I begynnelsen av denne uken du 6 uker gravid og embryoet er fire uker gammelt og har en C-form med det store hodet i den ene enden og halen i den andre. Det ligner mer på en reke enn et menneske! Små sirkler dannes på siden av hodet – dette er øynene som formes. Ørene begynner også å formes nå. De fleste organene er i ferd med å utvikles, og mot slutten av uken vokser det frem små knopper til armer og bein. Armene vil utvikle seg hurtigere enn beina en stund fremover.
Hjertet fylles med blod denne uken. Blodcellene dannes i veggen av plommesekken. Frem til nå har hjertet pumpet rundt væske, men nå er det ordentlig blod som går rundt i de små blodårene. Blodet pumpes gjennom navlestrengen slik at embryoet kan kvitte seg med avfallsstoffer og motta næring fra deg. Dette vil fortsette frem til barnet er født.
Til foreldrene: Kvalm og følsom?
Denne uken opplever mange at kvalmen melder seg for fullt, og de føler seg virkelig gravide. Luktesansen er forsterket – og mange lukter blir helt umulige å takle. Matvarer man pleide å like, smaker ikke, og stekeos fra matlaging får magen til å vrenge seg. Prøv ut hva som går, og ikke går, kanskje må partneren lage mat hvis mor ikke orker. Klær som ikke strammer er lurt å bruke nå – det kan lette kvalmen noe. Noen få (opp til tre prosent) får ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis) og kan få behov for å få væske og næring intravenøst.
Ikke bare svinger humøret, men følelsene er også forsterket. Både du og partneren din kan bli overrasket når du skriker opp over en liten bagatell, eller gråter fordi en reklame er så fin. Det er naturlig å overreagere.
Kjenner dere på engstelsen? Nesten alle gravide engster seg. Akkurat nå er du kanskje redd for å spontanabortere? Det kan skje, og det er dessverre lite man kan gjøre annet enn å leve sunt. Det er viktig å snakke sammen om det som gjør dere engstelige.
Babyen i mors kropp denne uken:
Tema: Frykt for å miste og ekstra følsom
Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster.
Fødselslege Tilde Broch Østborg:
Det skjer mye i uke 6. Babyen begynner å ligne på noe vi kan kjenne igjen, og på ultralyd er det mulig å se et lite embryo med et hjerte som slår. Babyen ser litt bønneformet ut nå, og med detaljert ultralyd kan man se noe som ligner på et hode og en hale!
Mange er redde for at det skal gå galt. Så hvordan bør man tenke? Det er vanskelig å svare på. Gravide går inn i dette med ulik innstilling. Før var spontanaborter tabu, nå snakkes det mer om. Rundt 1 av 5 erkjente (bekreftede) svangerskap ender i spontanabort. Omtrent halvparten av spontanabortene skyldes alvorlige kromosomfeil som kroppen på en måte rydder opp i selv. Man bør derfor være klar over at dette er et mulig utfall. Og det er lite vi kan gjøre med dette. Det kan være sunt å tenke at det kan skje, selv om en ikke skal gå og grue seg.
Rundt 1/3 av alle gravide opplever en form for blødning i svangerskapet. Ofte er disse blødningene ufarlige. Men ligner blødningen en mens, det er koagler (klumper) og/eller du har smerter, kan det være en spontanabort. Litt lett rosa på papiret – spotting – er ikke farlig. Det kan skyldes implantasjonsblødning eller blodfylte slimhinner som blør lett.
Husk: Blør du kraftig og har smerter bør du kontakte lege.
Missed abortion (MA) er abort uten at du blør. Embryoet/fosteret har sluttet å utvikle seg, men har ikke kommet ut. Kvinnen kan føle seg gravid og kroppen "håper" i det lengste og forsøker å opprettholde en graviditet. Dermed kvitter den seg ikke med barnet så fort.
Et normalt embryo er egentlig ganske robust, så det skal en del til før man kan påvirke risikoen for spontanabort. For eksempel er det lite trolig at en spontanabort er forårsaket av vinglasset man drakk før man visste man var gravid.
Når kan man prøve igjen etter en spontanabort? Noen leger og jordmødre anbefaler å vente til man har hatt én normal menstruasjon. Det er ikke farlig om man blir gravid raskere enn det, men det kan være vanskeligere å finne ut hvor langt en har kommet i svangerskapet, og beregne termin. Man skal avstå fra samleie, tampongbruk og badekar mens man blør etter en spontanabort på grunn av faren for at det kan oppstå en infeksjon.
Jordmor Annett Hegèn Michelsen:
Graviditetshormonene påvirker den gravide slik at hun på en måte mister skallet sitt. Hun blir mer åpen. Dermed kan noe på nyhetene, for eksempel en tøff barnevernsak, gi en kraftigere følelsesmessig reaksjon enn ellers. Slik følsomhet merkes tidlig i svangerskapet, og er viktig. Det er nyttig å kunne snakke om følelser som par – både at man er glad og lykkelig over barnet, og tvil og bekymring som dukker opp.
Man får en annen innstilling til både partneren og andre som står en nær. Det er vanlig å begynne å plassere barnet inn i livet sitt, og tenke framover. Neste år på disse tider har vi ... Store tanker er en naturlig, og jeg vil si riktig, måte å forberede seg på. Bekymring og glede går gjerne hånd i hånd. Barnet trenger gode foreldre når det kommer til verden. Naturen har gjort det sånn at vi satser med hele oss når vi skal bli foreldre.
Som jordmor snakker jeg en del med den gravide og partneren hennes om de har noen forbilder eller rollemodeller. Hva tenker paret at er en god mamma og pappa? Har de selv hatt gode foreldre? Det er personlig, men med på å danne et utgangspunkt for hvordan man selv blir.
Hva om man kommer fra en familie som ikke hadde det så bra? I graviditeten kan man tenke gjennom hva man selv ønsker å gjøre, og bearbeide egen barndom og oppvekst. Hva kan jeg gjøre for at mitt barn skal få det bedre?
Mange er redde for at det ikke skal gå bra, eller de er redde for fødselen. Tvilen kan gjøre at man ikke tør å fortelle nyheten til "hvem som helst" før man er kommet til "point of no return". Selv om man ønsker, og gjerne vil ha babyen, så må man jo gjennom graviditeten først. Hvordan vil det gå? Hvordan vil fødselen gå? Noen synes det er vanskelig å akseptere at man ikke kan ombestemme seg. Det kan være vanskelig å snakke om – at man er redd for selve prosessen. Kanskje dukker det også opp noe fra tidligere svangerskap? Noen kjenner på denne angsten hele svangerskapet.
Dersom dette er vanskelig kan det være greit å snakke med noen om dette tidlig. Ta det gradvis, skap tillit til personen du snakker med, og åpne deg. Det er ofte god hjelp i å kunne snakke høyt om det du tenker på. Lege og jordmor har taushetsplikt, så du kan snakke med dem om det du måtte ønske.