Gørel

Gørel

Gørel

Gørel er et sjeldent nordisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 9 Sist oppdatert 19.04.22
Gørel er svensk form av Gørild og Gøril. Det har opphav i det danske Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild). Navnet ble fra 1500-tallet tatt i bruk i Sverige, særlig i formen Görel (Gørel), uttalt som JØØR-el. Det ble videre til Gøril i Norge fra midten av 1900-tallet. Jørild, Jøril, Gørild, Gjøril og lignende har også vært brukt i Norge blant annet på 1700-tallet, men det har mest sannsynlig bakgrunn i et annet middelaldernavn fra Danmark, Gervar, satt sammen av to deler som betyr spyd og vern. Den nyere bruken har neppe sammenheng med det.

Så populært er Gørel:

0 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gørel i Norge og andre land:

Gørel har blitt litt brukt i Norge på 1900-tallet da Gørill og Gøril var mye brukt.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Gørel som første eller eneste fornavn. Vanlige varianter er Gøril med 953 kvinner og Gørill med 197 jenter/kvinner på samme tid.

Derfor fungerer Gørel godt nå:

Gørel blir trolig brukt fordi det er et opphavlig nordisk navn, og fordi det har lyder som mange foreldre liker. Gørel har bare stemte konsonanter, blant annet de populære konsonantene r og l.

Varianter av Gørel:

Gerhild, Gjøril, Gørhild, Gøril, Gørild, Gørill, Jøril, Jørild, Jørill

Slik uttales Gørel:

JØØR-el

Navn i samme sjanger som Gørel:

Annbjørn, Bjørnvald, Bjørvin, Børgulv, Børild, Dagbjørn, Dørte, Edbjørn, Eibjørg, Eldbjørn, Glør, Gunbjørn, Gunnbjørn, Gøli, Gørhild, Gøta, Hallkjell, Helbjørg, Heline, Hellbjørg, Høye, Jarbjørg, Junhild, Jøns, Maifrid, Skodre, Torkjel, Vårunn, Øifrid, Ørvar, Aasbjørg, Åsunn, Åvald

Du kjenner Gørel fra:

Filmregissør Görel Crona, forfatter Görel Fred, journalist og forfatter Görel Kristina Näslund, langrennsløper Görel Partapuoli

Relaterte lister:

Navn kanskje ingen har
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn

Kilde(r):Navneforsker Ivar Utne og Statistisk sentralbyrå.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: