Informasjon registreres fortløpendeMedisinsk fødselsregister har som mål å bidra til en bedre helsetjeneste for gravide og nyfødte.– Vanligvis legges informasjon inn i dette registeret i etterkant av en fødsel. I forbindelse med koronapandemien ønsker vi å legge inn informasjonen fortløpende etter hvert som det kommer tilfeller. Vi håper at det ikke vil gjelde mange, men for de som rammes er det veldig nyttig å raskt kartlegge blant annet hvilken støttende behandling det er behov for, sier Engjom.
Hun legger til at gravide også kan bli rammet i ulike faser av svangerskapet.– Noen blir kanskje syke i starten av svangerskapet, mens andre kan være flere måneder på vei eller nærme seg fødsel når de eventuelt blir syke. Ved fortløpende kartlegging får vi beskjed under svangerskapet, framfor at fødselsregisteret får melding etter at barnet er født, sier Engjom.
Gravide skal aldri nøle med å kontakte helsetjenestenOverlegen understreker at det ikke er noen ekstra symptomer gravide skal være oppmerksomme på i forbindelse med koronasykdom.– Her gjelder det samme som for resten av befolkningen, dersom du har det bra, klarer å både spise og drikke og klarer deg i hverdagen, kan du være hjemme. Men dersom du ikke klarer deg i det daglige og opplever at helsen din er verre, skal du kontakte helsetjenesten, sier Engjom.
Hun påpeker at gravide alltid kan ta kontakt med helsetjenesten dersom de føler seg dårlig.– Dette gjelder ikke bare ved eventuell koronasykdom. Du skal ikke være redd for å kontakte helsepersonell hvis du er syk, sier Engjom.
Ved tidligere pandemier og utbrudd av viruslungebetennelser har gravide vært en sårbar gruppe. Erfaringer med pandemien med H1N1-influensa, den såkalte svineinfluensa, viste at det var viktig med en særskilt kartlegging av gravide.
Del av en internasjonal datainnsamlingRegistreringen i Medisinsk fødselsregister er en del av en internasjonal datainnsamling om gravide og covid-19. Arbeidet ledes av International Obstetric Survey Systems, et multinasjonalt samarbeid om befolkningsbaserte studier av alvorlige sykdommer i svangerskap og fødsel. FHI er ansvarlig for datainnsamlingen i Norge.
– Men det er ikke slik at informasjon om den enkelte kvinnen her i Norge blir sendt videre. Det blir lagret i Medisinsk fødselsregister i Norge under strenge regler. Men etter hvert som ulike land gjør seg erfaringer, vil vi blant annet kunne sammenligne hvilken behandling som er gitt og hva som har virket, sier Engjom.
Kilder:FolkehelseinstituttetInformasjonsbrev til kvinnene, FHIKoordinator og overlege Hilde Engjom ved Folkehelseinstituttet