NavnHåper Bjørnstjerne vil bære navnet sitt med stolthet

Håper Bjørnstjerne vil bære navnet sitt med stolthet

Skjønne Bjørnstjerne. Foto: privat
Av Maren Eriksen 7757 Sist oppdatert 09.05.14

Sannsynligvis er Bjørnstjerne Vangen Johansen (10 mndr) alene i Norge om å ha det navnet som eneste fornavn. – Vi har møtt på utrolig mye motstand og skepsis for navnevalget, sier mamma Rita.

Det skal godt gjøres å si navnet Bjørnstjerne uten umiddelbart å legge til Bjørnson. Forfatteren bak nasjonalsangen vår regnes som en av de fire store norske dikterne, og er ganske alene om å bære det unike navnet fornavnet Bjørnstjerne. Men at det er et navn man fritt kan velge, er det kanskje ikke alle som vet. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det færre enn fire personer eller ingen som har Bjørnstjerne som første fornavn.

– Det er et kraftnavn, og mye å leve opp til. Bjørnstjerne Bjørnson var en viktig person, men mange har jo blitt kalt opp etter enda større personer uten at folk har reagert på det. Grunnen er nok at de navnene er vanligere, mener Rita.

Bjørnstjernes foreldre, Rita og Erlend. Foto: privatDet fineste navnet vi vet om
Bjørnstjernes pappa er norsklærer, og han og Rita ville gi sønnen sin et helnorsk og uvanlig navn. Allerede da Rita var tre måneder gravid, dukket navnet Bjørnstjerne opp. Først som en spøk fra hennes side. Men det var et navn de stadig vendte tilbake til.

– Jo oftere vi sa det, jo mer riktig føltes det. Det er det fineste navnet vi har funnet. Først var vi litt usikre på om det var lov til å bruke det, men det er det, forteller Rita.

Selv tenkte de ikke så mye over koblingen mot forfatteren, og pappa Erlend mente at ungdommer i dag ikke nødvendigvis trekker den automatiske parallellen som den eldre garde så tydelig gjør.

Les også:

Søstre har fått navn etter vindruer

Navnetoppen 2013

– Flere velger uvanlige navn

Umiddelbart negative reaksjoner
Rita hadde tenkt at navnet skulle være hemmelig til sønnen var kommet til verden, men det hadde ikke Erlend fått med seg. Så han fortalte noen kjente om navnevalget.


– De syntes ikke det var fint, og kunne ikke forstå at vi kunne velge det. De syntes synd på ungen som skulle måtte bære det navnet. Jeg var innlagt på sykehus i forbindelse med en ryggoperasjon og var gravid. Selvfølgelig gikk det inn på meg. Jeg gråt som bare det, sier Rita.


Hun fleiper om at neste gang så får mannen munnkurv, eller så får han ikke være med og bestemme navnet. Men hun skulle ønske de hadde ventet til Bjørnstjerne var født med å avsløre navnet.


– I svangerskapet tror folk de har medbestemmelsesrett når det kommer til navn. Og det var tungt å måtte forsvare navnet i mange måneder. Det er synd at både kjente og ukjente ikke respekterte navnevalget, sier hun.


Et navn til hinder?
Bortsett fra den umiddelbare tilknytningen til den historiske Bjørnson, har Rita og mannen fått mange tilbakemeldinger på at navnet er langt og tungt. Selv mener de at navnet ikke burde hemme sønnen, snarere tvert imot.


– Men jeg skal innrømme at jeg har hatt noen øyeblikk etter slike sterke reaksjoner hvor jeg har tenkt på om det var så lurt. At vi burde skåne ham mot andres reaksjoner. Det blir spennende å se når han blir eldre og skal fortelle folk hva han heter, men jeg håper han slipper å oppleve det, sier Rita.


Hun skulle også ønske at folk kunne tenke seg litt om før de deler sin umiddelbare reaksjon på et navn. I stedet for å si noe sårende, går det jo an å la være å si noe i det hele tatt, og bare nikke og smile.


– Til og med et falskt ”fint” er bedre enn å snakke rett fra levra, mener Rita.


For henne og Erlend føles navnet helt rett – sønnen deres er en liten Bjørnstjerne.


– Han er en traust og glad kar som passer å hete Bjørnstjerne. Han er den fineste gutten i hele verden, med det fineste navnet, sier hun.


Barnet blir navnet etter hvert
Det tok tid for familien å akseptere at det vesle tilskuddet til familien fikk navnet Bjørnstjerne. For noen tok det lengre tid enn andre.


– Svigermor møtte en bekjent i dåpen som i sensasjonslyst utbrøt: ”Vet du hva, noen døpte barnet sitt Bjørnstjerne i kirken sist søndag! Har du hørt slikt tull?” Da kunne svigermor fortelle at det var hennes barnebarn, sier Rita.


Nå som Bjørnstjerne nærmer seg året, er det ingen i familien som sier noe på navnet lenger.


Hva om Bjørnstjerne får søsken?
Bjørnstjerne er et navn som forplikter. For hva ville en liten bror eller søster fått som navn?


– Ja, hvordan følger man opp et sånt navn? For oss handler det ikke om at navnet må være ”wow”, men at det må føles riktig. Det er ikke noe mål for oss å toppe Bjørnstjerne eller finne noe like fjongt. Det handler om å finne noe fint. Det er veldig mange navn der ute, så det er vanskelig å velge, innrømmer Rita.


Hadde Bjørnstjerne blitt ei jente, var navnet klart. Et navn som hadde et mer internasjonalt preg, og kanskje er helt motsatt av Bjørnstjerne.


Bjørnstjerne – forfatter eller bilmekaniker?
Rita vet at barn kan være ondskapsfulle, men kan bare håpe at sønnen ikke blir mobbet for navnet sitt.


– Han er jo mye mer enn bare et navn, sier hun.


Men et slikt navn kan jo forplikte. Hører man Bjørnstjerne, tenker man jo gjerne på en traust og flott lærd mann.


– For vår del må han ikke bli verken forfatter eller statsminister. Vil han bli bilmekaniker er det helt ok, så lenge han har det bra, sier Rita.


Gjør ikke noe om andre velger navnet
Mens noen som velger sjeldne navn helst vil ha det for seg selv, tenker ikke Rita og Erlend slik.


– Så egoistiske er vi ikke. Det er et fritt navn, men det er det mange som ikke vet. Vi trenger ikke å ha det for oss selv, sier hun.


Rita mener selv at navnet passer godt inn i navnetrenden nå – siden så mange velger sjeldne navn. Og at det handler om et ønske om å gi barnet noe spesielt og fint.


Les også:


Han skal hete vafforno?


Har du gitt barnet ditt et dyrenavn?


Navnetips til deg som vil være i forkant


Var ulovlig å bruke fram til 1980-tallet
En av årsakene til at så mange lurte på om Bjørnstjerne var et navn som kunne brukes, er kanskje at det faktisk har vært begrensninger på bruken av det. I retningslinjer fra 1959 og 1971 kom det fram at bare forfatterens etterkommere kunne bruke det.


– Det er trolig ikke så mange som har prøvd å gi barnet dette navnet, så det er litt usikkert når denne begrensningen ble opphevet. Men det nevnes ikke i retningslinjer fra 1986, så sannsynligvis ble det godkjent for bruk på 80-tallet en gang, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.


Han mener navnet burde være greit å bruke, og er overrasket over at ikke flere har valgt det. Han kan fortelle at det er noen få som har Bjørnstjerne i navnet sitt, men da som andre eller tredje fornavn. Dette er voksne mennesker, og Utne tror noen av dem kan ha lagt til navnet selv etter at det ble lovlig.


– Mange liker jo å bruke ordet stjerne i navn, men ikke på norsk. Jentenavnet Stella betyr stjerne og er ganske vanlig. Bjørnstjerne gir jo en mulighet til å bruke det på norsk, sier han.


Et fint, norsk navn
Rent navnemessig er det ingen problemer med å velge Bjørnstjerne. Det er greit, fint, norsk, har en positiv tilknytning og Utne mener det er et artig navn. Han tror at vesle Bjørnstjerne kommer til å få helt greie tilbakemeldinger på navnet sitt – særlig fra jevnaldrende.


– De fleste har vel hørt navnet før, men det er vel særlig den eldre garde som umiddelbart knytter det opp mot Bjørnson. Jeg vet ikke hvor mye eldre litteratur ungdom i dag får med seg, sier han.


Historiske navn til grunnlovsjubileet?
At foreldre velger navn fra litteratur og film er ikke nytt. Noen velger fra nyere litteratur eller barnebøker, mens andre søker mot gammel, høyverdig kultur. Navn som passer i Bjørnstjernes ånd er Hedda, Nora og Lavrans etter Henrik Ibsens og Sigrid Undsets bøker.


Men kanskje får Henrik en oppsving i år – etter selveste Wergeland, mannen bak ”Vi ere en nasjon vi med” – barnas egen fedrelandssang.


– Han het Henrik Arnold Wergeland, og Arnold er et navn som passer godt nå. Det er passe gammelt, og kanskje flott å bruke i kombinasjon med Henrik akkurat i år. Det er ni personer her til lands som har den kombinasjonen, sier Utne.


Også Bjørnstjerne hadde et ekstra fornavn – Martinius – som godt kan brukes nå.


– Kanskje det er en grunn til at så mange velger Martinius. Det ligger på rundt 10 som får det navnet hvert år nå, mens Martinus er hakket vanligere, med 15 i året, sier han.


Og når vi først er inne på grunnlovsjubileet, så kan jo Christian Frederik og Carl Johan kanskje passe? I hvert fall det første.


– Både Kristian og Fredrik er populære navn, men påfallende få har denne kombinasjonen. Dette er jo flotte kongenavn, sier Utne.


Det er 130 som heter Kristian Fredrik, 306 Christian Fredrik, 28 Christian Frederik og 4 Kristian Frederik. Til sammenligning er det faktisk hele 991 som heter Arnold, og 9 som heter Henrik Arnold.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: