GravidFHI anbefaler alle gravide å vaksinere seg mot covid-19

FHI anbefaler alle gravide å vaksinere seg mot covid-19

Nå anbefales alle gravide i Norge å ta vaksine mot covid-19. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 1355 Sist oppdatert 18.08.21
Som gravid har du noe økt risiko for alvorlig forløp av koronasykdom. Nå som det er mer kunnskap om vaksinering av gravide, anbefaler Folkehelseinstituttet at alle gravide tar vaksine mot covid-19. Vaksinering i svangerskapet vil også beskytte barnet etter fødsel.

– Det er store endringer som skjer for gravide fra i dag av, sier Helena Niemi Eide, som er lege ved avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Fram til nå er det kun få norske gravide som har tatt covid-19-vaksine, de fleste av dem helsepersonell eller i risikogruppene for alvorlig covid-19. Nå anbefaler FHI at alle gravide tar vaksinen, og at de helst blir fullvaksinert før barnet er født. Rekker de ikke begge doser innen fødsel, kan andre vaksinedose tas i barseltiden.

– Risikoen for den gravide tiltar utover i svangerskapet. Vi anbefaler derfor gravide som er i 2. og 3. trimester å få vaksine med mRNA-vaksine mot koronavirus. Gravide som tilhører en risikogruppe for covid-19 kan også vaksineres fra 1. trimester, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI i en pressemelding.

Anbefales i mange land
Eide sier at risikoen for at gravide i Norge blir alvorlig syke av korona er lav, men at den er litt større enn for kvinner som ikke er gravide. Det er derfor lurt å vaksinere seg.
– Vi ser at stadig flere land har åpnet for å vaksinere gravide, og alle data tyder på at det er trygt. Sverige, Danmark og Island anbefaler vaksine til alle gravide, og i USA, Israel og Storbritannia har gravide tatt vaksine i flere måneder allerede. Vi ser at vaksinen gir god immunrespons hos den gravide, og den vil også bidra til at barnet blir beskyttet når det kommer til verden, sier Eide.

Ifølge Greve-Isdahl vil kvinner som blir vaksinert danne antistoffer mot koronavirus, og dette overføres til barnet – spesielt i siste del av svangerskapet. Dermed kan vaksinasjon av gravide bidra til å beskytte barnet de første månedene etter fødsel.

Størst risiko i siste del av svangerskapet
Ifølge FHI viser internasjonale studier at gravide har noe høyere risiko for alvorlig forløp av koronasykdom enn ikke-gravide, og at risikoen er høyest i siste del av svangerskapet. Grunnen til dette, er at gravide får større belastning på hjerter og lunger etter hvert som barnet i magen vokser, og derfor er mer utsatt for alvorlig forløp hvis de først blir syke.

Gravide vil få tilbud om to doser med 3 til 8 ukers intervall med såkalt mRNA-vaksine, altså BioNTech/Pfizer eller Moderna. Begge vaksinene er ifølge FHI likestilt med tanke på effekt og sikkerhet for gravide. Studier viser at det ikke er sett andre bivirkninger hos gravide sammenlignet med ikke-gravide på samme alder.

Koronavaksine kan også gis til kvinner som planlegger å bli gravide, og kvinner som er under fertilitetsutredning og -oppfølging, for eksempel IVF-behandling. Det har hele tiden også vært trygt å gi vaksine til kvinner som ammer.

Hvordan tror dere anbefalingen vil bli mottatt av gravide?
– Utfordringen er at gravide ofte er redde for vaksinering i svangerskapet. Så det kan nok hende at det vil ta litt tid før gravide føler seg trygge på å ta den. Vi anbefaler det vi mener er best, men det er opp til hver enkelt kvinne hvilket valg hun tar, sier Eide.

Kan dere være trygge på at vaksinen er sikker for gravide?
– Dersom det hadde vært vanlige bivirkninger blant gravide som vekket bekymring, hadde de vært oppdaget etter kort tid. I medisin kan man aldri være 100 prosent sikker på noe. Men vaksinering gir mulighet til å beskytte både gravide og babyer mot alvorlig sykdom. Det anses å være større risiko for å bli alvorlig syk av korona enn å bli syk av vaksinen, sier Eide.

Eide forklarer at man i Norge tradisjonelt har en holdning om et føre-var-prinsipp når det gjelder gravide og vaksinering. Spesielt når det gjelder vaksinasjon i første trimester, siden organene hos fosteret dannes da.
– I mange land utenfor EU anbefales covid-19-vaksine til alle gravide, uansett hvor langt de måtte være kommet i svangerskapet. I EU-land har vi mer et føre-var-prinsipp. Vi anbefaler at man venter til andre eller tredje trimester dersom man ikke tilhører risikogrupper for korona. Men det er ikke noen data som tilsier at det er noen økt risiko for gravide å ta koronavaksine i første trimester. For eksempel viser studier at det ikke er en økning i antallet spontanaborter for de som har vaksinert seg i forhold til de som ikke har tatt vaksine, sier Eide.

Ifølge Eide vil FHI følge nøye med på vaksineringen av de gravide med løpende analyser. Det er også planlagt nordiske forskningsprosjekter.

Gravide bør vaksineres mot både korona og influensa
Eide sier det nå blir de samme anbefalingene i for covid-19-vaksinen som det er i forhold til influensavaksinen. Og foran årets influensasesong, anbefales gravide altså å ta imot tilbudet om både influensavaksine og koronavaksine.

– Vi forventer at årets influensasesong kan bli kraftigere enn normalt, fordi vi har hatt mindre influensasykdom de to-tre forutgående sesongene, og immuniteten i befolkningen vil derfor være lavere enn vanlig. Både gravide og nyfødte er utsatt for alvorlig forløp av influensa, og gravide oppfordres – som tidligere – å ta imot tilbud om influensavaksine, sier Greve-Isdahl.

FHI opplyser om at det ikke anbefales å gi koronavaksine og influensavaksine samtidig, fordi det foreløpig er begrenset erfaring med de nye koronavaksinene. Vaksinene kan gis med minimum én ukes mellomrom.

For å lese med om vaksine for gravide og ammende, kan du gå inn her på Folkehelseinstituttets sider.

https://poll.fm/10901765

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: