Marget

Marget

Marget

Marget er norsk og samisk variant av Margit og Margareta. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 21 Sist oppdatert 02.02.22
Marget er lokal norskspråklig og samisk form for Margit, som igjen har opphav fra Margareta. Margareta har opphav i persisk og betyr perle. Det har spredt seg videre gjennom gresk og latin. På samisk har formen også vært Margget.

Så populært er Marget:

0 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Marget i Norge og andre land:

Marget har vært brukt over store deler av landet fra 1700-tallet eller før. Både i samiske områder og ellers kan det ofte ha blitt ført inn i offisielle kilder som blant annet Marit, Margit og Margrete, og i få tilfeller som Marget. I 1801-folketellingen for hele Norge var det 16 Marget og Margeth, de fleste i Sigdal. I 1910 var det rundt 225, av dem 7 i samiske områder i Finnmark, og ellers spredt over hele landet. Margit var mye mer brukt i 1910, med rundt 15 000 inkludert noen hundre Margith.

Den 01.01.2022 var det under 4 og kanskje ingen jenter/kvinner med Marget som første eller eneste fornavn, og det samme for den andre samiske formen Margget. Det var 2270 Margit og 75 Margith.

Derfor fungerer Marget godt nå:

Marget kan bli brukt fordi det har mye gammel tradisjon i en stor del av Norge. Nordsamiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet.

Varianter av Marget:

Magreta, Margareta, Margarete, Margaux, Margeth, Margget, Margit, Margith, Margjit, Margot, Marguerite, Marit, Marita, Marite, Marjet, Marjit

Slik uttales Marget:

MARR-get, på norsk

MA-rø-keh, som én samisk uttale, der k-en blir uttalt uten pust (ulikt norsk), og det blir samme uttale med g uttalt ustemt (uten at stemmebånd vibrerer); og ø-en står for den samme slappe e-en som fins til slutt i mange ord på norsk

MARK-keh, er en annen samisk uttale, der k-ene blir uttalt uten pust (ulikt norsk), og det blir samme uttale med g uttalt ustemt (uten at stemmebånd vibrerer)

Navn i samme sjanger som Marget:

Andaras, Argon, Arlena, Arunn, Arvand, Asslat, Bjarney, Davvet, Eljas, Erke, Gieril, Gunna, Gutnel, Ingir, Ivvar, Joavnna, Johanas, Laara, Madeleen, Madlin, Madts, Magida, Magnulv, Maicken, Mailill, Malle, Marcellinus, Marelyn, Marene, Margreet, Marnar, Marthina, Marylinn, Mathia, Mathie, Mavi, Maybrit, Maye, Mayvi, Mayvor, Maaria, Neila, Nejla, Nillas, Ristiinna, Sofe, Sööfe

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn kanskje ingen har
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Samiske navn

Kilde(r):Navneforsker Ivar Utne og Statistisk sentralbyrå.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: