15 uker

Av Babyverden 131125

Fra 15 uker og 0 dager til 15 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 100 g
CRL: 10 cm
Full lengde: 12 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Ser ut som en miniatyrbaby

I begynnelsen av denne uken er fosteret 13 uker gammelt. Kroppen vokser i kjempefart. Beina blir lengre, samtidig som skjelettet hardner. Musklene blir også sterkere, slik at du snart vil kunne kjenne de livlige bevegelsene.

Denne uken når ørene nesten sin endelige plassering på hodet og er tydelig synlige.

Nå ser den lille ut som en miniatyrbaby. Men huden er gjennomsiktig, så alle blodårene skinner igjennom.

Små dunhår kalt lanugo formes, og vil dekke hele kroppen frem mot fødselen.

15 uker gravid
Støtte er viktig i graviditeten. Det kan være en partner, din egen mor, en venninne og/eller noen andre. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Hvem er der for deg?

Å ha noen som støtter deg, er viktigere enn mange tror. Ikke alle har en kjæreste, men kanskje kan en venn, moren din eller noen andre være der for deg?

Det kan komme mye ut av et godt måltid. Det beste er å lage mat av ferske råvarer. Det kan være lurt å se på hva du faktisk spiser og drikker i løpet av en dag. Får du i deg det du trenger? Får du i deg for mye av noe, for eksempel sukker, salt eller koffein? Husk at vann er og forblir den beste tørstedrikken, så sørg for rikelige mengder hver dag! Måltidet kan også gi deg og partneren din verdifull tid til å prate sammen.

Legger du merke til at verden rundt deg har forandret seg? Plutselig ser du flere gravide enn før. Og kvinner med barnevogner dukker opp hvor enn du ferdes. Kanskje kommer du nærmere din egen mor, nå som du selv skal bli mor? Og hvor passer eventuelt svigermor inn i bildet? Og holder partneren din på å gå inn i foreldrerollen samtidig som du gjør det? Snakk med partneren din, familie eller venner om endringene og forventningene. Hva er fint, og hva oppleves som mer problematisk?

Livmoren veier nå 250 gram og inneholder 2,5 dl fostervann. Toppen av livmoren er gjennomsnittlig 8 cm under navlen, men det er store variasjoner.

Babyen i mors kropp denne uken:

15 uker gravid


Tema: Gutt eller jente og kroppen i forandring

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Vi bruker gjerne CRL som mål på babyens lengde, selv om det bare er lengden fra toppen av hodet til bunnen av rumpen. Isse-setemål kalles det på norsk. Ved ultralyd er dette målet som blir oppgitt. Babyen ligger jo stort sett i fosterstilling, og da er det vanskelig å måle fra topp til tå. Målet fra hodet til rumpen er enklere å få til. Det er helst i starten at CRL brukes. Etter hvert blir babyen så stor at det blir vanskelig å få hele lengden med på ett ultralydbilde, og måling av CRL avhenger også mer av om babyen ligger utstrakt eller bøyd.

Når fosteret blir litt eldre, brukes stort sett andre mål: BPD (hodets diameter), mageomkrets og lengden på lårbeinet.

Nyfødte gutter veier i snitt cirka 100 gram mer enn jenter. Men det er vanskelig å spå kjønnet ut fra størrelse, for det er så store individuelle forskjeller uansett. Dessuten måles alle fostre likt, uten å ta hensyn til eventuelle kjønnsforskjeller.

Er babyen gutt eller jente? Som kvinner har vi kun X-kromosomer. Vanligvis har vi to, og kan derfor bare gi videre X-kromosomer. Menn har ett X-kromosom og ett Y-kromosom. Hvis babyen har kombinasjonen XX er det jente, mens XY er gutt. Det er altså opp til hvilken sædcelle som befruktet egget, hvilket kjønn babyen får. Det fødes noe flere gutter enn jenter (rundt 1 prosent). Det diskuteres hva årsaken til dette kan være. Én teori er at X-kromosomene er større og dermed marginalt tyngre enn Y-kromosomene, slik at sædcellene med Y-kromosom har et konkurransefortrinn fordi ryggsekken er mindre.

Noen velger privat ultralyd for å se babyen og for å få vite kjønnet. Det kan være mulig å se rundt uke 15, men er enklere å avgjøre ved ordinær ultralyd rundt uke 18. Ved tidlig ultralyd kan man gjerne si at man er ganske sikker på kjønnet, men det er kanskje vel tidlig å begynne å male babyrommet rosa eller lyseblått. Man kan ta feil. Kjønnslepper og klitoris kan være ganske store på dette tidspunktet.

Er det forskjell på gutte- og jentefostre? Stort sett ikke. Ett unntak er ved ekstremt prematur fødsel. Der har jentene et fortrinn. Man vet ikke sikkert hvorfor, men én mulig årsak er at jentene kanskje er noe eldre enn antatt fordi de ser litt mindre ut på ultralyd enn det alderen tilsier. Dermed er de kanskje ikke så premature som ultralydterminen skulle tilsi? Jeg liker å tenke at jentene er litt sterkere i utgangspunktet, men det har jeg ikke noe belegg for å si.

Selv om kombinasjonene XX og XY er de vanligste, og de som gjerne blir forklart, er de ikke de eneste mulige kombinasjonene av kjønnskromosomer. Kombinasjoner som XXXY (vanlig hos kvinner), X0 (Turner syndrom, kvinner som er noe mer kortvokste og har litt andre kroppslige trekk, men normale kjønnsorganer) og XYY (Kleinfelter, gutter som er lenger enn vanlig og som har dårlig eller ingen sædkvalitet) forekommer også. I tillegg finnes det en del andre forstyrrelser enten i genetikk og hormonreseptorer som kan gjøre at barnet får et ubestemmelig kjønnsuttrykk i kjønnsorganene. Det siste er relativt sjelden, men forvirrende for omgivelsene når det skjer. For det første man gjerne spør om når babyen blir født, er jo gjerne om det er gutt eller jente.

Noen barn fødes hvert år med ubestemmelig kjønn. Jeg har selv opplevd det ved SUS (Stavanger Universitetssjukehus) hvor jeg jobber. De siste årene har man blitt mer tilbakeholdne med kirurgi hos disse barna. Man ser det heller litt an hvordan barnet utvikler seg før man gjør noe ugjenkallelig. Tidligere brukte en kirurgi på alle disse barna, og de ble omgjort til jenter fordi det var enklest kirurgisk/teknisk sett. Da er det klart at man endte opp med noen resultater som ikke nødvendigvis var gode eller riktige.

Kan man påvirke babyens kjønn? Det finnes rikelig med kjerringråd og myter her, fordi det er noe mange har ønsket å påvirke. Ingen har vist seg å virke. Det er teknologisk mulig å bestemme kjønnet ved assistert befruktning, men det gjør man ikke i Norge.

Vi vet at det er ganske tilfeldig om man fått gutt eller jente de første to-tre gangene. Men har du født flere enn fire barn av samme kjønn, øker sannsynligheten for at også nestemann er av samme kjønn. Historisk sett vet vi om familier med sju døtre som fikk den åttende datteren.



Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Det er mye som skjer i kroppen nå. Noe er fantastisk, men alt føles kanskje ikke like bra. Det er stor forskjell for den gravide kvinnen og partneren hennes nå. Vi glemmer kanskje litt hvor forskjellige kroppene våre er, og at kvinnekroppen er laget for å bære fram og føde barn. Partneren blir fort stående litt på siden – som en slags tilskuer mer enn deltaker i det som skjer. Det kan nok være vanskelig for begge to, og mange er nok lite forberedt på akkurat denne siden av svangerskapet.

Det er lurt at partneren er med på de første svangerskapskontrollene, slik at man kan snakke om forandringene i den gravides kropp, og hvordan det påvirker parforholdet. Partnerne er ofte litt tilbakeholdne og sjenerte, og synes kanskje det er vanskelig å snakke om sine innerste tanker og følelser overfor partneren med lege/jordmor. Men det kan være nyttig å sette ord på tankene rundt at kvinnen i deres liv forandrer seg så mye som hun gjør nå.

Mange synes den gravide blir ganske umulig å forholde seg til, og nok en gang er det hormonenes skyld. Den gravide kan bli svært nærtagen og følsom. Hun tåler ikke så mye, gråter lett og får et veldig åpent sinn. Det kan det bli diskusjoner og uenigheter av. Noen blir veldig detaljfokuserte og ting går ut av proporsjoner. Mange kvinner ønsker nærhet og oppmerksomhet rundt det å være gravid, men kan samtidig være ganske avvisende, særlig når det kommer til sex. Noen lurer på om man kan og bør ha sex i svangerskapet, og det kan man.

Det koker ned til kommunikasjon. Det kan bli vanskelig nok, om man ikke tar seg tid til å snakke sammen. Kanskje går man til hver sin kant og føler seg alene? Den gravide ønsker gjerne oppmerksomhet, nærhet, kos og fokus på det nye livet, mens partneren føler seg utenfor det hele. Det er jo hun som kjenner alt på kroppen, mens partneren ikke får den samme tette opplevelsen av å vente barn.

Man skal likevel ikke undervurdere endringen som skjer i han som skal bli pappa eller hun som skal bli medmor. Partneren begynner kanskje også å bygge rede og forberede seg på sitt vis, og til sammen er jo dette bra for babyen. Ofte er partneren særlig opptatt av sikkerhet og trygghet rundt mor og barn.

Mange tror partneren er tankeleser. Gravide blir gjerne veldig innovervendt og får et veldig fokus på det som skjer inni kroppen og rundt seg selv.

Kroppen forandrer seg også. Noen blomstrer og er stolte av kroppen. De gjør alt de kan for å fremheve magen. Noen snakker om gravidglød. Og så er det de som gjør det motsatte. Også hos partneren kan det være delte opplevelser av kvinnens kroppsendringer – noen synes det er kjempeflott, mens andre synes det er litt skummelt. At brystene vokser kan være pent og attraktivt, og blir gjerne satt pris på av partneren. Tidlig i graviditeten lengter mange etter den fine gravidkulen, men opplever at de ikke egentlig ser gravide ut – bare litt "halvfeite". Det er flott om man som par klarer å glede seg sammen. Snakk sammen, gled dere over det som skjer, og gi gjerne positive tilbakemeldinger – også når det gjelder kropp.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: