Nå er embryoet tre uker gammelt. B-vitaminet folat hjelper til med å lukke embryoets nevralrør. Mangelfull lukking kan føre til ryggmargsbrokk og dårlig utvikling av hjernen. Derfor anbefales gravide å ta tilskudd av folat. Helt i slutten av uken formes de tre hjernedelene. Forhjernen skal ta seg av hukommelse, tenking, fornuft, problemløsing og signaler fra sansene. Midthjernen vil koordinere signaler og sende dem til riktig bestemmelsessted. Bakhjernen vil ta seg av temperaturregulering, pusterytme og muskelbevegelser.
Ryggsøylen, ryggmargen, hjernen, hjertet, skjelettet og musklene begynner så smått å utvikles. To hjerterør formes, smelter sammen til ett rør og danner det primitive hjertet. Når embryoet er 22 dager gammelt (fra unnfangelsen, altså når du er 5+1), begynner det lille hjertet å slå og etter hvert pumpe væske rundt i kroppen.
Til foreldrene: Tissetrengt og kvalm?
Om man ikke helt vet at man er gravid, så forsøker i hvert fall kroppen å fortelle det. Mange merker svangerskapssymptomene godt nå. Ikke bare er brystene ømme og tunge, men man flyr på toalettet for å tisse hele tiden, eller sovner når som helst, hvor som helst. En del er også plaget at kvalme og brekninger eller oppkast. Man kan føle seg oppblåst og det stikker og murrer nederst i magen. Alle disse symptomene er vanlige, men ikke alle opplever dem.
Det kan oppleves svært slitsomt å være gravid, spesielt fordi man ikke har kontroll over det som skjer, og mange beskriver at de ikke kjenner igjen seg selv. På toppen av alle symptomene, kommer humørsvingningene. Det kan være vanskelig nok å henge med i svingene for den som er gravid – for partneren kan det føles umulig. Forsøk likevel å være forståelsesfull.
Selv om man kan merke på hele kroppen og psyken at man er gravid, kan det likevel føles uvirkelig – for begge foreldrene. Kanskje vet ingen andre at dere bærer på en bitteliten enorm hemmelighet, eller kanskje har dere allerede delt nyheten med de nærmeste? Er dere to om det allerede fra starten, har dere et godt utgangspunkt når dere skal være foreldre sammen. Det er i hennes kropp det skjer, men det betyr ikke at du som partner ikke trenger å involvere deg. Les gjerne disse tekstene sammen, og snakk om opplevelsene og tankene dere har!
Babyen i mors kropp denne uken:
Tema: Hvordan bør en leve som gravid og gravidboblen
Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster.
Fødselslege Tilde Broch Østborg:
Nå begynner embryoet endelig å ligne på noe. Hjertet, som på dette tidspunktet er et slags rør, begynner å slå denne uken.
En annen viktig ting som skjer, er at nevralrøret – ryggmargsrøret – dannes. Folat er viktig for at denne prosessen skal skje normalt. Dersom det ikke lukker seg som normalt, kan barnet blant annet få ryggmargsbrokk. Om man ikke tar folat, øker risikoen for at det ikke lukker seg skikkelig. Aller helst skal man begynne med folat før man blir gravid, men det viktigste tidsrommet er de første ukene (første trimester) av graviditeten. Det anbefales å ta folat i hele svangerskapet. Folat er saltet til folsyre, så du får folat uansett om du spør eller folat eller folsyre på apoteket.
Jod er viktig for barnets utvikling og finnes i hvit fisk og meieriprodukter.
Det er vanskelig for mange å spise variert. Helsedirektoratet sier at man skal spise grove kornprodukter, grønnsaker, fisk, kjøtt og så videre. Det kan være lettere sagt enn gjort. Å ta multivitamintilskudd kan være greit. Klarer man ikke å spise mat i det hele tatt, bør man snakke med lege.
På svangerskapskontroll i uke 12 måles blodprosenten, ferritin. Det forteller om jernlagre i kroppen. Man trenger jern i kroppen for å danne nye blodceller, og ekstra mye når også barnet i magen trenger jern. Dersom jernlageret er lavt og/eller faller i graviditeten, trenger den gravide gjerne jerntilskudd. Du kan også få i den jern gjennom kosten, for eksempel ved å spise leverpostei og rødbeter. Tradisjonelle jerntabletter kan være harde for magen og gi forstoppelse eller diaré. Da finnes det andre preparater, som for eksempel hemofer eller aminojern. Disse er lettere for magen, men har kanskje ikke helt samme effekt.
Hva med medikamenter? Hvis man har hodepine eller andre plager, kan man da ta smertestillende? Paracetamol regnes som trygt i alle de tre trimestrene, men man bør begrense bruken. Man har helt sluttet å anbefale medikamenter som Ibux, Naproxen, Voltaren og Voltarol av ulike årsaker. I første trimester kan bruk føre til skader på barnet. Små mengder er sannsynligvis ikke farlig, men man fraråder likevel all bruk. Skulle det være behov for å bruke slike medikamenter skal det være en god grunn til det, og bruken skal skje i samråd med lege.
Kan et lite glass rødvin skade? I Norge er det ingen nedre grense for når alkohol regnes som skadelig for barnet i magen. Barn har ulik følsomhet, og derfor anbefales totalavhold. Er man bekymret for vinglasset man tok før man visste man var gravid, har det sannsynligvis gått bra. Den første tiden fram til babyen er implantert i livmorveggen, lever embryoet uavhengig av mors blodomløp.
Sigaretter og snus bør også unngås. Heldigvis er det færre gravide som røyker nå enn for 15-20 år siden. Men også små mengder røyk øker risikoen for alvorlige komplikasjoner i svangerskapet og hos fosteret. Røyking er forbundet med svangerskapsforgiftning, prematur fødsel og lavere fødselsvekt. Selv noen få sigaretter hver dag øker risikoen. Snus har nesten samme effekt som røyking.
Det kan være vanskelig å kutte røyk eller snus, men det er viktig. Å røyke eller bruke snus utgjør en betydelig risikofaktor, og virker sterkt på kroppen. Vi har sett endring av bare én snus under fødsel – fosterlyden ble annerledes. Kutt bruken så langt ned som mulig. Vær åpen og ærlig med deg selv og helsepersonell så du kan finne hjelp til å komme ned på et så lavt nivå som mulig, om du ikke klarer å kutte bruken helt. Husk også at du ikke gjør noen en tjeneste ved å ikke være ærlig om tobakksbruk når du skal føde.
Jordmor Annett Hegén Michelsen:
Å være gravid i starten av et svangerskap kan føles som å leve i en egen boble. Det kan være fint også, for en skal passe godt på seg selv i svangerskapet.
Tenk godt gjennom hvordan du lever. Får du nok søvn, mosjon, hvile, spiser du variert, tar du folsyre, og unngår du røyk og alkohol? De fleste gravide er opptatt av dette. Kanskje kan du hvile litt på ettermiddagen? Og spise flere mindre måltider om du er mye kvalm? Husk at maten du spiser er byggesteiner for den lille i magen.
Noen er så kvalme at de ikke får i seg mat. Kroppen tåler denne belastningen, men det går ofte utover væskenivået i kroppen. Spis så fornuftig og variert som du klarer i løpet av dagen. Kanskje kan en smoothie være greit om du ikke klarer å spise mat? Skriv gjerne opp hva du faktisk får i deg. Et godt kosthold kan hjelpe på helsetilstanden, og særlig væskenivået er viktig for å føle seg vel. Drikk vann! Du kan også drikke begrensede mengder kaffe og te.
Enkelte må legges inn på sykehus fordi ekstrem svangerskapskvalme gjør dem dehydrerte.
Hva gjør man om man er sliten, men ikke har anledning til å ta hensyn til seg selv? Partneren og andre som står den gravide nær bør hjelpe til slik at den gravide kan få hvilen hun trenger. Power naps er en god idé – 20 minutters time outs. Sørg for å få nok søvn om natten slik at du får nye krefter. Det er undervurdert hvor dårlig en kan bli av å sove for lite.
De mest vanlige jentenavnene som begynner på T er:
Tone, Tove, Thea, Trine, Turid, Tonje, Tuva, Torill, Therese, Tina, Trude, Tiril, Torunn, Toril, Torhild, Tine,...