Hvis en i husstanden til barn/ansatt har bekreftet covid-19
Hvis en i husstanden har fått bekreftet covid-19, skal alle nærkontakter holdes i karantene etter råd fra helsemyndighetene. Ingen personer som selv er i karantene, kan møte i barnehagen.
Tiltak i barnehagene
God hygieneDet er viktig med god hygiene. Barn og voksne skal vaske hender hyppig og grundig i minst 20 sekunder. Hendene tørkes deretter med engangs papirhåndklær. Ifølge veilederen må både de ansatte og barnehagebarna få god opplæring i håndvask.
Håndvask for barn skal som hovedregel skje med voksen tilstede. Både ansatte og barn skal vaske hender:
- Før man drar hjemmefra og når man kommer hjem
- Når man kommer til barnehagen
- Etter hosting/nysing og tørking av ansikt/nesepussing
- Etter toalettbesøk og bleieskift
- Før og etter måltider
- Etter soving
- Etter man kommer inn fra uteaktivitet
- Ved synlig skitne hender
- Tørkepapir må være lett tilgjengelig til bruk for barn/ ansatte.
Hostehygiene:
- Det anbefales å ha tørkepapir lett tilgjengelig til bruk for barn/ansatte. Har man ikke det tilgjengelig, anbefales det å bruke albuekroken når en hoster eller nyser.
- Unngå å røre ved ansiktet eller øynene. Et slikt tiltak vil være vanskelig for små barn, men eldre barn og ansatte kan oppfordres til dette.
Bleieskift:
- Det skal brukes engangshansker ved bleieskift.
- Etter å ha tatt av engangshanskene vaskes hendene med såpe og vann.
- Bleiene kastes i en pose som knyttes igjen i vanlig restavfall eller i egen bleiebøtte.
Det er også regler for hvordan renholdet i barnehagene skal foregå.
Hvordan redusere kontaktflater mellom barna?
For barnehagebarn hvor det er vanskelig å regulere avstand til andre, blir det viktigste tiltaket å begrense antall nærkontakter til hvert barn og ansatte, for eksempel ved å ha små grupper og ha faste ansatte for hver gruppe. Dette kalles å lage ‘kohorter’ og i barnehagen vil dette være det viktigste utgangspunktet for smittebegrensning og eventuell sporing av smitte. En kohort må være en fast gruppe med barn og ansatte, som minst mulig blandes med andre grupper.
Gruppestørrelser: 3 barn per voksen under 3 år, 6 barn over 3 år per voksenEn kohort kan ta utgangpunkt i barnehagens gruppeinndeling (for eksempel avdeling) og bemanningsnorm (minimum 1 ansatt per 3 barn under 3 år, og minimum 1 ansatt per 6 barn over 3 år). Innen en kohort kan barn og ansatte omgås normalt, på lik linje som i en husstand. Slik ivaretar man barnas behov for omsorg samtidig som man begrenser mulighet for smittespredning.
To kohorter kan samarbeide for praktisk gjennomføring av barnehagedagen, men det bør unngås å blande flere ulike kohorter. Kohortenes sammensetning kan ved behov endres, men ikke oftere enn ukentlig og etter en helg (minst to dager uten kontakt mellom barn og ansatte i en kohort). På denne måten blir det færrest mulig nærkontakter ved påvist sykdom hos et barn eller en ansatt. Det er en fordel at barna ikke omgås mange øvrige barn på fritiden.
Spesielle tiltak
Risiko hos voksne: gravideDet er ikke vist at gravide kvinner har høyere risiko for alvorlig sykdom av covid-19 og det er heller ikke grunnlag for å mistenke at infeksjon kan gi risiko for fosterskade. Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide kvinner som har kronisk sykdom eller svangerskapskomplikasjoner bør diskutere med egen lege om det er grunn til å utvise ekstra forsiktighet og behov for tilrettelegging på arbeidsplassen.
Foresatte i risikogrupperForesatte som er i risikogruppe kan kontakte egen lege for å vurdere behov for tilrettelegging av barnehagetilbudet for ytterligere å begrense smitterisiko til hjemmet. For barn med foresatte (andre i husholdningen) i risikogruppe, bør det opprettes dialog mellom barnehagen og foresatte om det er mulig å tilrettelegge. Mulige tiltak kan for eksempel være at barnet kun møter i barnehage i utetiden eller at det opprettes små grupper rundt det ene barnet (2-3 barn). I slike tilfeller skal også andre faktorer som er viktige for barns behov tas med i betraktning.
I alle barnehager må en sjekkliste for smittevern bli oppfylt for å få lov til å gjenåpne. Du kan lese sjekkliste for barnehagene her – informasjonen er hentet fra Utdanningsdirektoratets nettsider. Kravene går i forhold til barnehageeiers overordnete ansvar, hygienetiltak, redusert kontakt mellom personer, renhold og punkt som angår ansatte.