Jul13 tips for å få gode juleopplevelser

13 tips for å få gode juleopplevelser

Julemåneden handler først og fremst om å bruke tid sammen med de man er glad i. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Siri Gjelsvik 750 Sist oppdatert 20.12.10
Julefeiring byr på mye nytt for de minste, og kan være nokså overveldende med alt av pynt, lys, stjerner, juletre, julenisse og gaver. Vi har samlet noen tips på veien. Det aller viktigste? Tid til å kose dere sammen!

Fortsatt noen dager igjen. Er du i rute, eller er du så stressa at du kan bruke skuldrene som ørepynt? Senk kravene, og bruk heller adventstiden på å skape forventninger sammen med barna. Den sitrende forventningen er den største delen av juleopplevelsen. Sett av tid sammen med barna nå i adventstiden, til å skape deres egne tradisjoner.

Adventsaktiviteter
Les julen inn:
Finn fram julebøker og julefilmer, og sett av tid til å lese eller se film sammen. Når julen er over, pakker du dem vekk – da er det ekstra stas å finne dem fram igjen neste år.

Gi tid i gave: I stedet for å løpe rundt i butikkene på jakt etter gaver, sett av et par kvelder på å lage dem selv – gjerne sammen med barna. Lag gavekort på fisketur til mormor, campingtur med pinnebrødsteking eller en tur i dyreparken med farfar. Pakk inn en fiskekrok, pinnebrødoppskriften, eller bilder av dyrene dere skal se.

Kjøkkenkos
Lag noe godt til store og små. Her er to enkle og populære oppskrifter:

Konfekt for miniene: Ristopper
125 g kokosfett
4 ss kakao
1 egg
4 ss melis
½ l puffet ris
Smelt kokosfettet, rør inn melis, egg og kakao. Bland inn puffet ris. Sett små topper i konfektformer eller på bakepapir, og sett dem kjølig til de stivner.

Konfekt for de litt større: Peppermynter
300 g melis
2 knivsodder tragant (apotekvare)
1 eggehvite
15–20 dråper peppermynteolje (apotekvare)
Mokkabønner (eventuelt smeltet sjokolade)

Rør sammen alt det tørre, drypp i peppermyntedråpene (begynn med minste mengde) og rør igjen, før du har i eggehviten (lettere å få peppermyntedråpene jevnt fordelt om du tar i egget til slutt). Kna til smidig masse, smak deg fram til om du vil ha mer peppermynte i. Trill snøballkuler, la dem tørke, og legg dem i en skål sammen med mokkabønner, eller trykk dem flate med en mokkabønne / smeltet sjokolade i midten.

Mat
Julehøytiden er ofte preget av tradisjonsmat som pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Det er lett å tenke at det ikke er minstingens førstevalg, men prøv likevel. Kanskje blir dere overrasket! Det er helt naturlig om barnet ikke liker det første gang det smaker. Man må også smake en ting 12–15 ganger for å lære å like det, ifølge ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping. Om barna smaker, men ikke liker kjøttet eller fisken, synes de ofte tilbehøret er godt, og trenger ikke “egen” mat.

Gaver og gaveutdeling
Når jula ringes inn, ligger det mellom åtte og tolv millioner pakker til barna under norske juletrær. 75 prosent av norske barn mellom fem og 15 år får elleve eller flere gaver til jul – sju prosent av barna får mer enn 30 gaver, i følge Fremtiden i våre hender.

Gå sammen om gaver: Det kan være en ganske overveldende opplevelse for en liten kropp å få så masse gaver. Ikke minst å huske hva man har fått av hvem, og å få sagt ordentlig takk. Er det større ting barnet ønsker seg eller trenger, kan dere kanskje høre om flere vil gå sammen om gaven?

Spar noen gaver til romjulen: Blir gavehaugen stor, kan det være en mulighet å la barnet åpne et par gaver julaften morgen, eller å spare noen gaver til romjulen eller nyttårsaften. Da er det lettere å glede seg over hver enkelt gave, enn om alt skal åpnes på en gang. På julekvelden kan barnet åpne gavene fra de dere feirer sammen med, og fra besteforeldre eller andre som er spente på om gaven falt i smak, og blir såret om den ikke er åpnet ennå.

Gaveutdelere: La gjerne barna bytte på å være gaveutdelere på julaften. Det er en oppgave de tar alvorlig, og som tar litt av oppmerksomheten vekk fra innholdet i egne gaver.

Takk: Sett av litt tid i romjulen til å tegne litt eller skrive noen ord som takk til dem barnet har fått gaver av.

Gi til andre: En annen fin tradisjon i adventstiden er å gå gjennom barnas leker. Hele og fine leker som ikke brukes, kan dere pakke inn og gi til barn som ikke får like mange gaver. Sjekk der du bor hvem som arrangerer julaften for dem som ikke har noen å feire sammen med, eller som har gaveutdeling. Husk å skrive utenpå gaven hvem den passer for (aldersgruppe, eventuelt gutt eller jente).

Nissen
Kommer nissen på besøk til dere i år? De minste synes ofte nissen er skummel, mens større barn kappes om å avsløre onkel eller tante bak nisseskjegget. Et løst skjegg kan virke mindre skremmende enn en nissemaske – mange barn misliker masker.
PS: Det kan være uoversiktlig og varmt inni en nissedrakt. Husk å minne nissen på å ta på seg det flammesikre kostymet og å passe seg for levende lys.

Les mer: Punger ut for ekte nisse

Julebukk
Fra andre juledag og resten av romjulen kan barna gå julebukk. De går fra hus til hus og synger julesanger og skal tradisjonen tro ha traktering! Pass gjerne på at du har litt småknask du kan by smånissene.

Har du selv julebukker i huset, la dem lete i esken med utkledningstøy eller i kleshaugen du ikke bruker så ofte. Fjøsnisser og andre julebukker finner gjerne det de trenger der – det er ikke nødvendig å kjøpe kostyme. Med litt rødt i kinnene og noen små fregner er smånissene stort sett klare. Skumle Halloween-kostymer hører ikke julen til.

Pass på at kostymene er brannsikre, og at julebukkene dine har på seg refleks. Lommelykt er både praktisk og stemningsfullt å ha med seg på en kveldsrunde i nabolaget. Bli med de minste hvis de skal gå til naboer eller kjente for å synge.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: