35 uker

Av Babyverden 100472 Sist oppdatert 31.03.09

Fra 35 uker og 0 dager til 35 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 2500 g
CRL: 31 cm
Full lengde: 42,5 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Griperefleksen er ferdig utviklet

I begynnelsen av denne uken er fosteret 33 uker gammelt. Tåneglene når nå tåspissene.

Om du kunne plassert fingeren din i fosterets håndflate, ville den lille hånden lukket seg om den. Det er griperefleksen hos barnet som er ferdig utviklet.

Navlestrengen er rundt en halv meter lang og mellom én og to centimeter i diameter. Trykket i den og konsistensen gjør at det sjelden blir knute på den, og skjer dette, løsner den som regel av seg selv. Fosteret bruker gjerne navlestrengen som leke og klemmer på den, men det klarer ikke å klemme så hardt at den skades.

Det er i de siste ukene av svangerskapet at fosteret legger mest på seg, gjerne over 200 gram i uken!


35 uker gravid
Begynner det å se ut som det bor en liten baby hjemme hos deg/dere nå? Det kan være greit å gjøre ting klart sånn at du slipper å stresse med det tett på fødselen. Illustrasjonsfoto: iStock

Til foreldrene: Innspurten

Merker dere at babyen har begynt å ta mer plass? Både rent fysisk hjemme hos dere, med vogn, seng og stellebord, og i tankene og planene deres. Nå er det ikke lenge før dere får møte babyen ansikt til ansikt, og bli enda bedre kjent.

Husk at det er du som kjenner babyen og kroppen din best, så merker du noe som er annerledes – for eksempel mindre spark, eller at du føler deg uvel, så skal jordmor/lege/fødeavdelingen ta din bekymring på alvor. Ikke nøl med å ta kontakt.

Innspurten på jobb bør handle om å roe ned og gi fra deg arbeidsoppgaver, ikke høye skuldre og følelsen av tidsnød. Hvilepausene bør være mange, og du bør oppvartes som en prinsesse.

Fortell også partneren din at alt han skjemmer deg bort med, nyter barnet deres også godt av! Du trenger å lade batteriene og spare krefter til den store kraftanstrengelsen du har i vente.

Er mobilen med deg overalt? Kanskje kan du bruke disse siste ukene til å venne deg litt av med mobilbruken? For når babyen kommer, trenger den å få veldig mye av din oppmerksomhet. Minn partneren din på å gjøre det samme.

Babyen i mors kropp denne uken:

35 uker gravid


Tema: Festet hode + Hva skal med i fødebagen

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Babyen vokser stadig, og vekten øker med rundt 200 gram i uken. Vekten er nå rundt 2580 gram.

Griperefleksen hos babyen er utviklet nå. Så hvis du hadde kunnet stikke en finger inn i livmoren, og lagt den i fosterets håndflate, ville det kunne gripe rundt fingeren din. Litt rart å tenke på.

På de fine bildene Babyverden har av babyen i magen, ser babyen veldig klar ut til å fødes. Den er egentlig  ferdig, men skal vokse seg større fram mot termin.

Mange spør om ulike leier på babyen, som for eksempel hodeleie og tverrleie. Og så er det mye snakk om hodet – og «om det har festet seg». Jeg har enten hørt, eller blitt fortalt, om en far som trodde det handlet om hvorvidt hodet var festet i babyens kropp. Det kan man jo trygt fastslå at det har vært en stund. Men om «hodet er festet» føyer seg inn i en lang rekke med begreper som mange aldri har hørt før, og som man kanskje hører om for første gang i svangerskapet. Et annet eksempel i fødselen er at «mormunnen er utslettet». Det kan jo høres voldsomt ut, men det betyr at kvinnen har full åpning – 10 centimeter. Det snakkes også om fostersvulst, som høres ut som kreftsykdom. Men det er bare en hevelse på fosterets hode når det er i fødselskanalen. Så her er det en rekke begreper som kan være forvirrende, og også skremmende, om man ikke vet hva de betyr.

Om hodet er festet, handler om hvor godt hodet har kommet ned i mors bekken. Det er noe man ofte kan kjenne på utsiden. Jordmor eller lege gjør håndgrep for å kjenne på babyen ved hver kontroll, og kan da kjenne på ledende del – altså hodet eller enden – og kjenne om det sitter godt plantet i bekkenet.

At hodet er festet, betyr ikke nødvendigvis at det er kort tid igjen til fødselen. Det kan fortsatt være lenge igjen til fødselen selv om hodet er festet. Men sannsynligheten for at barnet skal legge seg i en annen posisjon, eller at det skal komme ned noe annet enn hodet, er liten. Så hvis hodet er festet, er det for eksempel veldig lite sannsynlig at det blir en setefødsel. Babyen har trolig etablert leie, det vil si – den har lagt seg slik den har tenkt å ligge når den blir født.

Dette skjer sjelden før 35 uker. Hos flergangsfødende trenger det ikke skje før riene begynner. Men hos de fleste vil hodet være festet rundt uke 36-37.

Hvis babyen har veldig god plass i magen, og kan vippe mellom ulike leier (hodeleie, skråleie, tverrleie, seteleie), bør man legge seg ned og ringe til sykehuset dersom vannet går. Hvis hodet er festet, og vannet går, regner vi ikke med at det er noen del av navlesnor eller noe annet som kan komme ut (og i klem). Men hvis man ikke har en festet ledende del, og vannet går, bør man altså ringe til sykehuset når vannet går. Man bør også legge seg ned.

Jordmor Annett Hegén Michelsen
Hva skal være med i fødebagen, og hva kan man trygt legge igjen hjemme? Fødebagen er fin å ha klar. Men vit også at dersom fødselen starter plutselig, og du må komme deg til sykehuset så fort som mulig, så går det bra uten også. Det er heller ingen krise om du skulle glemme hele bagen i forbifarten. Barnet kommer uansett.

Men fødende er veldig opptatt av denne fødebagen. Man vil gjerne forberede seg, og dette er en veldig konkret måte å forberede seg på. Men det er tøy til både mor og barn på fødeavdelingen. Det finnes bleier og små skjorter til barnet når det blir født, hvis man ikke tar med eget barnetøy. Og det finnes også eget tøy mor kan bruke i forbindelse med selve fødselen – og den aller første tiden etterpå. Nå skal det kanskje sies at dette tøyet ikke akkurat er siste mote. Så etter et svangerskap, og flere måneder i gravidklær, pakker man kanskje ned noe av det gamle tøyet sitt som man liker. Litt finere undertøy.

Veldig koselig, og litt overoptimistisk, vil jeg nesten si i forhold til tøyet man pakker – hvis det er av det veldig lette og lekre slaget. Hvitt eller rosa. Det er mange som blir ganske skuffet over at når barnet først har kommet ut, så er man ikke tilbake i sin vanlige form igjen med en gang. Man er ikke like slank som man far før barnet ble laget – eller tidlig i svangerskapet. Når barnet er ute så forsvinner mange kilo. Det er masse vann, og man går mye ned i vekt. Men denne muffinsmagen som er foran, den er der en tid framover. Det hender at noen etter et par tre dager kan få spørsmål om når de skal føde. Ikke så hyggelig, men man kan godt være forberedt på at magen ikke blir flat og fin med én gang etterpå. Det tar en del tid, kanskje opp mot et halvt år, før man kommer tilbake til en litt flat og fin mage. Man skal kanskje ikke si det, men for noen blir kroppen aldri helt den samme igjen etter at de født. Så blondetrusene kan du helt klart droppe den første tiden etterpå.

Men det er helt ok å pakke ting man synes er komfortable. Og på sykehuset er det faktisk flere som synes nettingtrusene de får er ganske så praktiske og gode etter fødselen, fordi de holder bleiene på plass – og det trenger man. Men vi ser jo gjerne at nattskjortene på sykehuset ofte er litt korte, vi spøker med at de så vidt rekker over rumpa. Og morgenkåpene blir gjerne, etter utallige omganger i vaskemaskinen, ganske så utvasket. Så det kan være greit å ha med seg en litt fin pysj og en god joggebukse. Det er viktig å ha tøfler, for selv om sykehusene vasker mye – og prøver å ivareta hygienen, så vil det alltid være noe sykehusbakterier på gulvet. Og de skal man helst ikke dra med seg opp i sengetøyet. Så man må ikke gå barbeint. Du trenger ikke å ta med deg de mest fluffy tøflene, men plastsandaler (som man kan vaske) som kan settes under sengen idet man gå opp i sengetøyet.

Man kan kjøpe seg pene, store underbukser. Det finnes jo underbukser i større størrelser enn man vanligvis bruker, som man kan trekke godt oppover magen – og hvor det er god plass til bind. Den første tiden er det gjerne snakk om bind som er hakket større enn nattbind, for det er viktig at alt blodet som er inni livmoren kommer ut.

Det finnes mye pent og praktisk tøy som er romslig, og som man har det bra i. En god joggedress, store t-skjorter. Skal du amme, er det greit å legge til rette for det med en god amme-bh. Amme-bh’er kan det være greit å mer enn én av. For når melken begynner å strømme til, så hender det ofte at det lekker litt – selv om du bruker ammeinnlegg.

Mange lurer på om en trenger ekstra energi, for eksempel i form av barer eller sportsdrikke. De skal holde ut lenge, enten de sammenligner fødselen med Birkebeineren, en tur til Kilimanjaro eller marathon. På sykehuset får man i utgangspunktet vanlig mat, og gjerne saft. Men jeg har ennå ikke sett at sykehusene tilbyr energibarer eller slike ting.
Jeg tror det kan ha noe for seg å ha med noe.

Det er ofte en mismatch i behovet for energi og hvor mye man faktisk får i seg når man føder barn. Å føde barn er mye hardt arbeid, muskelarbeid. Så man må fylle på med energi. Da er det jo ikke alltid at man klarer sykehusbrødskivene eller den gule saften. Egen matpakke kan være fint. Bananer, frukt, energibarer, ulike typer drikker, til og med sjokolade og cola. Man må tenke litt lurt. Man skal selvfølgelig spise og få i seg de tingene som gir energi over tid, som brød, grøt i poser som kan tilsettes vann i en kopp. Noen ganger trenger man karbohydrater som virker fort, slik som frukt, sjokolade og annet. Det er heller ikke uten grunn at idrettsutøvere ofte blander cola og kaffe, det kan selvfølgelig også funke mot slutten av fødselen for å få ekstra energi til innspurten. Druesukkertabletter bruker jeg en del i hjemmefødselsammenheng for å få en liten boost mot slutten. Så jeg tenker at matpakkedelen er viktigere enn klærne i sykehusbagen.

Hva har man på seg når man kommer inn og skal føde? Mange foretrekker faktisk da å bruke denne sykehusskjorta, fordi den er veldig praktisk. Man kan løfte den lett opp når babyen skal fødes, og det er ingen andre som ser deg inne på fødsetua. Skjorta er i lett bomull, noe som er veldig praktisk når man fort blir varm underveis. Men innledningsvis, hvis de blir der lenge, er det mange som har med seg egne klær – for eksempel en joggedress.

Mange fødende har også annen kultur og annen bakgrunn. Hvordan føder for eksempel kvinner som vanligvis bruker hijab? Som utgangspunkt tvinger vi ingen til å ta av seg alt. Det handler også om å ta hensyn til at noen kvinner ønsker å ha en del klær på. Det opp mot at det skal være hygienisk. For dersom det er for mye klær på, og barnet etter hvert skal ut, kan det bli en del tilgrising av klærne. Så jeg ser at innledningsvis er det mange som ønsker å ha nesten alt på seg. Full tildekning har jeg ikke sett at noen beholder, men mange har hodeplagg på en stund. Etter hvert som fødselen skrider fram finner de fleste det hensiktsmessig å kle av seg såpass at man har «nesten norske forhold», om man kan si det slik.

Men jeg tror de aller fleste jordmødre tenker at her må man ta hensyn til hva de føler seg trygge på og hva de er komfortable i. Her i Norge kan vi gå i korte skjorter, vi kan gå i bikini – og kvinnelige og mannlige leger går ut og inn av føderommet uten at det sjenerer oss så veldig. I en del andre land oppleves det som veldig lite komfortabelt. For eksempel at en mannlig lege kommer inn når man ikke har på seg hodeplagg eller mye klær. Så det prøver vi å ta hensyn til.

Vi har snakket en del om mors bekledning. Men vi må litt mer inn på babyens klær også. Det er små skjorter de nyfødte på sykehuset. Men mange tenker de har lyst til å bruke de skjønne nye klærne de har kjøpt selv. Det forstår jeg godt, og jeg ser at mange gjør det. Man bør i så fall pakke med noen skift, og være klar over at disse klærne ikke blir vasket på sykehuset.

Barnet blir også mer en egen person når personlige tøy kommer på. Det er slutt på de tider hvor alle barna lå i hver sin plastkasse på rekke og rad i like klær, og mødrene smugkikket på lappene med nummer og navn på for å se at de fikk med seg riktig barn. For hvis barnet ikke var inne hos mor, fikk de jo ikke like mye anledning til å bli kjent med ansiktet til babyen. Så ting har forandret seg – heldigvis.

I Norge er det tradisjon for at ofte bestemødre lager såkalte hentesett, gjerne hjemmestrikket. Det er ofte litt høytid rundt det å få på klærne barnet skal ha på reisen hjem.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: