Alle vennene skulle plutselig ha barnPå prosjektets hjemmeside forteller Romanova at 2009 var et vanskelig år for henne personlig. Plutselig ble alle i vennekretsen på en eller annen måte involvert i denne venteprosessen, og alle samtalene deres ble på en måte farget av at de skulle bli foreldre. Det var ikke lenger snakk om å ta en sen øl, bli med på spontane opplevelser eller å ha meningsløse samtaler.
De fleste bildene ble tatt i perioden 2009-2012. På denne tiden jobbet Romanova i en redningstjeneste, og tok ofte bilder av forferdelige ting: bilulykker, skader, branner, små og store katastrofer.”Waiting” ble en viktig parallell i livet hennes.
Fotograf på soverommet - er du gal?Etter å ha tatt bilder av mange venner og venners venner, var det ikke lenger flere gravide å ta av. Da begynte jakten på vordende foreldre i ulike sosiale nettverk. Romanova sendte ut hundrevis av brev, hvor hun spurte om hun kunne få ta bilder mens parene sov.– 99 prosent svarte at jeg var gal, forteller Romanova.Men hun klarte til slutt å få så mange som hun ønsket seg.
Les også:12 tips for en mindre stresset graviditet
Huskeliste for tredje semester
UtfordringerDet var ikke alltid bare bare å gjennomføre fotograferingen. Det var for eksempel tungt å holde så mye utstyr i en stige, og mange hadde også kjæledyr som forstyrret. Romanova forteller også om en episode hvor det hadde vært hyggelig om den gravide hadde hatt litt bedre hukommelse.
Ektemannen visste ikke at fotografen kom– Jeg hadde en avtale med ei gravid dame om at jeg skulle komme tidlig en morgen og fotografere henne og ektemannen. Hun åpnet døren for meg, og viste meg hvor jeg kunne finne te før hun gikk og la seg igjen. Etter en halv time gikk jeg inn i rommet, klatret opp den store stigen som fikk meg opp under det tre og en halv meter høye taket – og begynte å ta bilder. Plutselig åpnet ektemannen først ett øye, så det andre. Det var virkelig frykt i øynene hans, forteller Romanova.
Mannen stirret på Romanova, tok kona i armen og spurte: ”Masha, hvem er dette?” Men Masha var ikke overrasket i det hele tatt. Men en søvnig stemme svarte hun: ”Det er en fotograf, kjære. Bare sov videre.” Han snudde seg rundt og sovnet igjen. Senere fikk Romanova vite at han ikke kunne huske episoden, han var sikker på at det kun hadde vært en drøm.
Les også:Slik ser mammakroppen ut
Hvorfor dette prosjektet?På ett vis ble prosjektet en måte å takle den nye retningen livet hennes tok, og Romanova viste bildene hun tok til både venner og kollegaer. Men etter hvert innså hun at dette ikke bare handlet om at folk sover på ulike måter. Det handlet like mye om tingene som omga de vordende foreldrene: alle disse tøflene, sofaene, mobiltelefonene, lekene, lap-toppene og ”Star wars”-sengetøy.
– Alt dette forteller en utrolig historie om generasjonen også jeg tilhører – om mennesker som ble født rett før Sovjetunionens fall, om unge familier i store russiske byer – ”her og nå”, sier Romanova.– Men det forteller også historien om noe som vil komme. For alle disse barna, som allerede er med på bildet uten at vi helt ser dem, symboliserer at de venter på en framtid. En framtid som vil bli helt annerledes og – selvsagt – mye bedre enn ”her og nå”.
Her er en video hvor Romanova forteller om prosjektet.