KoronavirusetLinn Merethe og Steffen ble sendt hjem fra sykehuset uten sine nyfødte...

Linn Merethe og Steffen ble sendt hjem fra sykehuset uten sine nyfødte tvillinger på grunn av koronafrykt

Oline og Liam ble igjen på sykehuset mens mamma og pappa måtte reise hjem i nesten en uke. Nå er familien gjenforent. Foto: privat
Av Babyverden 16101 Sist oppdatert 20.03.20
Etter fire dager sammen med sine premature tvillinger på Haukeland Universitetssykehus måtte Linn og Steffen reise tomhendte hjem. Steffen var blitt forkjølet og måtte testes for koronaviruset. Først seks dager senere fikk de se barna igjen.

Både Linn Merethe og Steffen Berland fra Bergen var friske da Liam og Oline kom prematurt til verden i uke 35. Barna ble født 7. mars, idet koronasmitten i Norge var i ferd med å ta av. Storesøster Leah Cecilie på 2 år var plassert hos besteforeldrene.

Det første døgnet var Linn Merethe på barsel, men så fikk hun og Steffen et familierom i tilknytning til nyfødtintensivavdelingen hvor barna var innlagt.

Ble testet for korona

Fire dager etter fødselen, 11. mars, våknet Steffen med forkjølelse. Også konen Linn Merethe ble syk.

– De ansatte var veldig flinke da de formidlet til oss at vi burde reise hjem, og vi skjønte jo selv også hvorfor, forteller Steffen.

Han er sykepleier og jobber selv ved Haukeland Universitetssykehus.

Fram til fødselen hadde koronasmitte stort sett handlet om importsmitte fra folk som hadde vært på ferie i utlandet, men mens familien var på sykehuset endret situasjonen seg raskt.

Steffen ble testet for koronasmitte og fikk i helgen svar om at prøven var negativ – han hadde ikke det nye koronaviruset, bare vanlig forkjølelse. Men han og konen måtte likevel vente til de var friske før de kunne komme tilbake til sykehuset.

– Det var også for at de andre på avdelingen ikke skulle bli redde for potensiell koronasmitte fordi vi gikk rundt og hostet, sier Steffen.

Trebarnsforeldre uten barn hjemme

Det ble rare dager for Linn Merethe og Steffen da de kom hjem. De var nybakte trebarnsforeldre, men hadde ingen barn hjemme.

– Vi hentet ikke Leah Cecilie før vi fikk svar på koronaprøven, så vi hadde noen dager der vi bare gikk hjemme og ventet på å se barna våre igjen. Det var veldig rart. Og vi gikk bare og ventet på å bli friske igjen, forteller Steffen.

Mens de var hjemme kunne de ringe sykehuset og få oppdateringer om barna, og de fikk også bilder.

– Vi var trygge på at de fikk god pleie, mat og kos. Men det hadde jo vært best for alle om barna kunne vært med foreldrene sine. Særlig den biten med kos var sårt for oss å ikke kunne gi. En dag sa en sykepleier at Oline trenge litt ekstra kos, og vi kjente så klart på at vi gjerne skulle vært der og kost med henne, sier Steffen.

Linn Merethe visste på forhånd at hun ikke skulle amme tvillingene, så det å komme i gang med amming oppi det hele var uansett ikke aktuelt.


Mange følelser i sving

Han forteller at det ble en del tårer mens de var alene hjemme. Barseltårer, savn og koronafrykt blandet sammen betydde noen tøffe dager.

– Det ble helt annerledes enn vi hadde trodd, oppsummerer Steffen.

Midt oppi det hele fikk familien også informasjon om at barna var flyttet fra nyfødtintensiven over til medisinsk barnepost på grunn av kapasitetsproblemer.

Fikk komme tilbake på sykehuset

Tirsdag kveld, nesten en uke etter at de ble sendt hjem, fikk de komme tilbake til sykehuset.

– Det var godt å få komme på besøk igjen. Og ekstra hyggelig at vi fikk beskjed om at barna kunne komme hjem med oss når vi var klare, sier Steffen.

Han fikk merke hvor streng adgangskontrollen til sykehuset hadde blitt da han hadde vært og gjort klar bilen til å reise hjem.

– Det var så vidt jeg fikk komme inn igjen. Jeg måtte vise adgangskortet mitt, sier Steffen.

Liam og Oline klare til hjemreise fra sykehuset. Foto: privat

Full forståelse for at det måtte bli sånn

Steffen understreker at familien ikke kritiserer sykehuset på noe vis.

– Vi er fornøyde med behandlingen på sykehuset til tross for at vi havnet i en spesiell situasjon. Dette var nok ikke kjekt for de som jobber der heller. Man kan ikke risikere å ha syke personer rundt de mest sårbare barna, og det må tas forholdsregler for at de ansatte heller ikke smittes, sier Steffen.

En annerledes barseltid

Nå som familien på fem er samlet hjemme blir det god tid til å kose.

– Normalt sett ville Leah Cecilie vært i barnehagen. Nå er vi hjemme alle sammen. Dermed får hun vært med på alt. Så denne situasjonen knytter oss nok ekstra sammen, sier Steffen.

Samtidig blir det mindre anledning til avlastning og besøk av besteforeldre og andre. Familien forholder seg til Folkehelseinstituttets anbefalinger, men ønsker nok å vise barna fram til stolte besteforeldre snart.

Endelig er familien på fem samlet hjemme. Foto: privat

Til info: Steffen jobber med Babyverdens forum.

Kan andre oppleve det samme?

Babyverden har snakket med politisk leder i Den norske jordmorforening, Kari Aarø om frykten for koronasmitte og barseltid.

– Ved nyfødtintensivavdelinger er det alltid veldig strengt med tanke på mulig smitte, og nå med koronaviruset blir det enda strengere både der og på barsel, sier Aarø.

Nå begrenses besøket på sykehus generelt – også på avdelinger med nyfødte. Det er nå innført nye retningslinjer på barsel. Partner/ledsager får ikke være på barsel og det er heller ikke mulig med besøk, men familierom kan vurderes der det er særskilte behov. Det blir opp til avdelingen å avgjøre. Syke fedre og medmødre blir sendt hjem, mens syke mødre blir isolert med barna sine.

– På nyfødtintensivavdelinger kan det være aktuelt å gjøre andre vurderinger om mor er syk, sier Aarø.

Hun mener det er ytterst få som vil komme i samme situasjon som Linn Merethe og Steffen.

Når familien kommer hjem fra sykehuset anbefales det også å holde familiemedlemmer med symptomer på koronaviruset borte fra barnet – med unntak av mor.

Sjekk ditt fødested
Fordi situasjonen endrer seg raskt fra dag til dag, er det lurt å holde seg oppdatert på hva som gjelder der du skal føde. Nærmer fødselen seg, kan det derfor være lurt å forhøre seg om retningslinjene – ikke minst om du er i karantene, har påvist smitte eller mistanke om smitte med det nye koronaviruset.

Nyfødte ser ikke ut til å være i faresonen

Internasjonalt er det færrest barn som har fått påvist koronasmitte, og heller ikke gravide ser ut til å være ekstra utsatt. Aarø minner likevel om at man bør følge smitteverntiltakene fra Folkehelseinstituttet nøye.

– Vi har sett internasjonalt at nyfødte som har blitt smittet med koronaviruset har blitt friske igjen, sier Aarø.

For hele befolkningen gjelder det nå å ha kontakt med så få mennesker som mulig utover den helt nærmeste familien. Dermed kan det bety at det kan ta tid før for eksempel besteforeldre kan hilse på nye barnebarn.

– Vi anbefaler uansett familien å være bare dem den aller første tiden for å bli kjent og for at barselkvinnen skal få ro og hvile, minner Aarø på.

Og nå kan ser det ut til at denne perioden blir en del lengre for mange nybakte familier.

– Det er jo lurt å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger. Jo flere som følger dem, jo raskere får vi kontroll over smitten og kommer tilbake til normalen igjen, sier Aarø.

Ta kontakt med helsevesenet ved behov

Nå som man skal holde seg hjemme så mye som mulig, blir det også noen færre kontaktpunkter med helsevesenet. Det betyr at de rundt familien bør være ekstra oppmerksomme.

– Vi håper jo ikke at de mest sårbare reiser for tidlig hjem fra sykehuset fordi de ønsker å være med partneren. Og vi er bekymret for at vi ikke klarer å fange opp alle som trenger ekstra oppfølging, for eksempel om de får fødselsdepresjon, sier Aarø.

Hun understreker at familien gjerne kan ta kontakt med helsestasjonen eller fastlege om de synes tankene og følelsene er vanskelige å være alene om. Og oppfordrer også de rundt nybakte familier å være obs på om det er tegn på mer nedstemthet enn det som er forventet.

Kanskje blir det ikke aktuelt å besøke helsestasjonen eller legekontoret, men mange tilbyr videokonsultasjoner.

Egen fødestue for koronasmittede på Haukeland
I dag, 20. mars, skrev Bergens Tidende at det er opprettet en egen fødestue for kvinner med mistanke om koronasmitte eller påvist smitte. Den fødende vil der få på munnbind så snart kun kommer til Kvinneklinikken, og blir ifølge Kvinneklinikkens direktør, Susanne Albrechtsen, oppfølging av jordmor med smittevernutstyr.

– Kvinnene vil få den oppfølgingen de har behov for. Hvis det er behov for keisersnitt, gjør vi det. Med infeksjon er det litt mer komplisert, men vi har planene klare for hvordan vi skal beskytte mor og barn og ansatte, sier Albrechtsen til Bergens Tidende.

Friske partnere får lov til å være med på fødselen. Det er ikke anledning for at far eller medmor overnatter på barsel uansett risiko for smitte eller ei.

Kilde: Bergens Tidende

Les flere artikler om korona under:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: