Koronaviruset53 ting å finne på mens vi er i korona-lockdown

53 ting å finne på mens vi er i korona-lockdown

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 23373 Sist oppdatert 13.03.20
De neste par ukene skal de fleste av oss holde oss hjemme. Da gjelder det å bli litt oppfinnsomme for å ikke kjede oss for mye. Her er gode tips til hyggelige aktiviteter.

Nå som de aller fleste foreldre skal være hjemme med barna sine, gjelder det å prøve å kose seg så godt man kan. Eldre barn trenger kanskje oppfølging med skolearbeid og foreldre skal kanskje ha hjemmekontor. Men for mange handler det bare om å aktivisere seg selv og barna – hjemme. For gravide og prøvere uten barn er det kanskje mer fokus på hva man finner på etter at dagens hjemmekontor er ferdig, eller hva man fyller dagene med hvis man ikke kan jobbe.

For de hjemme i permisjon blir dagene kanskje ikke så radikalt endret, bortsett fra begrenset sosialt liv og deltakelse på aktiviteter. Det kan hjelpe å tenke at barnepsykologer sier at det beste for babyer er god tid med foreldrene sine.

Vi får bedre tid sammen med våre nærmeste. Det kan være på både godt og vondt. En kinesisk lege i Wuhan sa til VG at han regnet med at langvarig karantene ville føre til to ting: babyboom og skilsmisseboom.

Her er 53 tips til hva dere kan finne på disse neste dagene og ukene:

Alene eller med partneren:

1. Ha sex.
2. Se serier og filmer på Netflix eller lignende.
3. Spill brettspill eller kortspill sammen.
4. Lag en avansert matrett dere vanligvis ikke tar dere tid til eller fordel ansvaret for å lage middag og dessert.
5. Gjør treningsopplegg i stua – det er mange gode videoer på YouTube, Netflix og treningssentres hjemmesider.
6. Er du gravid, kan du fylle opp fryseren med mat som enkelt kan varmes når babyen kommer. Da blir det fort mindre tid til å lage mat og bake.
7. Les en god bok eller flere.
8. Hør på lydbok eller podcast – gjerne mens du gjør andre ting, som husarbeid.
9. Lær å lage mat hvis du ikke allerede er en racer på kjøkkenet, eller prøv en ny oppskrift.
10. Ta quizer på nett, for eksempel på Buzzfeed. Finn ut hvilken Disney-prinsesse du er eller om du har så godt fargesyn som du tror.
11. Lag fotoalbum eller fotobok. Du har gjerne sagt at du skal gjøre det en gang du har god tid. Det kan jo være nå.
12. Lag babymaten selv.
13. Ha en musikk-kveld hvor dere lytter til musikk begge liker, eller bytter på å velge sang. By gjerne opp til dans på stuegulvet.
14. Snakk sammen om de beste minnene fra parforholdet.
15. Snakk sammen om forventninger dere har til hverandre og familielivet framover.
16. Overrask hverandre – med et kompliment, en morsom post-it på speilet på badet, med frokost på sengen eller noe annet hyggelig.
17. Lag kakao og kryp sammen under et pledd og hør på uværet ute.
18. Ta vårrengjøringen – vask ut av matskuffen, vask vinduer innvendig og utvendig, gjør bilen ren.
19. Masser hverandre, stryk over håret eller kos med hverandre på andre måter.
20. Sørg for at begge får egentid. Nå kommer man tettere på hverandre enn til vanlig, så da er det viktig å sørge for lommer hvor mann kan være alene også. Kanskje kan noen gå ut en tur mens andre blir igjen hjemme?
21. Lag en ny spilleliste på Spotify, Apple Music eller andre strømmetjenester. Oppdag ny musikk og spill av gamle spillelister du ikke har hørt på på en stund.
22. Fiks den tingen i huset som har irritert deg lenge.

Med barnet:

1. Lag en hule med tepper og pledd over kjøkkenbordet, og sitt inni der og les historier med lommelykt.
2. Spill kort. Små barn kan også lære enkle kortspill som Uno og SvartePer.
3. Spill brettspill eller andre spill. Memo eller billedlotto kan være fint. Her kan man også lage eget spill hvis dere ikke har det allerede. Klipp ut kvadrater, tegn på dem og spill i vei. Yatzy finnes også i mange varianter som er tilpasset små som ikke kan regne ennå, men det går også an å lære dem vanlig yatzy.
4. Øv på bokstaver og tall. Kanskje handler det om å lære å telle til ti, kanskje er det å lære å skrive bokstaver. Tilpass etter barnets alder.
5. Plukk blomster. Ta med barnet ut på tur i hagen eller i nabolaget. Pass på å holde god avstand til andre mens dere er ute. Lær barnet å plukke blomster med lang stilk, og pynt bordet med selvplukka blomster i vase.
6. Lommelykt kan være utrolig spennende. Hva med å slukke lyset på badet eller et annet rom hvor det kan bli helt mørkt, og kun ha lys fra lommelykten. Ta gjerne med refleks inn og se hvordan den lyser opp. Husk at barn gjerne synes mørket er skummelt, så hold barnet nær deg.
7. Bak noe godt sammen.
8. Lag noe i snøen. Hvis det er snø der du bor, kan dette være en god anledning til å lage spennende ting i hagen eller nærmiljøet (igjen, pass på avstand til andre). Kanskje en snømann? Kanskje en lykt eller to? Eller en snøhule? En akebakke med hopp?
9. Hopp i sølepytter. Særlig barnehagebarn som er vant med å være rundt andre barn og å være mye ute, kan synes det er kjedelig å være hjemme så lenge. Da kan turer ut være bra – (nesten) uansett vær. Hopp i sølepytter, la barnet bruke paraply for første gang, ta turen ut mot havet og kjenn på vinden. Frisk luft er fortsatt viktig.
10. Mat fuglene med frø eller lignende. Vær forsiktig med å gi brød, da det ikke er anbefalt av hensyn til fuglenes fordøyelse. Heng gjerne opp fuglemat i et tre i hagen eller sett opp fuglebrett.
11. Bygg tårn av klosser. Se hvem som kan lage det høyeste før det velter. Eller bygg avanserte konstruksjoner, hus, slott, borg eller lignende.
12. Skriv en bok sammen. Dikt opp egne historier, gjerne med barnet selv som hovedperson, og skriv dem ned. La gjerne barnet tegne cover til boken, og stift den sammen. Hvis du ikke er så oppfinnsom på historier kan kanskje en faktabok være lurt. Google info om dinosaurer, biler, promping eller hva som måtte fenge og noter ned.
13. Lag morsomme lesestunder. Les på steder dere vanligvis ikke leser – det kan gjøre opplevelsen mye mer spennende. Les på kjøkkenbenken, under kjøkkenbordet, på do, i gangen eller under et teppe.
14. Mal kunstverk og heng dem gjerne opp. Fingermaling eller maling med pensel synes mange barn er veldig gøy. Pass på at ikke malingen er giftig – små barn smaker gjerne på.
15. Dra på sykkeltur. Så lenge dere holder avstand til andre er det ingenting i veien for å sykle. Kanskje passer det også å lære barnet å sykle – på trehjulsykkel, balansesykkel eller lignende?
16. Lag hjemmekino. Nå som det ikke er aktuelt å gå på kino, får man lage det hjemme selv. Demp belysningen, rigg dere til i sofaen med popcorn eller lignende og snurr film. Det er ofte ekstra kjekt når mamma og pappa er med og ser.
17. Syng sammen. Lær deg nye sanger, eller syng sanger barnet allerede elsker. Lag danser som passer til.
18. Dans sammen. Ta det som en treningsøkt og lær deg dansen til favorittsangen din, eller dikt opp en egen. La gjerne barnet få være med å danse. Også babyer synes det er artig å svinge seg på mammas eller pappas arm.
19. Blås bobler. Prøv gjerne i ulikt vær og se hva som skjer. Overlever boblene i regn? Flyr de langt av gårde i vinden? Sprekker de raskere på varmere dager og holder lenger på kaldere dager? Hvem klarer å blåse den største boblen? Klarer barnet å sprekke alle boblene?
23. Lag en piknik. Ta med et teppe eller sitteunderlag og matpakke ut i hagen eller i nærmiljøet og spis lunsjen der. Mat smaker ofte best ute.
24. Lag en skattekiste. Det kan være så enkelt som en skoeske som barnet kan ha steiner, pinner og andre skatter i. Eller det kan være en kasse med leker som plasseres på et nytt sted i huset.
25. Se på morsomme videoer av katter eller andre dyr på YouTube.
26. Lag dukketeater og bruk morsomme stemmer.
27. Lek gjemmeleken. For de minste kan det være å bytte på å gjemme dere under et lite teppe.
28. Ta bilder. Tiden flyr og barn vokser så raskt. Mange av oss er flinke til å ta bilder av barnet i bursdager, ved høytider og store arrangement, men hverdagsbilder kan være minst like koselige å ha.
29. Bruk anledningen til å gjøre endringer som krever mer av dere – å bytte til juniorseng, slutte med bleier, slutte med smokk, hvil på dagen eller hva det skulle være.
30. Lag gode rutiner, for eksempel rundt leggetid.
31. Legg deg ned på gulvet med barnet. For de minste kan det være en fin anledning til å øve på å ligge på magen, mens eldre barn vil elske at du leker med dem. Benytt også anledningen til å sjekke om det er noe i barnehøyde som burde vært barnesikret eller flyttet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: