NavnNavnetipsNavnetrender som kommer nå

Navnetrender som kommer nå

Ønsker du å gi babyen din et trendy navn? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 93514 Sist oppdatert 24.06.24
Navnetrender varer som regel ett til tre tiår, og noen ganger enda lenger. Dermed vil man ikke se store endringer fra år til år, men heller gradvis over tid. Her er trendene navneforsker Ivar Utne tror kommer til å dominere framover.

Navnetrender kan beskrives som bølger – de begynner i det små, bygger seg opp til en topp og avtar gradvis igjen. Akkurat nå mener navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen at det er 16 trender som gjelder. Les om dem i artikkelen under:

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har sammenlignet topp 100-listene for navnesøk på Babyverden for hele 2023 og de første fem månedene i 2024 med fødte i 2023 og tidligere år for å finne ut hva som er typisk for navn som kan være på vei inn og ut nå.

– Mest iøyefallende i søkene på Babyverden er det at nye navn med l, som Alba og Noel, og nye navn med nordisk opphav, som Falk og Elida, kan være på vei inn. Og det kommer nesten ingen nye navn fra Bibelen. I søk på Babyverden de fem første månedene i år ser vi Nathaniel, Elia (form av Elias i dagens norske bibel) og Dina (som også har annet opphav) på mellom 100. og 200. plass. Det tyder altså på et klart fall for nye Bibel-navn når vi ser på foreldres navnesøk sier Utne.

Her lister han ut navnene som inneholder l og som bare finnes i topp 100 søk på Babyverden og ikke i topplistene for valgte navn 2023: Alba, Cornelia, Elida, Noelle, Othilie, Vilja og Vilma for jenter, og Adolf, Ailo, Ebbe, Falk, Hampus, Helmer, Jørand, Lavrans, Linus, Loke, Milian, Noel, Olai, Tallak og Viljar for gutter.

Nordiske navn som kan være på vei inn, men som foreløpig bare viser i navnesøkene på Babyverden er: Elida og Vårin for jenter, og Ailo, Ebbe, Falk, Jørand, Loke, Olai og Tallak for gutter.

Så hvilke trender er det som vil gjelde framover? Noen trender vil nok fortsette en god stund framover, mens andre vil endre seg eller komme til. Her er Utnes spådommer:

1. Færre navn med to vokaler inntil hverandre

Vi har en god stund nå vært glad i navn med to vokaler inntil hverandre, som i populære navn som Amalie, Olivia, Matheo og Liam. Trenden ser ut til å ha nådd toppen rundt 2020. Da hadde rundt halvparten av topp 10-navnene vokaler inntil hverandre, og det var 20-22 slike navn i topp 100 for både jenter og gutter. Særlig blant de mest populære navnene har dette gitt et særpreg på navnefronten til nå på 2000-tallet.

Slike navn er ifølge Utne i ferd med å bli mindre brukt nå ut gjennom 2020-årene. De forsvinner blant de mest brukte for jentene, mens de holder seg for guttene. For fødte i 2023 var det bare 2 blant 10 på topp for jentene og fortsatt 5 for guttene, og de holder seg foreløpig godt blant 100 på topp for begge kjønn.

I navnesøk på Babyverden kan vi kanskje se inn i framtiden. Der er det et voldsomt fall for jentene, med ett slikt navn i topp 10 for 2023 og ingen for de første fem månedene i 2024. For guttene holder det seg litt bedre enn for jentene med 2 og 3. Utne mener fallet er godt i gang for jentene, og tror fall i søkene hos Babyverden det kan være et forvarsel om det samme for guttene. Det vil også være utskifting av navnene som hører til denne trenden, slik at nye navn med to vokaler inntil hverandre overtar.

Utne har tro på Arian, Elliot, Julian, Leo, Leon, Milian, Mio, Samuel, Theo, Amelia, Aria, Cornelia, Elea, Leonora, Livia, Louise, Milea, Nelia, Noelle, Othilie og Viola.

2. L og m vil fortsatt være populære, og kanskje kommer r?

Knapt halvparten av topp 10 og topp 100 for jentene har siden rundt år 2020 vært navn med l. For guttene har bruken vært noe lavere enn for jentene, men de lå likt i navnesøk på Babyverden både for hele 2023 og de fem første månedene i 2024. Utne sier at dersom foreldrene følger opp nysgjerrigheten med navnevalg, er navn med l på vei opp for gutter nå.

Halvparten så mange navn har inneholdt konsonanten m. L og m er stemte konsonanter som glir lett i munnen og som klinger godt i ørene våre nå. Dette er en ny trend som har vart siden rundt 1980 for m og siden rundt 2000 for l. Vi ser dette også som en trend i vekst i flere andre land. Trender i andre land virker jo ofte inn hos oss.

Konsonantene n og r er også stemte og glir lett. De var veldig mye mer brukt enn l og m like før tusenårsskiftet. Da fantes bokstavene i over halvparten av navnene i topp 10 og topp 100. Nå ligger de på rundt 35 prosent av 100, og 2-3 av 10 på topp, som er mellom l og m i oppslutning. Altså er l mest brukt, så n, r og m. Men n og r har vært på vikende front, mens l og m fortsatt er trendy nå.

For r kan det kanskje snu oppover snart. I søk på guttenavn hos Babyverden var det noe økning for r i 2023 og mer de fem første månedene i 2024, med 4 og 7 blant 10 på topp.

Utne har tro på Amelia, Elida, Elea, Iselin, Leona, Liv, LivaMali, Olivia, SelmaVilja, Abel, Alfred, Alvin, Amund, Birk, Elias, Elliot, Emmanuel, Emrik, Felix, Helmer, Iver, Levi, Ludvig, Luka, Max, Milian, Mio, Oliver, Samuel, Theodor, Ulrik, Vetle, Ville og Vilmer.

3. Harde stopplyder for gutter

Noen konsonanter gir en stopplyd i munnen. Vi deler dem opp i myke (stemte, der stemmebåndene vibrerer) og harde (ustemte) ut fra om stemmebåndene vibrerer eller ei når vi sier dem. De stemte er b, d og g. De ustemte er p, t og k. Begge deler er klart mest brukt i guttenavn, så lydene er mest typiske for gutter. Guttenavn har dessuten mer ustemte enn stemte stopplyder, som ustemte k, t og p i Isak, Tobias, Filip og Jakob (uttalt med p).

Jenter får omtrent likt med stemte og ustemte stopplyder nå. For jenter har bruken av ustemte stopplyder i gått ned til en tredel av av det var på 1990-tallet, da slike ustemte var vanlige i jentenavn, som k og t i Katrine og Marte. For jenter er stemte stopplyder fortsatt noe i bruk, som for Ebba, Ada, Sigrid og Hedvig. Men det er bare halvparten så mange som for gutter.

Selv om bruken svinger litt fra år til år, har det ikke vært noen stor endring i bruken av slike navn de siste to tiårene.

Utne har tro på de stemte Ada, Benedikte, Frida, Hedda, Hedvig, Iben, Ovidia, Ragna og Saga for jenter, og de ustemte Alrik, Birk, Emrik, Isak, Jesper, Jeppe, Konrad, Tallak og Ulrik for gutter.

4. Få stavelser og kanskje flere konsonanter igjen

Siden 1990-tallet har navn blitt kortere. Det er særlig antall konsonanter som har sunket. Mange av de mest brukte jentenavnene i tiden 2000-2020 hadde stor overvekt av vokaler. Det kommer ofte av at noen stavelser har bare én vokallyd uten konsonant, som for den siste a-lyden i Leah/Lea (h er stum), Mia og Sofia. Det er også mange navn med vokal både først og sist, og bare én konsonantlyd mellom, som i Emma (dobbel konsonant er bare én lyd), Ada, Ida og Oda.

Overvekt av vokaler har vi særlig hatt blant topp 10 og lite lenger ned på listene i disse årene. Nå tidlig på 2020-tallet har flertallet med vokaler for jenter blitt ganske lite også blant ti på topp.
Guttene har hatt klart overvekt med konsonanter før 2020, men tidlig på 2020-har de fått omtrent lik fordeling blant ti på topp, som i Emil og Liam.

Søkene hos Babyverden for 2023 og til og med mai i 2024 viser mer økning i bruk av konsonanter enn vi har sett for navnevalg. Det er omtrent lik fordeling for jenter, også blant 10 på topp. For guttene viser søkene tydelig økning i konsonanter i 2023 og enda mer i 2024, slik at det ofte er én eller flere konsonanter mer enn vokaler, som i Vetle, Emrik, Alfred, Birk og Ulrik.

Det er helt normalt at alle trekk ved navn endrer seg litt etter litt over årene. Utne regner med at vi er i ferd med å få endring til flere konsonanter i navn, i første omgang mest for guttenavnene.

For begge kjønn velger de fleste korte navn på to stavelser, noen også én for gutter. Men vi kan også se tendenser til at folk velger enten/eller – enten veldig korte navn eller veldig lange navn. I topp 100 for 2003 var det 2 guttenavn og 9 jentenavn helt oppe i fire stavelser.

Utne har tro på korte Ada, Aria, Dina, Edel, Eir, Ella, Erle, Eva, HeddaLuna, Vega, Ylva, Abel, Even, Isak, Iver, Jone og Liam, og de lengre navnene Cornelia, Nikoline, Othilie, Julian og Samuel.

5. Mer bruk av navn med trykk på første stavelse

Hvor man legger trykket i navnene er også noe som varierer med trender. For 100 år siden var det vanlig med trykk på første stavelse, men i siste halvdel av 1900-tallet var trykket ofte lengre ut i navnene, med 35 av jentenavnene i topp 100 og 15 av guttenavnene, og 4 blant topp 10 jentene og 1-3 blant guttene. Utover 2000-tallet synker bruken av trykket ute i navnet litt igjen, til 30 blant jentene og 11 blant guttene født i 2023, og 2 blant 10 på topp for begge.

Utvikling blant topp ti viser gjerne hvor nye trender går, mener Utne. I navnesøk på Babyverden har trykk ute i navnet nesten forsvunnet helt ut av topp 10 for jenter siden rundt 2020. Her var det ett for hele 2023 (Marie) og ingen i de første fem månedene i 2024 for jenter, men holder seg godt med 3 og 2 for gutter. Tall for topp 100 er omtrent likt for bruk og søk. Utne tror fallet blant topp 10 for jentenavn kan være et forvarsel om et tydeligere fall for trykk etter første stavelse i jentenavnene i årene framover.

Utne har tro på Ada, Eira, Ellinor, Erle, Frida, Hedda, IbenTuva, ViljaAbel, Anton, Ebbe, Edvin, Emrik, Gustav, Mikkel og Tallak.

6.  Fortsatt flest jentenavn med a-ending

Ser vi på topp 10 nå tidlig på 2020-tallet har rundt 7-8 av topp 10 jentenavn a til slutt. I topp 100 gjelder det for litt over halvparten av alle jentenavnene. Blant de mest brukte finner vi blant annet Emma og Nora. Bruken av a sist i jentenavn har steget bratt fra midten av 1900-tallet, men det ser ut som at stigningen har stoppet nå. Tallene for søk i 2023 og de fem første månedene i 2024 er ganske like bruken, noe som kan tyde på at lite er i endring med a-sluttene.

Utne har tro på Alma, Amelia, Cornelia, Ebba, Elida, Ella, Eira, Frøya, Hedda, Frida, Selma, Stella, Tuva, Vera og Ylva.


7. Litt bruk av jentenavn som slutter på i-lyd

For rundt 100 år siden var det populært med engelske navn som sluttet på i-lyd, enten skrevet med i, ie eller y. Trenden kom tilbake for jenter fra tidlig på 2000-tallet, med blant andre Jenny og Lilly, og har ligget rundt 5 navn blant topp 100 fra rundt 2010 og foreløpig til 2023. Nordiske og andre gamle kjente navn i Norge med i-lyd har vært omtrent like mye brukt på samme tid, men dalte fra høyere bruk på 1900-tallet. Slike navn nå er Astrid, Sigrid og Mari. Søketallene har vært omtrent som brukstallene nå på 2020-tallet.

Utne mener det ser ut til at bruken av engelske eller andre gamle kjente i-navn kommer til å holde seg lavt de nærmeste årene, slik at lite endrer seg. Men det kan hende de blir skiftet ut med andre navn av de samme slagene.

Utne har tro på navn med i-lyd sist som Astrid, Ellie/Elly, Fanny, Hennie/Henny, Mari, Nellie/Nelly og Sigrid.

8. Jentenavn som slutter på konsonantlyd øker igjen

Midt på 1900-tallet hadde halvparten av de hundre vanligste jentenavnene konsonantlyd sist. For fødte var på det laveste rundt 7 omkring 2010, og det har ligget rundt 8-9 av 100 navn i toppen siden rundt 2015. Ett slikt navn har nådd opp blant topp 10 i 2022 og 2023, Iben. Eksempler på dette er ellers Tiril, Ellinor, Hedvig og Agnes.

Søk på Babyverden og navnevalg for barn har ligget omtrent på samme tall som bruk blant topp 100 siden 2020, men med 2 slike blant topp 10 det meste av tiden, med Iben og Ellinor.

Det kan se ut til at jentenavn med konsonant til slutt igjen er litt på vei inn blant topp 10.

Utne har tro på navn med konsonant sist som Agnes, Eir, Ellinor, Hedvig, Iben, Iris, Liv og Tiril.

9. Jentenavn med e-ending holder seg lavt

For e sist i navn er det motsatt. Rundt 1980 hadde halvparten av jentenavn e sist. Nå er det halvert. Nå finner vi blant annet Emilie og Live. Både søk i Babyverden og navnevalg har ligget rundt 25 av 100 siden 2020, og da er det lite tegn til forandring i antall. Men navn blir nok skiftet ut, slik det er for alle typer navn.

Utne har tro på Amalie, Emilie, Erle, Hermine, Louise, Nikoline, Oline, Pernille, Signe, Tale, Tomine og Vilde.

10. Mer bruk av guttenavn som slutter på o-lyd

Vi inspireres i stor grad av utenlandske navnetrender, og o-lyd i slutten av guttenavn. Det er de vanligste i flere land ved Middelhavet, som Spania, Portugal og Italia, men slike navn har også kommet mye i bruk i Europa ellers. Matheo er eksempel på et navn som kom tidlig i bruk i denne trenden, og vi ser nå at flere andre navn med o til slutt øker i bruk.

I Norge var det ingen slike i topp 100 i 2000, men 4 i 2023 – Matheo, Theo, Leo og Mio. I navnesøk på Babyverden det i 2023 og de fem første månedene i 2024 var det 5, de fire tidligere nevnte pluss det samiske Ailo. Videre blant de 200 mest søkte til nå i 2024 er Bo, Hugo, Ivo, Milo, Mateo og Elio.

Utne har tro på Ailo, Hugo, Ivo, Leo, Mio, Neo, OttoTheo og Viggo.


11. Guttenavn som slutter på vokal øker sakte

Blant guttenavn midt på 1900-tallet hadde rundt 25 av navnene i topp 100 vokallyd til slutt. Det var stort sett gamle norske med -e til slutt, slik som Arne, Terje, Ole, Helge og Tore. På 1990-tallet hadde andelen sunket til under 10 av 100, men siden har andelen økt sakte igjen.

I 2023 var det ett navn med vokalslutt i topp 10, Noah, og 14 i topp 100. Bare 4 av dem er gamle norske med e sist, Vetle, Sverre, Brage og Ole. Resten er nye fra andre språk, som flere med o sist, og blant andre Henry, Luca, Levi og Nikolai. Andelen ligger litt høyere i navnesøk på Babyverden, med 19 i 2024 og 17 til nå i 2024, som i tillegg er blant andre Olai, Ebbe, Loke og Sondre. Utne er spent på å se om nysgjerrigheten til foreldre resulterer i en økt trend, og om det blir gamle nordiske, slik som i søkene.

Utne har tro på Brage, Levi, Luca, Ola, Olai, Ole og Vetle.

12. Flere guttenavn slutter på k

Guttenavn som ender på k, øker i bruk. Blant mye brukte navn er Isak, Henrik, Ulrik, Birk, Erik, Emrik, Ludvik, Fredrik og Ask. Alle ni var i topp 100 i 2022. Slike navn er dobbelt så mye i bruk tidlig på 2020-tallet som de var på 1990-tallet. I navnesøk på Babyverden i hele 2023 og de første fem månedene av 2024 var det 10 slike navn begge gangene, blant andre Falk, Tallak og Aslak. K til sist i guttenavn har altså blitt mer vanlig, særlig de 5-10 siste årene, men det ser ikke ut som det øker mer nå.

Utne har tro på Birk, Eirik, Emrik, Falk, Tallak, Ulrik og Aslak.

13. Mindre populært med s sist i guttenavn

Bokstaven s sist i guttenavn var mye brukt siden 1990-tallet, mye rundt 15-18 navn i topp 100. Det har særlig vært navn vi delte med mange land, blant annet mange bibelske, som Lucas, Thomas, Johannes, Andreas, Magnus, Mathias, Elias, og nyere som Linus og Silas. Rundt 2020 har vi fått inn korte gamle norske tradisjonsnavn som Lars, Nils og Jens, som da har fortrengt litt utenlandsk stil. Og Lavrans med latinsk bakgrunn er nok inspirert av gammel norsk bruk.

Utne har likevel tro på Elias, Felix, Jens, Lars, Lavrans, Max, Nils og Silas.

14. Mer bruk av sjeldne nordiske navn

Bruken av nordiske navn var stor på nesten hele 1900-tallet, men sank mot slutten. Siden 2010 har bruken igjen økt for jenter og sluttet å synke for gutter. Det er særlig sjeldne og korte nordiske navn mange ønsker å lete fram igjen til bruk nå. I 2000 var det 14 nordiske navn i topp 100 for jenter, og 22 i 2023. For guttene har det ligget rundt 17-20 siden rundt 2010. I topp 10 var det i 2023 2 nordiske jentenavn, Frida og dessuten Iben laget i nyere tid. Det var ingen nordiske guttenavn i topp 10.

Trenden oppover er tydeligere på Babyverden. Her var det for hele 2023 27 nordiske jentenavn i topp 100, og 26 de første fem månedene i 2024. Det var 24 og 26 for guttenavn. I topp 10 var det 5 slike navn for jenter i begge periodene, og 4 og 1 for gutter. Utne forteller at trenden går ganske sakte oppover i virkelige navnevalg, men at nysgjerrigheten for nordiske navn blant foreldre ser ut til å være stor.

Navnebølgen for nordiske navn ser ut til å ta igjen bibelbølgen både i bruk og søk, men med motsatt kjønnsfordeling. Bibelske navn har vært mest populære for gutter, og nordiske navn er mest populære for jenter nå. De mest søkte nordiske navnene på Babyverden fram til nå i 2024 var Iben, Eira, Saga, Ylva og Erle for jenter, og Vetle, Iver, Gustav, Olav og Even for gutter.

Utne har tro på Eir, Eira, Elida, Frida, Frøya, Gyda, Live, Olea, Oline, Nanna, Tiril, Signe, TuvaUrd, Ylva, Alvar, Alve, Amund, Andor, Bjørn, Brage, Ebbe, EvenFinn, Gard, Gustav, Helje, Narve, Olai, Reiel, Reier, Svale, Tallak, Ve, Velle, VetleVilje og Ægir.

15. Mer bruk av sjeldne navn fra Bibelen

Bibelbølgen for navn, særlig guttenavn, har vart lenge. Det er navn slik de står eller tidligere har stått i norske bibler, og ikke alle andre varianter av de samme navnene. Altså Andreas og Maria, men ikke Anders og Marie eller Mari. Navn med c-er og h-er er likevel med når det blir lik uttale, som Lucas, Rebecca, Philip og Leah.

Nå jakter mange foreldre på mer sjeldne bibelske navn som kan overta for navn som Lucas, Thomas, Leah og Maria som har vært populære lenge. Siden rundt 2010 har det vært rundt 25 bibelske guttenavn og 10 bibelske jentenavn i topp 100, og mye av tiden rundt 5 guttenavn og 1 eller 2 jentenavn i topp. 10. I 2023 var antallet 25 guttenavn og 9 jentenavn i topp 100, og 4 guttenavn og ett jentenavn i topp 10. Det siste var Ada, som også kan ha et annet gammelt tysk opphav i Norge.

I navnesøk på Babyverden i de fem første månedene av 2024 var det 21 bibelske guttenavn og 7 bibelske jentenavn i topp 100, og ingen i topp 10-listene. Utne mener at nedgangen i søk kan tyde på en fallende trend, eller at foreldre ikke søker like mye på de mest velkjente navnene. Han konkluderer med at veksten i bibelske navn i hvert fall har stoppet, men at det fortsatt er noe utskifting blant navnene som velges fra år til år. Nye i topp 100 for fødte de siste ti årene er for eksempel Joel, Levi, Abel, Rut/Ruth og Magdalena.

Utne har tro på Abel, Adam, Aron, Elias, Gabriel, Isak, Joel, Levi, Samuel, Ada, Anna, Eva, Magdalena, Maria, RakelRut/Ruth og Sara.

Les også:


16. Ulike populære vokaler i jente- og guttenavn

A, e og i er de mest brukte vokalene i navn i dag, omtrent likt fordelt seg imellom. Minst brukt er de mørke vokalene u og o, der o også noen ganger uttales som å. Vokalene æ, ø og å er enda mindre brukt.

De lyse vokalene e og i er litt mer brukt i jentenavn enn i guttenavn. Mye brukte jentenavn med e og i er Emma, Ella, Olivia, Emilie, Ingrid, Frida og Tiril, og mange -ine-navn, og for guttene finner vi Emil, Oliver, Filip og William.

De mørke vokalene u og o er nesten dobbelt så mye brukt i guttenavn som i jentenavn. O og u finner vi blant annet i guttenavnene Jakob, Noah og Lucas, og mange navn som ender på -us, men også i noen populære jentenavn som Nora, Sofie, Tuva, Julie og Luna.

A er mellom lys og mørk. Bokstaven er litt mer brukt i jentenavn enn guttenavn nå. Som oftest er a-en sist i jentenavn, som i Ella og Ada. For gutter er det mer vanlig at a-en kommer først eller inne i navnene, som i Aksel, Jakob og Kasper, men også i noen jentenavn som Maja, Sara, Amalie og Ada.

Alt dette gjør også at jentenavn oftere oppfattes som lyse og guttenavn som mørke enn det motsatte.

Det har vært store endringer for bruk av vokalene siden 1800-tallet. Særlig midt på 1900-tallet var det klart vanligere med o og u i stavelsene med mest trykk, slik at disse mørke lydene hørtes tydeligere, uttalt som o, u og å. Slike navn er Toril, Tove, Unni, Turid, Gunn, Rolf, Odd, Tor og Knut. Bruken av de lyse e og i har vært klart mer vanlige i trykksterke stavelser siden rundt 1970/1980-tallet enn de var før det, mest for jenter, slik som i Line og Sofie. Dette vil si at besteforeldrene til dagens barn ofte har navn med mørkere uttaler enn i dag. Navnene var ellers litt lysere tidlig på 1900-tallet og særlig på 1800-tallet. På den måten kan navn fra oldeforeldregenerasjonen og tidligere ofte passe bedre for dagens barn enn besteforeldrenes.

Utne har tro på Cornelia, Luna, Olea, Othilia, Othilie og Tuva for jenter og Amund, Arthur, August, Gustav, Johan, Ludvig, Ola og Ulrik for gutter.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: