24 uker

Av Babyverden 108001

Fra 24 uker og 0 dager til 24 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 650 g
CRL: 21 cm
Full lengde: 29 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Hva hører babyen?

I begynnelsen av denne uken er fosteret 22 uker gammelt. Det begynner å fylle plassen i livmoren, og du kjenner bevegelsene stadig tydeligere.

Balanse­organet er på plass i øret, og nå fortsetter ørets strukturer å hardnes og modnes. Dermed kan fosteret holde balansen bedre enn tidligere. I motsetning til hva mange tror, er det ikke stille i livmoren. Fosteret kan høre fordøyelseslydene og lyden fra hovedpulsåren, som ligger like bak livmoren. Vi vet derimot ikke hvor mye av lydene som oppfattes. Husk at fosteret er omgitt av fostervann og det har fostervann i øregangene. Tenk hva du selv hører når du dukker i svømmebassenget.

Respirasjonssystemene utvikles for å kunne puste luft, men lungene overfører ikke oksygen til blodet eller kvitter seg med karbondioksid ennå. Dette skjer gjennom morkaken, via navlesnoren.

24 uker gravid
Pass på at du ikke svaier ryggen for å veie opp for den voksende magen. God kroppsholdning bidrar til å forebygge og minske ryggsmertene. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Vondt i ryggen?

Nå som magen begynner å bli stor, og tyngdepunktet forskyves framover, vil mange gravide lene seg bakover for å oppveie tyngden av magen. Prøv å tenke over hvilke bevegelser og kroppsstillinger som gjør deg godt eller gjør deg sliten. Tenk også over hvordan du bruker kroppen din når du arbeider. Synes du det er vanskelig? Kanskje kan du få faglige råd av en fysioterapeut?

Føler du deg frisk og i god form, eller har du mange svangerskapsplager? Det er mye du kan gjøre for å gjøre ventetiden så god som mulig. Prøv uansett å holde deg i aktivitet, ikke minst sosialt. Gå gjerne en tur sammen med partneren hver dag – det gir også god mulighet til å snakke sammen om tiden framover.

I disse dager når dere en ny milepæl. Skulle babyen bli født nå, ville den ha muligheter for å overleve med intensiv behandling. Sjansene for at alt skal gå bra øker for hver dag, uke og måned som går, så det aller beste er naturligvis at babyen blir inne i magen lenge ennå.

Babyen i mors kropp denne uken:

24 uker gravid


Tema: Alt gravide er redde for + morkaken

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster.

Fødselslege Tilde Broch Østborg:
Babyen nå: Forrige uke var babyen levedyktig dersom den ble født for tidlig. Nå vokser den stadig videre. Vekten er oppe i cirka 680 gram, og lengden er omlag 29 centimeter. Fosteret modnes stadig, og det hører alt som skjer der inne.

Mange tenker at fosteret ligger stille, men det ligger og hører på lyden av tarmene dine, det hører lyden av hjerteslagene dine (siden det ligger like ved hovedpulsåren). Fosteret hører også stemmene våre utenfor magen, men de hører de nok helt annerledes enn vi gjør. Vi snakker jo med hverandre gjennom luft, mens fosteret ligger i vann. Så det er kanskje samme lydbildet som det blir for deg om du ligger nedi et basseng og hører folk snakke på land. Men fosteret kan kanskje likevel fange opp stemninger, at du synger eller ler. Fosteret vugges jo også av at vi beveger oss. Balanseorganet er å plass, så det vil kunne kjenne vugging.

Det kan være en del bekymringer blant gravide. Angstlidelser forekommer ellers i livet også, men det har kanskje ikke vært så uttalt før. Men når de er gravide blir de engstelige, og det er ofte veldig spesifikke bekymringer. Noen bekymrer seg for om det er greit å farge håret når de er gravide, andre blir veldig opptatt av at de ikke skal få i seg feil mat. Det er i det hele tatt veldig mange ting.

Mat er en konkret ting mange er redde for, og det kan være forståelig at noen er engstelige for å spise feil ting. Helsedirektoratet har en liste med mat som er trygg, mat man skal være forsiktig med og mat man skal holde seg helt unna. Det kan være fornuftig å forholde seg til det. Men samtidig er det slik at risikoen for disse tingene ikke er overveldende.

Dette var jeg faktisk ikke klar over som lege, men etter å ha vært inne på litt gravidforum og sånn, så ser jeg at dette kan utløse enorm bekymring hvis man ved en feil har fått i seg litt salami eller noe annet man ikke burde spise som gravid. Forekomsten av sykdom som følge av listeria og toxoplasmose, som man blant annet kan få av å spise upasteurisert ost og salami, er sjeldne. Man skal ikke systematisk spise disse tingene. Men om man skulle ha fått i seg bitte litt, så er ikke det noen krise. Det er egentlig sannheten i forhold til mange ting gravide bekymrer seg for i svangerskapet. Så lenge man lever normalt, og ikke utsetter seg selv for helt spesielle ting, så går det stort sett veldig bra. Erfaringen er at mange egentlig engster seg for mye. Og det er ofte de som lever mest ordnet i utgangspunktet, og som utsetter seg for minst mulig risiko, som er mest bekymret. Men vi ser jo at foster er ganske robuste.

Når det gjelder håret, bare for å ha tatt det. Det er trygt å farge og stripe håret i svangerskapet. Alle mennesker, også gravide, skal unngå langvarig eksponering for kjemiske stoffer. Men farging og striping  noen ganger i svangerskapet er helt trygt.

Hvis man har katt, tenker man gjerne på toxoplasmose. Barn som fødes med toxoplasmose er ekstremt sjelden i Norge, men katter kan være bærere av toxoplasmose i avføring. Så dersom man har katter som går ute, men som også bruker kattekasse, så bør man være nøye med hygienen. Dersom man har en partner, kan man gjerne benytte anledningen til å delegere denne oppgaven til noen andre.

Det er mange ting man kan være påpasselig med i forhold til kjemikalier og miljøgifter. Observasjonen vi som fødselsleger gjør er imidlertid at det stort sett går veldig bra. De siste årene har en vært veldig fokusert på hva dette gjør med hormoner og så videre. Men hvis du tenker gjennom en generasjon tilbake, barn som ble født på 80-tallet, så begynner de nå å bli voksne. Og da tror jeg vi brukte både plast og uvasket sengetøy som kom direkte fra fabrikant ganske ukritisk. Jeg tror det var verre den gang, at kontrollene i dag er mye strengere. Så jeg tenker at hvis det går bra med de barna i dag, så går det stort sett fint.

Jeg vil på ingen måte bagatellisere at man kan bli bekymret i svangerskapet, og jeg synes det er viktig å være bevisst på livsstil. Unngå røyk, alkohol og disse grunnleggende tingene. Men ut over det, tror jeg det beste er å tilstrebe å leve et ganske normalt liv.

Man søker svar på ting man lurer på, men hvordan skal en vite at det en leser er korrekt informasjon? Det er et kjempegodt spørsmål. Vi ser jo at mange har lest veldig mye rart fra mange rare kilder. Men dersom man ikke vet noe om den kilden man henter informasjon fra, så bør man heller ikke stole på den. Rådene fra Helsedirektoratet er solide, vitenskapelig basert og trygge å følge. Er man bekymret for noe, så ta det opp med lege eller jordmor for å få skikkelige svar. Jeg var tidligere ikke klar over at en del forum er helt uredigerte. Hvem som helst kan spørre, og hvem som helst kan svare. Kvaliteten på svarene er deretter. Så det å ukritisk stole på svar man får fra forum, ville jeg vært forsiktig med. (For Babyverdens del må det sies at også her er innleggene uredigert. Men det er moderatorer som følger med, og skulle de ikke følge Babyverdens retningslinjer, så blir de fjernet.)

Jeg håper folk kan ta med seg oppsummeringen om at det stort sett går bra.

Jordmor Annett Hegén Michelsen
Vi jordmødre er nok mer opptatt av morkaken enn andre folk. Når babyen er født, viser jeg med begeistring fram morkaken til de som vil se. Barnet kommer jo først, så kommer morkaken 10-20 minutter etterpå – som regel av seg selv (det vil si at den som regel ikke må hentes ut). Så pleier jeg å spørre både mor og partner om de har lyst til å se morkaken. Da har jeg nok sett at en del, spesielt de som er med på fødselen, synes dette er litt voldsomt – og lurer på om de våger å se. De sier gjerne «Uff a’ meg, åssen er det egentlig den ser ut?» Så spør de ofte om ikke det er mye blod, og om den ikke ser ekkel ut. Noen synes den minner om en blodig biff. Det er klart at morkaken ser spesiell ut. Det er store blodårer på flaten til morkaken, og de ser litt ut som et tre. Det blir gjerne kalt livets tre.

Morkaken er ganske stor, og kan veie rundt et halvt kilo. Vi som jordmødre er interesserte i morkaken, fordi den kan fortelle en del om hvordan babyen har hatt det inni magen. Vi ser etter om morkaken ser sunn og frisk ut. Det vil si at det ikke har vært noen infarkter, at det ser ut som at det har vært god blodsirkulasjon inni morkaken, navlesnoren ser hel og fin ut med riktig antall blodårer inni – og at den er passe stor. Er alt dette bra, så har barnet hatt det bra i mors mage. Vi sjekker også at posen som barnet har ligget i (hinnen)er hel og fin.

Morkaken er på den ene siden festet inntil livmorveggen, og den andre siden vender ut mot barnet. Der som den vender ut mot barnet er navlesnoren, og navlesnoren går fra morkaken og inn til babyen. Babyen ligger i en pose med fostervann, så den svever i fostervannet inni denne boblen sin, som er festet til navlesnoren – som igjen er festet til morkaken. Kort fortalt er det morkaken som gir barnet næring. Det er veldig viktig at morkaken fungerer bra, og at det er god sirkulasjon i navlesnoren. Hvis morkaken begynner å fungere dårlig, kan også babyen få det dårlig. Det hender fra tid til annen.

Når man kommer til overtidsvurdering, er morkakens funksjon noe av det som blir sjekket. Man må se at det er god sirkulasjon i navlesnoren, og at morkaken fortsatt gir god næring og energi til babyen.

Morkaken må fødes. Den er veldig myk, og det er ikke noe hardt i den. Det kan føles som et press når morkaken løsner og kommer ut gjennom skjeden, men jeg tror ikke så mange vil tenke på det som vondt. Det oppleves heller som en slags lettelse – at det er deilig å være ferdig. Jeg tenker det kan være fint for mor å ha sett morkaken, og få bekreftet at babyen har hatt det godt inni magen hennes.

En godt lest artikkel på Babyverden hendler om mennesker som har spist morkaken. De har brukt den i smoothie eller laget kapsler med pulver av den. Det er ikke veldig vanlig, men forekommer (kanskje ikke i Norge!). Noen graver den ned i hagen og planter et tre i den.

Det er mange myter rundt morkaken. Flere dyr spiser morkaken fordi de trenger å få næring tilbake til kroppen, men også fordi de skal skjule spor. Andre rovdyr skal ikke oppdage at det har vært en fødsel. Men vi mennesker er ikke helt der. Likevel er det noen som tenker det bør være sunt å få denne næringen tilbake til kroppen. De tenker at morkaken kan beskytte mot sykdom eller være et slags kosttilskudd. Men dette er noe vi vet lite om, og vi vet absolutt ikke om det har noen virkning.

Men jeg vil gjerne nevne en ting som vi ikke hører så mye om, men som kanskje er litt mer vanlig – lotusfødsel. Dette betyr at man ikke klipper av navlesnoren etter at babyen er født. Dermed henger navlesnoren og morkaken fast i babyen helt til navlesnoren gir etter – og den løsner av seg selv. Dette er ikke det samme som å la navlesnoren pulsere ferdig før man klipper den av, fordi man vil at babyen skal få med seg alt blodet sitt. Ved en lotusfødsel kan babyen være koblet til navlesnor og morkake i ukesvis. Man vil ikke kutte forbindelsen mellom morkaken og barnet før det skjer naturlig. Fra naturens side er det slik at dersom man ikke klipper navlesnoren, så løsner navlesnoren av seg selv litt utenfor navlefestet etter en stund.

Ved lotusfødsel har man en pose som man bærer morkaken og navlesnoren i, og morkake og navlesnor tørker etter hvert inn. Det lukter faktisk forholdsvis lite, fordi morkaken er veldig ren. Men jeg tror nok mange som har lest om og ønsker seg lotusfødsel, etter hvert oppdager at det er veldig lite praktisk. Jeg har sett lotusfødsler i Norge. Jeg har vært med på mange hjemmefødsler, og innimellom er det noen familier som ønsker seg dette.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: