I begynnelsen av denne uken er embryoet to uker gammelt. Nå dannes det en spalte langs nesten hele ryggplaten, og embryoet blir mer avlangt. Denne streken danner barnets akse. Cellene fra ryggplaten begynner å bli spesialiserte og beveger seg mot stedet der organene skal dannes. Blant annet vandrer celler fra rygglaget gjennom spalten og danner et nytt cellelag mellom de to allerede eksisterende lagene i embryoet. Mot slutten av uken har dermed embryoet tre lag, alle med forskjellige oppgaver.
Ett skal danne respirasjonsorganer (pusteorganer) og fordøyelsessystem, et annet bein, muskler, vev, kjønnsorganer, nyrer og blodomløp, og det tredje vil danne hud, hår, hjerne og ryggmarg. Denne uken forbindes embryoet til morkaken med en liten stilk. Denne stilken blir senere til navlestrengen, og om noen uker kan næringsstoffer fra blodomløpet ditt overføres til barnet gjennom den.
Til foreldrene: Positiv graviditetstest
Menstruasjonen kom ikke likevel! Mens noen sitter klar med graviditetstesten, tar det hos andre litt lenger tid før mistanken melder seg. Nå er det så mye hCG i mors kropp at det sannsynligvis vil gi et positivt svar på graviditetstesten.
Å finne ut at man er gravid, er en milepæl – for begge to som skal bli foreldre. Det kan utløse sterke følelser, noen vil karakterisere det som et emosjonelt kaos. Glede og nervøsitet går hånd i hånd, og humøret svinger fra et øyeblikk til det neste – ikke bare hos den gravide. Aksept for dette, og omsorg for hverandre er svært viktig.
Det er mye hormoner i sving i mors kropp nå, og svangerskapssymptomene merkes gjerne i økende grad.
Akkurat nå er livmoren på størrelse med en liten pære. Den veier cirka 70 gram (litt mer om du har vært gravid før), og rommer opptil 10 ml. Livmoren er en muskel, som vokser enormt i løpet av svangerskapet, og mot termin veier den ett kilo og rommer 5 til 10 liter!
Babyen i mors kropp denne uken:
Tema: Terminberegning og de første symptomene
Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster.
Fødselslege Tilde Broch Østborg:
Embryoet har ulike cellelag som skal bli til vev og organer. Det kan kun ses i mikroskop, ikke på ultralyd. Det er vanskelig å se babyen på ultralyd før du er minst 6 uker gravid. Men da ser man gjerne også det lille hjertet slå. Å ha sett embryoet før uke 6 gir dessverre ikke så mye betryggelse og svar som mange gravide ønsker.
Å finne termindatoen er viktig, men kan også være forvirrende. For en generasjon siden regnet man svangerskap i måneder. Nå regner vi i uker og dager. Heldigvis har vi en terminkalkulator. I Norge finnes det to utregningsmetoder for termin – Terminhjulet i Bergen og eSnurra i Trondheim. Den ene sier at et svangerskap er 282 dager, den andre 283 dager. Helsedirektoratet anbefaler 40+3 (283 dager, eSnurra).
Men bare rundt 5 prosent føder på termin – altså 1 av 20. De aller fleste føder i ukene like før og like etter termin (38+0 til 42+0). Igangsetting på overtid gjør at tiden man kan gå gravid etter termin nå er kortere enn før. Det kan være familiære tendenser for hvor lenge en går gravid før fødselen starter. Hvor lange tidligere svangerskap var, eller mors svangerskap var, kan gi en pekepinn, men man ikke ikke lage egne terminberegninger på denne måten.
Forvirringen blir ikke mindre av at gravide selv og helsepersonell snakker ulikt om svangerskapsukene. Helsepersonell og vi i Babyverden regner fullgåtte uker og dager. Gravide snakker gjerne om den uken de har begynt på. Den dagen du hadde uteblitt mens (ved 28 dager syklus) er du 4+0 uker gravid, men har begynt på din femte svangerskapsuke. Ikke rart man blir forvirret. Snakker du i uker og dager, for eksempel 4+4 så snakker du samme språk som jordmor og leger. Hvordan man teller uker kan ha noe å si for kommunikasjonen mellom den gravide og helsepersonell. For eksempel vil man finne noe annet på ultralyd dersom kvinnen sier hun er 6 uker gravid, men egentlig bare er 5+2.
Jordmor Annett Hegén Michelsen:
Som regel går man ikke til jordmor så tidlig som ved 4 uker, men mange vil gjerne komme så tidlig som mulig for å få vite hva som skjer videre i svangerskapet. En livsstilssamtale kan være aktuelt hos jordmor eller lege tidlig i graviditeten. Noen trenger kanskje å snakke med en profesjonell person som har taushetsplikt og vurdere livssituasjonen. Mange tilbys ikke første svangerskapskontroll før rundt 12 uker, og synes det er lenge å vente. De vil gjerne dele nyheten, men først når den er bekreftet. En del kommer til første kontroll rundt 8-9, og det synes jeg er fornuftig. På kontrollen ved 12 uker tar man viktige blodprøver.
Noen kjenner allerede ved 4 ukers graviditet at de er ugne, slitne, trøtte og kanskje litt kvalme. Spreng i brystene kan også være ett av de første tegnene. Hos noen kommer symptomene veldig fort. Men noen kjenner ikke noe i det hele tatt. Kanskje bekymrer de seg fordi de ikke kjenner noe? Etter hvert som ukene går vil de fleste kjenne mer og mer, særlig når det gjelder kvalmen. Mange kjenner likevel tidlig at noe er annerledes.
Uteblitt mens er det sikreste tegnet på graviditet. Det hender at gravide blør litt, men det trenger ikke å gjøre noe. Blødninger man har som gravid er som regel mindre og annerledes enn ved en menstruasjon. Når man regner termin og tar utgangspunkt i første blødningsdag i siste menstruasjon, er det den ordentlige menstruasjonen det er snakk om, ikke småblødninger som kan ha oppstått etterpå.
Skal vi dele nyheten? Det er opp til hver enkelt å avgjør når tiden er riktig, men jeg tenker at man kan dele det med nærmeste familie når som helst. Mange opplever den første delen av svangerskapet som veldig privat og føler ikke for å dele med så mange. Det varierer litt fra familie til familie hvor mye man deler.