hvis du går hjemme, og er redd for å bæsje, skal du ikke være redd. Men du skal være obs på hvordan det kjennes.

– Det er ikke skadelig å prøve å bæsje før den aktive delen fødselen for å tømme tarmen. Du burde gi beskjed til lege eller jordmor dersom du får denne følelsen når du har rier og det begynner å åpne seg. Det kan være tegn på at babyen skal ut veldig snart, og at det er full åpning, sier Jørgensen.

Når fødselen er over – kan man bruke avføringsmidler da?
Etter fødselen har du gjerne fått et par sting, og det kan føles skummelt å presse. Du kvier deg kanskje for å bæsje i frykt for å ødelegge stingene.

– Stort sett gjør det ingenting å presse. Hvis du har revnet litt (grad 1 eller 2 red. anm.) går det greit å presse litt for å bæsje, sier Jørgensen.

Hvis du har opplevd å få en stor riftskade etter fødsel, får du avføringsmidler.

– Da har du revnet såpass mye at avføringen ikke burde bli hard mens såret gror. Mange bruker da gjerne et lett avføringsmiddel som tas to ganger om dagen, for å unngå ubehag og belastning på vevet, sier Jørgensen.

Det kan være økt risiko for forstoppelse i ammetiden. Mange drikker mindre enn du bør, og mye væske forsvinner ut av kroppen i denne tiden. Da er det viktig å tenke på både væskeinntak og kosthold.

– Mange får i seg for lite væske, og det er lettere å tørke ut i denne fasen av livet. Det kan føre til uttørking i tarmen også. Derfor må man drikke mye og spise grove produkter og syrnede melkeprodukter for å opprettholde god avføring, sier Jørgensen.

Kilder:
Jordmor Kirsten Jørgensen
Store medisinske leksikon

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: