Den vesle gutten kom til verden 6. mai klokken 05:26 lokal tid, og veide 3260 gram.
Da paret i fjor høst delte nyheten om graviditeten, regnet vi i Babyverden oss fram til at hertuginne Meghan sannsynligvis hadde termin rundt 1. mai. Det kan jo stemme ganske godt med fødselstidspunktet.
Archie er et trendnavn i Storbritannia
Det er alltid mye spekulasjon rundt hvilke navn de kongelige velger til barna sine. Prins William og hertuginne Kate sine barn heter George, Charlotte og Louis. Og nå har altså Harry og Meghan, hertug og hertuginne av Sussex, valgt Archie Harrison til sin sønn.
– Archie er engelsk kortform av Archibald. Archibald er opphavlig gammelt tysk der delene betyr ekte og modig. Delen Archie betyr ekte, sier navneforsker Ivar Utne.
Han forteller at Archibald omtrent ikke har vært brukt på tysk. Men at navnet kom til de britiske øyene gjennom Normandie i Frankrike rundt år 1000. På de britiske øyene skal Archibald ha vært brukt særlig i Skottland i mange hundre år.
– Fra rundt år 2000 har Archie vært et populært navn i England, Skottland og Wales, og har vokst raskt i bruk. Økningen stoppet opp for noen år siden, men får nok et nytt puff nå, sier Utne.
I 2017 var Archie på 18. plass samlet for England og Wales.
Les mer om navnet Archie
Harrison = sønn av Harry
Babyens andre navn er Harrison. Også et trendy navn både i Storbritannia og USA.
– Harrison er en variant av Harry, som igjen kommer fra Henry. Og Henry er engelsk form av tyske Heinrich, som tilsvarer Henrik i Norge. I dette tilfellet regner jeg med at Harrison er ment som patronym som viser at gutten er sønn av Harry/Harri, selv om dette er en uvanlig skikk i Storbritannia nå. Faren heter jo offisielt Henry, sier Utne.
Navnet betyr en som har en gård og er rik, noe som burde passe bra for et barn som er den syvende i arverekken til den britiske tronen.
I 2017 var Harrison på 34. plass samlet for England og Wales.
Les mer om navnet Harrison
Kommer navnene til å bli populære i Norge?
Selv om vi ofte deler navnetrender med Storbritannia, er det ikke alle navnene i toppen der som blir populære i Norge – ofte på grunn av fremmed uttale. Og noen ganger velger vi gjerne andre varianter av navnet – som Georg i stedet for engelske George.
– Navnet Archie har en uttale med tsch som mange vil oppfatte som litt fremmed å bruke i Norge. Så lenge det ikke kommer i bruk noen naturlig norsk måte å uttale Archie på, vil det neppe slå an, tror Utne.
Han mener at det kan være mulig å uttale navnet som /arki/ på norsk.
– Den fulle formen Arkibald, med k, er brukt i norsk oversettelse av Harry Potter-bøkene, som oversettelse av Archie. Kanskje det også er en mulighet for de som lar seg inspirere av hertug Harry og hertuginne Meghan av Sussex, sier Utne.
Det var bare 10 mennesker ved navn Archie og 15 ved navn Harrison i Norge per 01.01.19, så navnene er ikke vanlige her. Harrison brukes også som etternavn både i Norge og andre land.
– Fornavnet Harry blir stort sett ikke valgt i Norge nå, vel mye på grunn av at harry-handel blir negativt omtalt. Men kanskje Harrison kan være et alternativ. Ulempen er at det høres ut som et etternavn, slik at det kan bli litt forvirring, sier Utne.
Han har imidlertid ikke tro på at navnene vil suse oppover i navnestatistikken i Norge med det første.
– Det var noe på samme måten da prins William og Kate fikk sin George. Foreldre i Norge valgte ikke George med engelsk skrivemåte og uttale. Derimot ble bruken av formen Georg som jo er noe brukt fra før i Norge, fordoblet i årene like etter, sier Utne.