22 uker

Av Babyverden 123368

Fra 22 uker og 0 dager til 22 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 450 g
CRL: 19 cm
Full lengde: 27 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Øyebryn og hår

I begynnelsen av denne uken er fosteret 20 uker gammelt. Øyebryn og hår blir mer synlig, og fosteret beveger øynene oftere. Slike øyebevegelser kan ses ved ultralyd. Nå dekker lanugohårene hele kroppen, men det er mest rundt hodet, halsen og ansiktet.

Beina begynner å nærme seg endelig lengde og riktig proporsjon i forhold til kroppen, og musklene i både armer og bein er sterkere, slik at bevegelsene også blir kraftigere. Samtidig fortsetter skjelettets brusk å omdannes til bein.

Immunsystemet er under utvikling og vil kunne hjelpe til å beskytte den lille kroppen mot infeksjon.

Hos gutter begynner testiklene nå å trekkes ned mot inngangen til pungen.

22 uker gravid
Etter hvert som du kjenner mer av bevegelsene til babyen i magen, vil de naturlig få en viktig plass i hverdagen din. Bruk tid til å bli kjent med babyen din på denne måten. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: De deilige sparkene!

Noen har kjent dem lenge, andre har nettopp kjent de første bevegelsene. Men nå er det ikke tvil lenger. Det er babyen som rører på seg, og du kjenner det opptil flere ganger om dagen!

Er det en vilter liten krabat som bor inni deg, eller en mer bedagelig anlagt en? Husk at alle barn er forskjellige – også i mors liv. Derfor kan du ikke sammenligne dette barnet med eventuelle søsken, eller med andre gravides beskrivelser.

Sparkene vil oppta mye av oppmerksomheten din framover – både på godt og vondt. Har du ikke kjent noe, vil du bli engstelig, og sparker det i ett sett, kan det stjele all oppmerksomhet. Det kan være godt å vite at man ikke kjenner alle bevegelsene babyen gjør. Hvor godt man merker dem, avhenger også av hvordan fosteret ligger, hvilken retning det sparker, og ikke minst styrken i sparkene. Det er sparkene mot magen man kjenner best.

Ikke alle gravide klarer å spise så variert som de kanskje burde, av ulike årsaker. Kanskje trengs ekstra tilskudd, for eksempel av jern eller vitaminer. Be om vurdering og råd hos jordmor eller lege når du er på kontroll.

Babyen i mors kropp denne uken:

22 uker gravid


Tema: Svangerskapsforgiftning + vektøkning, ødem og kløe på magen

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Om babyen: Nå begynner fosteret å bli litt mer proporsjonalt. Du ser at kroppen har blitt litt større i forhold til hodet, beinlengden  – altså lengden på armer og bein – begynner nå å svare til hodets størrelse. Hodet er fremdeles stort, det vil det være i hele prematurperioden. Men det ser ut som en ordentlig liten baby.

Det vi glemte å si forrige uke, var at cirka i uke 21 er jentefostres livmor allerede ferdig utviklet. Nå i uke 22 begynner testiklene, som dannes oppi magen på babyen, å komme nedover i lyskekanalene og mot pungen. Men det er ikke alle som fødes med begge testiklene på plass, men hos de fleste skjer denne utviklingen i fosterlivet. Testiklene hos guttene utvikles helt oppe ved nyrene, oppe ved mellomgulvet – og å vandrer de nedover. Ganske fascinerende.

Svangerskapsforgiftning – blir man forgiftet? Nei, dette er ikke en forgiftning i den formen man tenker på det – at det er noe utenfra og en gift. Men begrepet er gammelt, og svangerskapsforgiftning eller ord som ligner på det har vært brukt i Norge i hvert fall i 100-150 år.

Hva er svangerskapsforgiftning? Det er et kjempegodt spørsmål. For vi vet noe om det, men det er fremdeles mye som er ukjent. Vi kan si at det kjennetegnes ved høyt blodtrykk og økt utskillelse av eggehvitestoff eller proteiner i urinen. Det er på en måte definisjonen. Dersom man har et blodtrykk som er gått over 140 (overtrykk)/ 90 (undertrykk) og man har begynt å få proteiner i urinen, så har man etter definisjonen svangerskapsforgiftning.

Hvor tidlig kan det oppstå? Det er ekstremt sjelden at det oppstår så tidlig som i uke 22-23. Så er det et stort spekter av svangerskapsforgiftning. De fleste tilfeller forekommer sent i svangerskapet, har et langsomt forløp og ikke store konsekvenser. Men et fåtall forekommer rundt levedyktighetsgrensen (hos fosteret), altså uke 23-25, og kan ha et raskere og mer alvorlig forløp. Denne tilstanden lever altså under paraplyen svangerskapsforgiftning, men det er veldig stor variasjon når i svangerskapet det forekommer og hvilke konsekvenser det har.

Hvem får det, og kan man gjøre noe for å unngå det? Nei, man kan ikke gjøre noe for å unngå det. Men vi vet at dersom du har høyt blodtrykk eller nyresykdom på vei inn i svangerskapet, har du økt risiko. Andre risikofaktorer er overvekt og dersom du har personer i nær familie som har hatt alvorlig svangerskapsforgiftning. Men i utgangspunktet oppstår de fleste tilfeller av svangerskapsforgiftning hos gravide som vi ikke hadde noen mistanke om skulle rammes. Det er derfor både blodtrykk og urin blir undersøkt på hver svangerskapskontroll. Svangerskapsforgiftning rammer 3-5 prosent av alle gravide, men det er et tema som er langt framme i bevisstheten både hos leger og jordmødre når de har gravide på kontroller.

De mest klassiske symptomene man kan kjenne selv er brå vektoppgang eller økning i hevelser i kroppen. Mange gravide får hevelser i kroppen uten at det er noe farlig, men skjer det raskt eller over kort tid, og du føler deg mer hoven i ansiktet, eller det blir hevelse i fingrene slik at det kan bli vanskelig å knytte hendene, kan det skyldes svangerskapsforgiftning. Videre kan du få hodepine. Klassisk sett sitter den stort sett i pannen, men en kan også få en mer utbredt hodepine. Hvis man får hodepine i svangerskapet, og det vil jo mange få av mange forskjellige årsaker, og det ikke går over etter at du har tatt en paracet, det varer og rekker over timer og dager, bør man oppsøke lege for å få måle blodtrykket og i alle fall utelukke at svangerskapsforgiftning kan være en årsak. Det er også veldig lurt å ta med en urinprøve. Har du mulighet, er det best med morgenurin. Men dersom du ikke har anledning til det, eller har glemt å ta urinprøve, er det ingen krise. Det går alltid an å ta en urinprøve hos lege eller jordmor.

Idet man har en etablert svangerskapsforgiftning, så vil man få tett oppfølging av spesialisthelsetjenesten. Det vil si at i noen tilfeller blir man innlagt direkte for å få igangsatt blodtrykksbehandling og for at vi kan følge opp tilstanden. Hvis det er mildt, og blodtrykket lar seg kontrollere med tabletter, så kan man gå over til å kontrolleres tett uten å være innlagt. Men mange som får en svangerskapsforgiftning, vil nok være innlagt i  en del av svangerskapet. Ser vi at tilstanden forverres for mor eller barn, kan det være aktuelt å sette fødselen i gang før tiden.

Svangerskapsforgiftning er en tilstand som primært kan ramme mor eller primært kan ramme barnet. Eller begge to. Hos noen ser vi at mor blir syk, men at barnet forblir relativt upåvirket. Hos noen ser vi at barnet påvirkes. Dette fordi en del av årsakssammenhengen har med morkakefunksjonen å gjøre, og at man ser at barna vokser dårlig. Hos enkelte ser vi symptomer hos begge. Vi følger nøye med på både mors og fosterets tilstand for å beslutte om og når man må få barnet ut. For det er det som er den endelige behandlingen. Det vi gjør fram til det er å dempe symptomer og effekter. Men den endelige behandlingen er altså å få barnet ut. I de fleste tilfeller snakker vi kanskje om igangsettelse opp mot termin, men med en tidlig eller alvorlig svangerskapsforgiftning, kan det resultere i veldig tidlig fødsel eller keisersnitt.

Kan barnet skades varig? Det er et komplisert spørsmål. De fleste som bli født av mødre etter svangerskapsforgiftning er helt friske. Bortsett fra det som eventuelt kan ha med for tidlig fødsel å gjøre. Men de kan ha lavere fødselsvekt. Så er det også nyere studier som viser at barn født av mødre med svangerskapsforgiftning har litt økt risiko for hjerte- og karsykdom. Men da snakker vi om på store befolkningsgrupper og sent i livet. Så i utgangspunktet, så lenge mor og barn har det greit etter fødselen, er det ingen grunn til å bekymre seg – ut over det som eventuelt skulle handle om for tidlig fødsel.

De fleste mødre blir helt friske av sin svangerskapsforgiftning kort tid etter fødsel. Vi følger kvinnene inntil blodtrykk og slike ting er normalisert, og hos noen har det vært et høyt blodtrykk i utgangspunktet som kanskje ikke ble oppdaget før man begynte å måle i svangerskapet. Så vet vi at mor har litt økt risiko for svangerskapsforgiftning i et nytt svangerskap også, så hun blir fulgt opp særskilt – særlig hvis det er snakk om en tidlig svangerskapsforgiftning.

Svangerskapsforgiftning rammer flest førstegangsfødende, så er det ikke alle som får det i neste svangerskap. Så motsatt sett kan en si at dersom du har hatt et normalt svangerskap uten svangerskapsforgiftning i første graviditet, så er sjansen liten for at du får det i neste. De som er veldig utsatt er de unge gravide, de godt voksne gravide, de med andre sykdommer som vi nevnte, overvektige og så er det noen litt underlige risikofaktorer som vi ikke skjønner så godt: De som har vært lenge sammen med sin partner og lenge har hatt ubeskyttet sex før de ble gravide, har noe mindre risiko enn de som har hatt kort. Vi tror det kan ha noe med immunforsvaret å gjøre. At dersom du har hatt ubeskyttet samleie med partneren din over tid, så kan kroppen være mer vant til din partners kropp.

Dersom du vil vite mer om svangerskapsforgiftning, så er det en egen podcast om dette her.


Jordmor Annett Hegén Michelsen:
Man er ikke nødvendigvis syk selv om man får noen plager i svangerskapet. Jeg møter noen kvinner som er noe urealistiske i forhold til hvor greit de tror det skal gå i graviditeten. Man får stadig vekk hør at man ikke er syk om man er gravid, at man ikke skal ta ut sykmeldinger og så videre. Så det er jo fint at mange er innstilt på å være friske. Men man må faktisk ta litt hensyn til at man er gravid, for det er en stor prosess det at det vokser et lite barn i magen. En god del plager vil nok de aller fleste ha, uten at det er noe fare på ferde.

I begynnelsen er mange, som vi har snakket om før, kvalme og trøtte og alt det der. Men så går man inn i en periode rundt uke 20 hvor veldig mange føler seg svært fine. Det er en gylden periode i svangerskapet, dette her, fra uke 14-15 og til man nærmer seg den siste måneden. Kvalmen har avtatt, og man føler seg kanskje ikke så stor ennå. Så har man noe veldig viktig man skulle gjort, så er det fint å bruke tiden nå mens en føler en har litt overskudd.

Ellers er det forskjellige ting som kan plage den gravide. Mange har etter hvert litt vann i kroppen og er hovne. Dette er helt normalt og vanlig, men skjer kanskje mer mot slutten enn akkurat nå i uke 22. Mange opplever at når de skal ha på de nye finskoene i selskap, så passer de ikke. Jeg pleier å si at når man har valget mellom sandaler og gummistøvler, da har man et problem. For hovner man opp, er det som oftest føttene som blir større og samler opp litt vann. Det er helt normalt og gjør ikke noe, så lenge det ikke blir veldig mye – og det oppstår i kombinasjon med blant annet høyt blodtrykk. Så det kan være greit å ta opp på kontroll. Men jordmor eller lege skal alltid spørre hvordan du opplever det, om du føler at du har hovnet opp eller har vann i kroppen.

Føler du at du hovner opp i beina i løpet av en arbeidsdag, kan det være lurt å ta deg en liten pause og legge beina høyt. Enten midt på dagen, eller i alle fall etter at du har kommet hjem.

Også fingrene kan hovne opp. Dersom du merker at ringer på fingrene begynner å bli trange, kan det være lurt å ta de av i god tid – slik at du ikke risikerer at de blir sittende fast. Man kan i og for seg få vann i hele kroppen i løpet av svangerskapet, og i alle fall mot slutten av svangerskapet sier flere at de ikke kjenner seg selv igjen fordi de hovner opp også i ansiktet. De blir rundere i kinnene, og ansiktet forandrer seg som følge av at de får vann i kroppen. I moderat grad går dette helt fint. Men blir det mye, og kombinert med for eksempel høyt blodtrykk, skal man ta kontakt med lege eller jordmor. Vi snakker her om ødem.

En del opplever også at de klør over hele kroppen, og kan lure på om de har fått allergi. Det er vanlig at en kan få kløe på puppene og på magen. I moderat grad er ikke dette farlig. Men dersom det blir for mye, er det lurt å ta kontakt med lege eller jordmor for å få en vurdering. Det bør bli tatt noen blodprøver for å sjekke hva det kan være. Svangerskapskløe er et eget begrep. I moderat grad er ikke kløe farlig, men blir det for mye kan det være tegn på sykdom. Du kan lese om svangerskapskløe med leverpåvirkning her.

Ofte føler folk at de ikke får gått skikkelig på do, de blir rett og slett veldig forstoppet. Det handler om at kroppen suger opp mye væske og næring når man er gravid, slik at barnet får det det trenger. Hormonelt påvirkes kroppen av at mor er gravid, og da kan en til tider merke at en har veldig treg fordøyelse.

En unngår i det lengste å bruke tabletter for å få orden på fordøyelsen. Blir det nødvendig, bør det skje i samråd med lege. Ellers pleier vi å si at det er viktig med mosjon, å gå regelmessig på do (omtrent samme tid hver dag) og å drikke nok vann. Jeg tror nok det er en del som glemmer at gravide trenger så mye væske i kroppen. Men det er viktig fordi barnet trenger tilførsel av væske blant annet til fostervann, og mor trenger væske for å være i form i graviditeten. Det er også viktig å spise blant annet frukt, grønnsaker, svisker og kli for å holde fordøyelsen i gang. (Les under 21 uker hva som kan bli følgene av treg fordøyelse – blant annet hemoroider.)

Fortsatt føler en del at de blir lett slitne, og at de trenger mer tid til søvn – selv midt i svangerskapet. Dette er helt normalt. Etter hvert kjenner noen også at de ikke får sove så godt, det kan bli flere avbrudd i søvnen slik at de ikke får sove så lenge om gangen.

Når en har kommet såpass langt i svangerskapet, vil en del merke at de har lagt på seg noen kilo. Hvilken tilnærming jordmor og/eller lege har til vektøkning vil nok variere – alt etter hvem en går på kontroller til. Jeg tenker for min del at det er viktig å se på de store utslagene, for eksempel dersom man går opp veldig mye i løpet av en kort periode. Skjer det, må man være oppmerksom – spesielt om det skjer samtidig med at man har masse vann i kroppen. Men den jevne vektoppgangen går som regel helt bra.

Det står på helsekortet for gravide at man skal veie hver gang, og noen synes at det er et poeng. Men jeg personlig tenker at dersom man spiser sunt, og prøver å holde seg til lørdagsgodtet, trenger man ikke kontrollere en normal vektøkning hele tiden. Det er mange følelser rundt vekt og vektoppgang i svangerskapet, og mange synes det er vanskelig. Fra naturens side er det slik at kroppen legger litt på lager til kommende tider med fødsel og amming. Så kroppen fungerer egentlig optimalt om man får litt reserver. Men det er jo selvsagt også grenser for hvor mye man skal legge på lager. Likevel, svangerskapet er ikke tiden for å slanke seg. Det er viktig at vi som er jordmødre og leger prøver å støtte opp om og bidra til at de gravide har en sunn innstilling til en normal vektøkning.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: