29 uker

Av Babyverden 101887

Fra 29 uker og 0 dager til 29 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 1350 g
CRL: 25,5 cm
Full lengde: 35 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Babyen liker musikk

I begynnelsen av denne uken er fosteret 27 uker gammelt. Barnets hode har nå omtrent riktig størrelse i forhold til kroppen.

Studier har vist at når mor slapper av ved å lytte til rolig musikk, blir også barnets bevegelser og hjerterytme roligere. Ettersom barnet blir vant til denne musikken, roer hjerteslag og -rytme seg raskere. Dette er en indikasjon på at barnet har utviklet hukommelse og kan kjenne musikken igjen.

29 uker gravid
Har du lagt merke til at babyen gjerne er ekstra våken og spreller rundt når du skal legge deg på kvelden? Benytt anledningen til å nyte sparkene og kanskje prate til babyen i magen. Illustrasjonsfoto: iStock



Til foreldrene: Full av energi og livsgnist – eller motsatt

Lytt til kroppen! Har dere lagt merke til at den lille i magen holder full baluba når du legger deg til å sove om kvelden? Eller vekker deg flere ganger om natten? Prøv å gled deg over muligheten til å kommunisere med babyen, og legg til rette for en hvil eller to i løpet av dagen så du får den søvnen du trenger. Det er kanskje en mager trøst, men dette er egentlig god trening på livet etter at babyen er født.

Du har gjerne hørt om ammetåke, men på engelsk snakker man også om ”pregnancy brain”. For mange begynner nemlig glemsomheten allerede i svangerskapet. Det kan gi noen merkelige resultater (lommeboken i kjøleskapet) og skape frustrasjon når du glemmer viktige ting, men det er egentlig ikke så rart. Mye av tankevirksomheten din kretser rundt barnet nå, og da stjeles fokuset fra andre ting. Kanskje hjelper det å notere ned viktige ting så du ikke glemmer dem?

Morkaken veier nå rundt 430 gram. Livmoren når omtrent 10 cm over navlen.

Babyen i mors kropp denne uken:

29 uker gravid


Tema: Halsbrann og sure oppstøt + spark og bevegelse i magen

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Babyen er nå ca. 1430 gram, ca. 35 lang. I forhold til utvikling er babyen relativt ferdig. Proporsjonene begynner å bli mer og mer riktige, lungene har fortsatt litt å gå på når det gjelder modning og et barn som blir født nå dier foreløpig ikke så bra.

Halsbrann og sure oppstøt er utrolig utbredt blant gravide, og noen kan merke det allerede i første trimester i overlapp med svangerskapskvalmen. Men det er vanligere utover i svangerskapet, og det skyldes rett og slett at livmoren blir større og presser oppover. Men progesteronet, hormonet som gjør at ting går langsommere gjennom mage og tarm, er der fra starten av. Mot andre og tredje trimester virker disse to tingene sammen, og bidrar til at magesyre kan komme oppover i spiserøret.

Kostholdet kan være en medvirkende årsak til at en får halsbrann og sure oppstøt, akkurat på samme måte som for de som får halsbrann utenom svangerskap. Fet mat, sterkt krydret mat og alkohol (som du ikke skal ha under svangerskapet) kan gi halsbrann. Noen får det av løk og sjokolade. Så merker du at du får halsbrann i forbindelse med enkelte typer matinntak, kan du passe deg litt for det. Men det er også de som får halsbrann uten at det har noen sammenheng med hva de spiser.

Hva kan en gjøre? Personer som har mye halsbrann begynner noen ganger å spise mye hele tiden for å dempe dette, men det er kanskje ikke så lurt – både i forhold til tannhelse og det totale inntaket av kalorier. Men ut over å tenke gjennom hva man spiser, så finnes det syrenøytraliserende midler som man kan kjøpe på apoteket og ta ved behov. Disse er stort sett reseptfrie. Er man plaget daglig, finnes det medisiner som også kan tas i svangerskapet. Disse kan gjøre at du produserer mindre magesyre. Men for å få dette må du snakke med en lege.

Hva skjer egentlig ved halsbrann? Magesekken vår inneholder sterk syre, ned mot PH på 1, når vi ikke har spist. Magesyren er der av en grunn – den skal nøytralisere bakterier i maten, og den skal også bidra til fordøyelse videre. Magesyren skal være der nede, og nederst i spiserøret er det en liten knekk på spiserøret samt noen slimhinnefolder som gjør at dette skal holde seg på plass. I tillegg til det er også mellomgulvet en slags lukkemuskel som skal gjøre at dette holder seg nede. Men i svangerskapet er det en del endringer, og da presses magesyren oppover. Og enkelte kan kjenne det mest nede i brystet, mens andre kan kjenne det helt oppe i halsen. De kan kjenne en brennende fornemmelse i halsen, eller til og med et surt oppstøt som gjør at man kjenner magesyre i halsen.

Det finnes kjerringråd om hva man skal gjøre for å bli kvitt halsbrannen. Ett av dem er å drikke melk. Melk er litt basisk, så man det kan lindre noe å drikke litt. Men det er kanskje litt upraktisk å gå og smådrikke på melk hele dagen.

Noen er veldig plaget av halsbrann, spesielt i forbindelse med måltider. Noen synes det blir verre om de ligger, så mange har plager om kvelden når de ligger flatt. Det kan bli bedre av å sette seg opp, men det er heller ingen løsning å sove sittende et helt svangerskap. Konklusjonen må være at det finnes mange ulike grader av halsbrann. Hvis du bare merker at du har litt, men ikke er særlig plaget, er det viktig å vite at dette ikke er noe farlig. Hvis du synes det er veldig plagsomt, så bør du tenke over hva du spiser – og hva som utløser det. Virker ikke noe av dette, så kan du gå til apoteket. Har du fortsatt plager, gå til legen.

Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Mange lurer på hvor mye liv man skal kjenne når man har kommet så langt i svangerskapet. Det er vanskelig å svare på, for barn er forskjellige – både inni og utenfor magen. En kan nesten si at barna har en egen personlighet allerede inne i magen, og en mamma kjenner babyen sin. Hun vet når på døgnet ungen pleier å sparke mest og på hvilken måte (nedover, oppover, til siden etc.), så det er vanskelig å gi noen generelle regler om hvor mange ganger i døgnet man bør kjenne liv. Men det skal være mange ganger, og det skal være på en måte som føles riktig i forhold til den babyen man har i magen. Det er individuelle forskjeller.

I en travel hverdag, hvor man gjerne har jobb, også kanskje barn fra før, er det ikke alltid en har tid til å kjenne etter et mønster. Men det er nyttig å være bevisst på dette, og sette av litt tid til å bli kjent med barnets bevegelsesmønster. De aller fleste gravide sier at babyen ofte starter med bevegelser når de legger seg ned på sofaen eller kommer hjem fra jobben. Kanskje handler dette også om at en ikke har lagt merke til bevegelsene mens en er på jobb. Så det kan være lurt å sette av slike stunder.

Leger og jordmødre spør også hele tiden om den gravide kjenner at babyen beveger seg, når og hvordan den beveger seg – og om en har merket noen forandring på dette. Så vi er veldig opptatt av at det skal være bevegelse inne i magen. Og rundt uke 29 har babyen forholdsvis god plass, og den begynner å bli ganske stor. Så dette er tiden i svangerskapet hvor en gjerne kjenner mye bevegelse. Babyen turner jo rundt, og går gjerne fra å ha hodet ned – og til å ha hodet opp, sidelengs, og den kan gjøre mange sprell i magen.

Hvor mye bevegelse en kjenner, kan også avhenge morkakens plassering. Det hender at morkaken ligger på det vi kaller framflaten. Det betyr at morkaken ligger som en pute, en slags støtpute, foran i magen – rett på baksiden av navlen. Så hvis morkaken er der, og den er forholdsvis stor, så er det klart at en ikke vil kjenne så mye bevegelse rett ut mot mageskinnet – fordi morkaken er i veien, eller er som en støtpute mellom mageskinnet og barnet. Så da vil man kanskje kjenne bevegelser andre steder, eller man kjenner ikke så mye som andre gjør – eller i andre svangerskap.

En del kvinner er bekymret og usikre på om de kjenner nok liv. Jeg oppmuntrer de gravide til å kjenne godt etter, og kontakte lege eller jordmor dersom de er engstelige. Kontakt sykehuset dersom det er utenfor åpningstider hos lege eller jordmor. En skal ta kontakt med ett av disse stedene, når som helst, dersom det er lite liv eller en ikke kjenner noe liv på en stund. Noen vil kanskje føle at de er hysteriske, men akkurat i denne sammenhengen er det lurt. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.

Ringer du sykehuset, vil de gjerne spørre hvor lenge det er siden du kjente bevegelse. Så får du kanskje beskjed om at du skal drikke litt sterk saft eller juice eller noe lignende, for man har erfaring med at dersom barnet får et lite sukkerkick, så beveger det seg. Du kan også få beskjed om at du skal legge deg ned og kjenne godt etter om ikke barnet begynner å bevege seg når du slapper av. Dersom man ikke synes at man merker stor forandring, eller fortsatt er bekymret, blir man bedt om å komme en tur til sykehuset for å sjekke at babyen har det bra. Bor man langt unna sykehuset er det kanskje ikke like enkelt, men det er en regel at en skal sjekke opp det som heter «lite liv».

På sykehuset sjekker man babyen ved å ta ultralyd. Da kan en se om babyen har det bra, om morkaken fungerer og at det er god pulsasjon i navlesnoren. Dersom man ikke er helt sikker på om alt er som det skal, hender det at man blir liggende til observasjon i noen timer. Stort sett får man bekreftet at alt er helt fint. Og helsepersonell vet at man skal undersøke dersom det er tvil om alt er i orden.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: