Babyverden plussBabyverden pluss - babyJulekalender med Rampenissen

Julekalender med Rampenissen

Rampenissen, som har fått navnet Rampeline, hviler i hengekøya si. Huset har Ina Merete selv laget. Når barna legger seg om kvelden må Rampeline være på plass i huset sitt, ellers blir det ikke rampestreker om natten. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 166 Sist oppdatert 11.11.24
En liten alv flytter inn i mange norske hjem i desember. Om natten våkner han til liv og finner på masse rampestreker – til stor glede spente små. – Etter at Rampenissen begynte å komme på besøk i julemåneden, har det aldri vært et problem å få barna til å stå opp om morgenen, sier Ina Merete Haavik.

Den langbeinte, rødkledde alven med nisselue og rødmussede kinn ser uskyldig ut. Men det er ikke måte på hva den smilende alven med det lure blikket kan finne på i løpet av en desembernatt. Barn våkner opp til juletre pyntet med dopapir, fotspor i mel på kjøkkenbenken, egg som har blitt til kinderegg og tannkremtuber byttet ut med smøreost på tube.

Ina Merete Haavik. Foto: privat

Oppdaget Rampenissen gjennom ei venninne
– Jeg oppdaget Rampenissen for ti år siden. Ei venninne begynte å legge ut daglige bilder på Facebook av alven som fant på ulike skøyerstreker, og jeg viste bildene til ungene. De syntes det var hysterisk morsomt, forteller Ina Merete Haavik fra Avaldsnes på Karmøy.

Jentene hennes var da 2 og 4 år gamle, og Ina Merete sier det nesten ble som en julekalender for barna det året. Så inspirert ble tobarnsmammaen, at hun bestilte en egen alv fra USA. Elf on the Shelf heter den der, og har opprinnelse fra en amerikansk barnebok utgitt i 2005. Familiens rampenisse ble døpt Rampeline, og har siden blitt et fast og viktig innslag i julestria på Karmøy. Etter hvert fikk hun også en lillesøster, Rampelilla, så de siste årene har det vært to oppfinnsomme alver som har funnet på skøyerstreker i heimen.

– Det er kjempekjekt, og absolutt noe jeg vil anbefale andre å prøve, sier Ina Merete.

Interessen skjøt fart under koronapandemien
Hun er ikke alene om å like den rampete alven. I skrivende stund har Facebook-gruppen «Rampenissen» ikke mindre enn 127.800 medlemmer. Her deles tips og triks som Rampenissen kan gjøre i løpet av desember.
– Det var venninnen min som i sin tid opprettet gruppen, og jeg ble spurt om jeg ville være med. De første årene var det relativt labert, men under koronapandemien steg medlemstallet fra 10.000 til 100.000, sier Ina Merete.

Kreative foreldre
Selv om man kan si at Rampenissen er oppfinnsom, og mange små barn virkelig tror at den finnes på ekte, er det like greit å kalle en spade for en spade. For bak hver eneste rampestrek står en kreativ mamma eller pappa. Og midt i julestria kan det noen ganger være en utfordring å finne på noe nytt 24 dager på rad. Eller å huske å ha alt klart til neste dag.
– Rampenissen er jo aktiv etter at ungene har lagt seg. Mer enn én gang har jeg satt meg ned for kvelden, og tenkt at nå kan jeg endelig slappe av. Så kommer jeg plutselig på at jeg må fikse noe til neste dag. Jeg har også stått opp etter at jeg har lagt meg, og sprunget litt halvpanisk rundt i morgenkåpen for å finne på noe morsomt. Det er helt grusomt, ler Ina Merete.

Tilpass rampestrekene
Det er i slike tilfeller at Facebook-gruppen kan være en god hjelp. Her er det haugevis av bilder og ideer som kan inspirere og adopteres. Noen er ganske enkle, andre krever mye innsats og planlegging.
– Jeg vil råde nybegynnere til å tenke litt gjennom hvor de vil legge lista. Se hva som kan passe for din familie, og legg nivået deretter. Hvis du begynner med å foliere hele bilen i sølvpapir, kan det bli vanskelig å toppe dette senere. Start heller forsiktig, sier Ina Merete.

Spaghetti kokt i konditorfarger. Foto: Ina Merete Haavik

Handler om magi – ikke å overgå hverandre
I Facebook-gruppen ser hun at mange begynner med Rampenissen når barna er rundt 2 år gamle. Noen spør hvorfor de ikke venter til barna forstår mer, mens andre sier at toåringene deres har kost seg i hjel med denne formen for julekalender.

– De minste forventer ikke så mye, og det skal ofte lite til for at de blir underholdt. Jeg opplever at foreldre ofte forventer mer enn ungene, og at de noen ganger prøver å overgå hverandre i likes og oppfinnsomhet. Jeg synes det er vanvittig amazing hvor mye enkelte orker å gjøre, og beundrer pågangsmotet. Men man må også ha i bakhodet at har man først begynt med rampenisse, så kan det godt hende man har det gående i mange år framover.  Da er det kanskje greit å ikke ha en pangstart med mange store nissestreker det første året.  Det viktige for meg er at det skaper magi, og at ungene koser seg, sier hun.

Barna trodde det satt noen i stua da de så denne skikkelsen. Men så var det Rampeline og Rampelilla. Foto: Ina Merete Haavik

– Er det noen rampestreker som har slått ekstra godt an?
– Ja, det er noen høydepunkt jeg husker spesielt godt. Den ene gangen var da jeg fylte opp dusjen med ballonger og skrev «Ikke lov å dusje» på dusjdøren. Jentene likte best badekar, men det hadde vi ikke. Vi skulle i et selskap, og begge måtte – heller motvillig – dusje først. Da jentene fikk dusje med ballongene, og det var såpe på både unger og ballonger, hørte jeg gledeshyl i halvannen time – og fikk dem nesten ikke ut, minnes Ina Merete.

Ballonger i dusjen var en stor suksess. Foto: Ina Merete Haavik

En annen gang tegnet hun rød nese og følehår på jentene mens de sov. Så malte Ina Merete det samme på seg selv. Da hun vekket dem, så de på moren sin og lurte på hva som hadde skjedd med fjeset hennes. Da de så seg selv i speilet, oppdaget at de også var like.
– De holdt på å le seg i hjel, forteller Ina Merete.

En gang frøs Ina Merete Rampeline ned i en 10-litersbøtte med vann. Det var helt krise, for de syntes så synd på den stakkars alven som var så kald. Hvordan kunne dette ha gått til? Hadde noen glemt å lukke ytterdøren? De gråt og var fortvilet, og det tok jo ganske lang tid før hun tinte fram igjen.

– Huff, Rampeline mistet litt av øyefargen sin etter det stuntet, og måtte på sykehus i tre dager. Jeg har heldigvis ei venninne som er porselensmaler, og hun fikk fikset henne, ler Ina Merete.

– Er det noen rampestreker du har angret på?
– Jeg har jo en idé som jeg egentlig syntes var helt genial. Jeg kjøpte mini-marshmallows som jeg festet over alt på vegger, bilder, speil og så videre. Det så ut som det var hvite rundinger over alt, og jeg filmet mesterverket. Så lurte ei venninne på om jeg hadde tenkt på at marshmallowsene på et tidspunkt måtte ned igjen ... Jeg hadde jo ikke tenkt på at når jeg tok litt vann på, og klistret de over alt, ville de også henge godt fast. Det var som lim, og jeg hadde hvite, seige prikker over alt etterpå, minnes Ina Merete.

Mini-marshmallows over alt i leiligheten. Artig å henge opp, men noe kliss da det skulle ned igjen. Foto: Ina Merete Haavik

Hva trenger du?


Rampenisse:
For å ha rampenisse, trenger du en alv eller rampenisse. Ina Merete betalte for ti år siden 1500 kroner for en original «Elf on the Shelf» fra USA. Men nå får man kjøpt i mange butikker, også i Norge, og det trenger ikke være originalen. Eksempelvis selges det rampenisser både hos Europris og Nille til en 100-lapp.
– Noen lager også egne rampenisser. Eller har for eksempel rampemus. En egen variant med Grinchen-rampenisse finnes også, sier Ina Merete.


Hus/tilbehør:
Du må ikke ha noe hjem til Rampenissen, men det går an å få kjøpt ulike ting for å skape en ramme rundt Rampenissen. Noen har det slik at Rampenissen bor på en fast plass. Det finnes for eksempel dør som kan festes på veggen, postkasse og diverse pynt.

– Hjemme hos oss har vi laget et hus av en skoeske. Vi har litt bomull som skal være snø, og blant annet en bålpanne. Vi har en regel om at Rampeline alltid sitter i huset sitt når barna legger seg, for hvis ikke kan hun ikke lage skøyerstreker om natten. Vi foreldre har nok å tenke på, om ikke vi skal måtte begynne å lete etter en forsvunnet alv sent på kvelden, sier Ina Merete.

Hun vet at mange lar barna får leke med Rampenissen. Men originalt i Elf on the Shelf, mister alven magien om mennesker kommer borti den.
– Så vi flytter på den med en pølseklype. Hvis noen kommer borti Rampenissen, kan den få magien tilbake hvis en strør litt magisk pulver over den. Mitt magiske pulver er farget sukker kjøpt på Søstrene Grene, sier hun.

Gode tips til nybegynnere:

1. Tenk gjennom hva du vil Rampenissen skal være hos dere. Husk at du kan gjøre Rampenissen til det som passer deg og dine.

2. Tilpass rampestrekene til barnets alder. Begynn med enkle rampestreker. Små barn lar seg lett underholde og krever ikke så mye. Så kan dere eventuelt gjøre mer krevende ting etter hvert. Husk at det fort kan bli noe du skal gjøre hver desember i mange år framover.

3. Lag gjerne klare regler for hvordan man behandler Rampenissen. Skal det være lov å leke med den, eller vil dere kjøre en variant som sier at den mister magien sin hvis noen tar i den? Skal den være på plassen sin før leggetid?

4. Tenk over hvorfor du har Rampenissen. Det viktigste er at ungene skal oppleve magi, ikke at du skal få likes og beundring i sosiale medier?

5. Det kan være fint å dele bilder og ideer i sosiale medier. Men Ina Merete har selv få bilder av det hun har gjort opp gjennom årene.
– Jeg synes det er mye finere å oppleve oppriktige øyeblikk sammen med barna, ennå se alt gjennom en kameralinse, sier hun.

6. Dersom du har anledning, er det fint å samle de ideene du har lyst til å gjennomføre i god tid før desember. Med all inspirasjon man kan finne for eksempel i Facebook-grupper eller generelt på nettet, går det fint an å plukke ut 24 rampestreker som du tenker kan være aktuelle for dere. Da slipper det å bli panikk kvelden før fordi man ikke aner hva man skal finne på.

7. Ha et par ekstra ting på lur, slik at det går an å gjennomføre selv om noe uforutsett skulle dukke opp, som for eksempel at du blir syk.

8. Rampenissen kan også gjøre «gode» rampestreker – altså skape magi på flere måter. Du kan for eksempel legge igjen beskjeder om noe dere kan gjøre for å glede andre.
– Vi hadde for eksempel en lapp hvor det sto at barna kunne plukke ut leker og klær de ikke brukte lenger, slik at Rampenissen kunne gi det til barn i Ukraina. Barna la tingene fram på ettermiddagen, og neste morgen var de borte.

9. Tenk over hvor mange rampenisser du vil ha. Noen har både foreldre og barn, men da må du kanskje finne på enda flere rampestreker. Ikke lag deg mer arbeid enn du må.

Kilde: Ina Merete Haavik

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...