Halsbetennelse

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 10144 Sist oppdatert 13.09.24
I de fleste tilfeller skyldes halsinfeksjoner virus, og de aller fleste halsinfeksjoner går over av seg selv. Kun i noen få tilfeller skyldes halsinfeksjon streptokokk A-bakterier og krever behandling med antibiotika.

Halsbetennelse kan være vondt. Typiske symptomer på halsinfeksjoner som skyldes virus er halssmerter, vondt når barnet svelger, forkjølelse og hoste. Den viktigste foreldre kan gjøre når barnet har slik sykdom, er ifølge Folkehelseinstituttet (fhi.no) å lindre ubehaget, slik at kroppen får ta hånd om infeksjonen.
– Gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig). Dette vil også kunne virke febernedsettende, dersom barnet har feber.
– Gi barnet mat og drikke som er mindre vondt for barnet å svelge, for eksempel iskrem.

Symptomer på halsbetennelse:

– Smerten er ofte langt bak i svelget og blir ofte verre ved svelging.
– Smerten kan også stråle opp i øret.
– Svelget kan være rødt og irritert, og det kan oppstå hvite flekker/belegg på mandlene.
– Enkelte får hodeverk eller feber.

Små barn klarer ikke alltid å fortelle akkurat hvor de har vondt. Barn kan også kjenne seg dårlige og kaste opp.

Kilde: Helsenorge.no

Kan også skyldes streptokokk A-bakterier
Dersom barnet har høy feber, betente mandler og forstørrede og ømme lymfeknuter foran på halsen uten å ha forkjølelsessymptomer, kan det skyldes infeksjon med streptokokk A-bakterier.

Dersom du er i tvil om barnet ditt har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du skal ta kontakt med lege.

Dersom legen påviser at infeksjonen skyldes streptokokk A-bakterier, er antibiotika nødvendig. Og dersom barnet får behandling med antibiotika, er det viktig at kuren gjennomføres slik legen har bestemt. Dette er viktig for å unngå antibiotikaresistens. Det kan du lese mer om lenger nede i artikkelen.

Inkubasjonstid
Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra man blir smittet og til man blir syk, kan variere ut fra årsaken til halsbetennelsen. Ifølge Volvat har en virusinfeksjon ofte en inkubasjonstid på to til fire dager, mens en halsbetennelse som skyldes streptokokker kan ha en inkubasjonstid på så lite som én dag.

Når kontakte lege?
Helsenorge.no sier at de fleste halsbetennelser ikke er alvorlige, men gir følgende råd til når man bør kontakte lege:
– dersom barnet har vansker med å svelge eller puste
– dersom barnet har temperatur over 38 grader
– dersom barnet har veldig ømme eller hovne lymfekjertler på halsen eller i nakken
– dersom barnet har smerter i bihulene eller slimhoste

Antibiotikaresistens
De siste årene har det vært mye fokus på å redusere bruk av antibiotika – spesielt blant små barn. Barn under fem år er, ifølge helsenorge.no, den gruppen som oftest får antibiotika, gjerne som behandling for luftveisinfeksjoner.

Hvis halsinfeksjonen skyldes virus, vil ikke antibiotika virke – og det lindrer heller ikke barnets plager. Antibiotika virker kun mot bakterier.

Det er viktig å bruke antibiotika riktig for å unngå at det fører til resistente bakterier – det vil si at antibiotika ikke lenger har effekt på dem. Derfor skal man kun bruke antibiotika i tilfeller hvor det er nødvendig – og følge legens anbefaling nøye, det vil si fullføre kuren.

Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. Antibiotika kan dessuten gi barnet ekstra plager som diaré og oppkast. Ved de fleste infeksjoner anbefales det derfor, ifølge fhi.no, å se situasjonen an i 2-3 dager.

Kilder: 
Helsenorge.no: Halsbetennelse
Helsenorge: Antibiotika til barn
Folkehelseinstituttet, fhi.no: Når barnet ditt har halsbetennelse
Norsk helseinformatikk: nhi.no: Når barnet har halsbetennelse
Volvat: Halsbetennelse

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....