NavnGuttenavn76 navn som var på topp i USA for over 100 år...

76 navn som var på topp i USA for over 100 år siden

Gjemmer det seg en liten Albert eller Clara i magen? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 9842 Sist oppdatert 22.05.23
Nordmenn lar seg inspirere av blant andre amerikanerne når det kommer til navnevalg. Og nå som oldeforeldrenavn kommer tilbake, burde man godt kunne velge navn som var på topp 20 i tidsperioden 1880-1921 i USA.

Oldeforeldrenavn er trendy, nettopp fordi det er så lenge siden navnene var populære. Disse 100-årssyklusene er ganske påfallende. Og litt ekstra spennende å følge med på nå – for nå er det rundt 100 år siden vi sist ble særlig mye inspirert av engelskspråklige navn.

Mange av navnene er kjente og kjære, som Albert og Ella. Men det er noen forskjeller på grunn av ulike språk. James var på topp 10 i hele perioden, og har vært høyt på listene siden også, men har aldri slått an i Norge på grunn av fremmed uttale. At Donald fyker til vers i Norge nå er nok også lite trolig. Men Alice, Anna, Clara, Ruth, Edward, Henry, Harry, Samuel og Charlie kan jo fungere?

– Navnetrendene i USA sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet spredte seg til Europa og Norge. Til Norge nådde de med blader og med brev fra slektninger i USA. Dette er jo navn som da ble mye brukt i oldeforeldregenerasjonen for foreldre eller barn i Norge nå. Navn fra denne tiden er i ferd med å komme tilbake ut over 2000-tallet. Noen av disse navnene er også kommet mer i bruk å nytt i USA, og påvirker oss nå også på den måten, sier navneforsker Ivar Utne.

Les hvilke navn under han tror kan passe godt for norske foreldre å velge nå under listen. Under topp 20 finner du alle navnene som var i topp 10 ett eller flere år mellom 1880 og 1923.

Topp 20 i 1923:

Guttenavn:

1. John
2. Robert
3. William
4. James
5. Charles
6. George
7. Joseph
8. Edward
9. Richard
10. Donald
11. Frank
12. Thomas
13. Harold
14. Paul
15. Raymond
16. Walter
17. Jack
18. Henry
19. Arthur
20. Albert

Jentenavn:

1. Mary
2. Dorothy
3. Helen
4. Margaret
5. Betty
6. Ruth
7. Virginia
8. Mildred
9. Elizabeth
10. Frances
11. Doris
12. Evelyn
13. Anna
14. Marie
15. Alice
16. Marjorie
17. Irene
18. Florence
19. Jean
20. Lillian

Navnetrendene endret seg sakte tidlig på 1900-tallet. Faktisk var Mary på førsteplass fra statistikken begynte i 1880 til 1961, med unntak av seks år rundt 1950. John ble derimot avløst i 1924 av Robert, som beholdt førsteplassen fram til 1940.

Her er navnene i alfabetisk rekkefølge, sortert på kjønn:

 

Guttenavn:

AlbertArthur

CharlesCharlieClarence

David, Dewey, Donald

Earl, Edward

FrankFred

George, Grover

HaroldHarryHenry

JackJamesJoeJohnJoseph

Louis

Paul

RaymondRichardRobertRoy

Samuel

Thomas

WalterWilliamWillie

Jentenavn:

AliceAnnaAnnie

BerthaBessieBetty

CarrieCatherineClaraCora

DorisDorothy

EdnaElizabethEllaEmmaEthelEvelyn

FlorenceFrances

GladysGrace

HazelHelen

IdaIrene

Jean

LauraLillianLouise

Mabel, MargaretMarjorieMarieMartha, Maude, MaryMildredMinnie

Nellie

RoseRuth

Sarah

Virginia

Kilde: Social Security Administration

Mange av navnene var også populære i Norge

Noen toppnavn fra USA som slo sterkt inn i Norge like før 1900 eller tidlig på 1900-tallet var Edvard, Henry, Harry, John, Arthur, Albert, Frank, Mary, Ruth, Helen, Margaret, Betty, Evelyn og Lillian.

– Noen toppnavn fra USA tidlig på 1900-tallet slo an i Norge flere tiår senere, gjennom inspirasjon når de var navn på kjente amerikanere, eller med nye bølger i USA. Det var blant annet Robert, Raymond og Thomas. Roy og Frank kom litt tidlig på 1900-tallet, mye sterkere senere, sier Utne.

Men ikke alle navnene slo godt an i Norge

Blant navn som slo lite an i Norge, var William, men det kan i følge Utne ha vært fordi det tyske Wilhelm hadde vært mye bruk til sent på 1800-tallet.

Mildred slo litt an og ga også drahjelp til den eldre norske formen Mildrid. Også Alice kom litt i bruk i Norge på denne tiden, men også noe som det mer norske Alise, sier Utne.

Ga drahjelp til norske varianter av navnene

Noen navn fungerte bedre i mer kjente og fornorskede varianter av navnene.

– For eksempel George som Georg, Ethel som Edel, Joseph som Josef, og Edward som Edvard. Og Willie, Nellie og Annie ble tatt i bruk i Norge som Willy, Nelly og Anny, sier Utne.

Mange av de engelske formene slo nok ikke an fordi de virket fremmede, men kanskje også fordi vi hadde andre navn i bruk som lignet.

Ethel til Edel, nevnt ovenfor, var et slikt. Slike er også Charles, der heller Karl allerede var  mye i bruk, for Harold var Harald en kjent og kjær variant. Helen i USA kan ha ført til at det mer kjente Helene ble en god del brukt, sier Utne.

Og ellers slo James, Gladys og Marjorie ganske lite an, trolig fordi de var fremmede i uttale og skrivemåte.

– Noen av toppnavnene i USA lignet navn som hadde gått ut av bruk i Norge sent på 1800-tallet, uten at folk kanskje ikke var klare for varianter av dem så raskt. Catherine var kanskje litt fremmed form, men lignet jo mye på Katrine som hadde blitt mye mindre brukt i Norge sent på 1800-tallet. Dorothy virket nok også litt fremmed, og Dorte og Dortea var litt utbrukt på denne tiden, så de slo også lite an, sier Utne.

Trendy igjen nå 100 år senere – også i Norge

Navn blant de vanlige i USA tidlig på 1900-tallet og som ifølge Utne kommer tilbake i Norge nå er Albert, Arthur, Edvard, Henry, Evelyn, Lillian og kanskje Ruth snart.

– Og William, som den gangen slo lite an i Norge, ser vi jo mye til nå. Mange engelskspråklige jentenavn med i-lyd sist kommer også i bruk nå, helst de som før slo an i Norge for hundre år siden, men kanskje også flere slike fra listene her kan komme i bruk. I USA-listene her er det navn som Annie/Anny, DorothyBetty, CarrieBessie, Minnie og Nellie/Nelly, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: