14. januar 2024 fikk Danmark ny konge – kong Frederik X. Han tok da over som monark etter sin mor, dronning Margrethe II, som abdiserte etter 52 år på tronen. Den danske kongen ble født i 1968, og ble døpt Frederik André Henrik Christian. I 2023 havnet Frederik på 43. plass i topp 50 guttenavn i Danmark første halvår. Det var en nedgang, etter at navnet lå på 33. plass for hele 2022. Så spørs det om navnet blir mer populært nå som Danmark igjen har har fått sin første konge siden 1972.
I Norge er det 581 som har navnet Frederik. Mest vanlig i Norge er varianten Fredrik, som 14.701 har som første fornavn.
Kong Frederik er gift med Mary (Elizabeth), som nå er blitt dronning av Danmark.
Med en nytt kongepar i Danmark, har danskene også fått en ny kronprins – Christian. Han kom til verden i oktober 2005, og ble døpt Christian Valdemar Henri John. Han har tre søsken: Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.
Mye spekulasjoner når navn skal velges
De siste årene har det kommet mange nye små prinser og prinsesser i de europeiske kongehusene. Det er alltid spenning knyttet til navnevalgene, og det spekuleres i hvem de små de små skal oppkalles etter.
Britiske kronprins William og hans Kate fikk i 2013 sin førstefødte, prins George – som for ordens skyld heter George Alexander Louis. Det ble ikke noen stor navnebølge her til lands av prins Georges første navn. I 2015 fikk prins George en liten søster med navnet Charlotte Elizabeth Diana. Charlotte har ikke vist igjen på norske topp 50-lister i årene etter den lille prinsessens ankomst. I april 2018 fikk George og Charlotte en liten bror, prins Louis Arthur Charles.
Prins Harry og Meghan har fått to barn sammen – sønnen Archie Harrison Mountbatton-Windsor og datteren Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.
– Fra rundt år 2000 har Archie vært et populært navn i England, Skottland, Wales, og har vokst raskt i bruk. Økningen stoppet opp for noen år siden, men får nok et nytt puff nå, uttalte navneforsker Ivar Utne til Babyverden da navnet ble kjent.
I 2019 var Archie på 19. plass i England og Wales, men spratt opp til 9. plass i 2020. Navnet beholdt 9. plassen også i 2021 i England og Wales. Også i Australia og USA økte populariteten fra 2020 av. I 2020 var navnet på 18. plass, i 2021 på 13. plass og i 2022 på 14. plass i Australia. I USA var Archie på 466. plass i 2020, 399. plass i 2021 og 377. plass i 2022. I Skottland var Archie på 8. plass i 2022, og på 62. plass i Irland. Det var også 4 barn i Norge som fikk navnet Archie i 2020, men færre enn 4 eller kanskje ingen i 2021 og 2022. Per januar 2023 er det 23 menn i Norge som har Archie som sitt første fornavn, og 9 som har Archie som sitt eneste fornavn.
Les også:
Strenge tradisjoner
Utne, som er ansatt ved Universitetet i Bergen, sier at navngivingstradisjonene er ganske strenge for kongelige mulige tronarvinger, og at det første navnet som regel finnes i landets regenttradisjon – altså at kongelige før dem har hatt det navnet. De fleste europeiske kongehus holder seg til slik navngivning.
– Unntaket er Sverige hvor de har Estelle (med det fulle navnet Estelle Silvia Ewa Mary, red.anm.) Der har de brutt med kongelig skikk for en tronarving. Men de har valgt et navn som passer inn i familiens tradisjon med å velge franske navn, sier Utne.
Det er ofte tronarvingene som får oppmerksomhet, og så får man ikke med seg hva søsknene heter. Mange har dessuten i mangel på etternavn fått en hel rekke av fornavn som kan være gode navneforslag. Det er mange godt gjemte navneskatter som kan passe både de som liker tradisjonelle navn, og de som vil være litt mer eventyrlystne i navnevalget.
Prinsesse Estelle av Sverige fikk i mars 2016 lillebroren Oscar, som heter Oscar Carl Olof.
Prins Carl Philip og prinsesse Sofia har barna Alexander Erik Hubertus Bertil, Gabriel Carl Walther og Julian Herbert Folke. Prinsesse Madeleine og Christopher O’Neill har barna Leonore Lilian Maria, Nicolas Paul Gustaf og Adrienne Josephine Alice.
Les også:
Kongelig navn eller kongelig navngiving
Oppkalling er viktig i kongelige kretser, så gir du barnet ditt fire fornavn, hvorav minst ett er direkte oppkalling av noen i rett linje fra slektstreet, er du på god vei til å få et navn som lyder kongelig. Eventuelt kan du heller bruke fornavn som er populære i kongelige kretser. Et annet alternativ er å velge en norsk-klingene variant av navnet – for eksempel Filip i stedet for Felipe eller Mathilde i stedet for Mathilda.
– Det er ingen absolutt grense for hvor mange navn du kan gi barnet ditt her til lands, men i praksis går grensen ved seks-sju navn, avhengig av lengden på dem. De fleste trenger vel ikke flere fornavn enn det heller? Mange fornavn i navnerekke høres kongelig ut, men som regel er det kombinasjonen av flere navn og sjeldne navn som gjør at de høres kongelige ut, påpeker Utne.
Han er enig i at mange kongelige navn virker svært fremmede. Det mener han skyldes at man ofte bruker navn fra andre kongehus i navnerekken. Dermed blir det navn som hver for seg ofte er ganske vanlige i hvert av landene, men som sammen blir ganske spesielle.
Les også:
Vanlige navn du ikke visste var kongelige
Er ikke kongelig det første som slår deg når du hører navn som Ronny eller Emma? Vel, det er i hvert fall navn som kongelige i Europa har valgt til sine søte små. Selv om de ikke selv nødvendigvis skal vokse opp til å bli konger eller dronninger, vil de omgås i kongelige kretser. Så kanskje kan du si at du har valgt de kongelige navnene Emma, Sofie, Noah og Marcus til barna dine?
Eller er det kanskje heller et tegn på at kongelige også er vanlige mennesker, som liker de samme navnene som alle andre. Og kanskje ikke trenger å være så bekymret for at barnet blir nok en Alexander eller Emma i klassen?
– Dette ser vi godt i kongehuset etter 1905. De valgte både Haakon, Olav og Harald mens det var svært populære navn. Det passet riktignok godt sammen med at gammel middelaldertradisjon ble ført videre både blant folk flest, og kunne passe fint også i kongehuset, sier Utne.
At kongene bare brukte ett navn var også uvanlig i kongelig og overklassetradisjon, men vanlig i befolkningen på den tiden. Haakon og Olav hadde flere navn som de ikke brukte.
– Haakon Magnus, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus har derimot fått to navn, men det var også vanlig da de ble født, sier Utne.
Kreative monarker
Det kan godt være at det er strenge regler for navngiving i kongelige kretser, men med så mange fornavn, gir det også rom for litt mer uvanlige navn. I Danmark har guttenavnet Minik sneket seg inn som det tredje fornavnet til prins Vincent, mens søsteren Josephine har Ivalo som tredje navn. Begge navnene er fra Grønland, som tilhører Danmark.
– Det er tronarvingene som får de mest tradisjonelle navnene. Kongelige som ikke skal arve tronen står mye friere. Det ser vi jo med prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, som var mer kreative enn folk flest, sier Utne.
Har du forresten hørt navnene Pilar, Kimon eller Wenzel før? Ikke vi heller. Se flere navn under annonsen.