NavnNavnetipsNavneforsker spår toppnavnene for 2019 og 2020

Navneforsker spår toppnavnene for 2019 og 2020

I januar får vi vite om navneforsker Ivar Utne har spådd rett, og Olivia og Oliver topper statistikken for 2019. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 54467 Sist oppdatert 16.12.19
Navnestatistikken for 2019 kommer først i januar 2020. Vi har spurt navneforsker Ivar Utne hvilke navn han tror kommer i topp 15, hvilke navn som øker mest og faller mest i bruk, og hvilke trender som vil gjelde for 2019 og årene framover. Her er hans spådommer.

Det er få som kan så mye om nye personnavntrender som navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen. Dermed er han den rette personen å spørre om å spå navnetoppen for i år og de neste årene. 

Disse navnene tror Utne kommer til å toppe statistikken

Akkurat i toppen skjer det vanligvis ikke så mye med navn. Ofte er det få utskiftninger i topp 10, 20 og til og med topp 50. Slik tror Utne at topplisten for 2019 eller de nærmeste årene vil se ut:

Guttenavn:

1. Oliver
2. Oskar/Oscar
3. Filip/Fillip/Philip/Phillip
4. Lucas/Lukas
5. Jakob/Jacob
6. Henrik
7. Elias
8. Aksel/Axel
9. Noah/Noa
10. Isak/Isaac/Isac
11. Ulrik
12. Sander
13. Kasper/Casper/Kacper
14. Emil
15. Theodor/Teodor

Ulike skrivemåter er regnet med her, for Statistisk sentralbyrå slår ofte navn med ulike skrivemåter sammen i sin oversikt. Dermed vil for eksempel Filip på andreplass være Filip, Fillip, Philip og Phillip samlet sett. Det samme gjelder for enkelte av navnene på jentenes toppliste.

Jentenavn:

1. Olivia/Oliwia
2. Ella
3. Ada
4. Alma
5. Nora/Norah
6. Iben
7. Saga
8. Emilie
9. Frida
10. Amalie
11. Sofie/Sophie
12. Ingrid/Ingerid
13. Sara/Sahra/Sarah/Zara
14. Sofia/Sophia
15. Leah/Lea

For å beregne disse topplistene har Ivar Utne sett på statistikkene hos Statistisk sentralbyrå de siste årene og på brukernes navnesøk hos Babyverden, og litt på lyder og oppmerksomhet.

– Hos Statistisk sentralbyrå kan vi se hvordan det har gått for hvert enkelt navn for fødte de siste årene. Navn som beveger seg raskt, kan komme til å gjøre noen hopp, mens andre flytter seg lite. Det kan være mange grunner til å søke etter navn hos Babyverden. Det kan være annet enn navnevalg for barn. De kan for eksempel søke på navn de kjenner lite til, eller de kan søke på navn de faller litt for, men ikke tør velge. Voldsomt mye søk på bestemte navn i månedsvis, bør vi kunne regne med viser ønsker hos foreldre. Fasiten for det siste kommer med navnetoppen for fødte i 2019, i slutten av januar, sier Utne.

Navneforsker Ivar UtneHermer etter England?

Hvis det blir Olivia og Oliver som troner på toppen for 2019 er vi kanskje ikke så oppfinnsomme på navnefronten som vi tror. Akkurat disse to navnene har faktisk tronet i toppen i England nesten hele dette tiåret.

Olivia og Oliver har også økt mye i Norge de siste årene, og det kan bli plass til dem når navn de har konkurrert med sakker av, sier Utne.

Guttenavnene i teten

Oliver og Oskar har økt noe for fødte de siste årene, mens Filip har svinget litt opp og ned. Det kan se ut som Oliver har hatt størst fart oppover blant fødte til og med 2018. Hos Babyverden ser vi at Oskar og Oliver har vært mye søkt i mange måneder, mest for Oskar. Det er mange færre søk på Filip. Oliver kan kanskje vinne framfor Oskar fordi det er i siget. Da kommer Filip etter dem. Lucas, som har vært mye brukt noen år, kan se ut til å gå sakte nedover. William, som har vært høyt oppe, har sunket bratt i et par år, og var på 12. plass i 2018. Rundt 15. til 20. plass for 2019 og 2020 mener Utne er sannsynlig.

Lyder i navnene er også undersøkt av Utne. Både Oliver og Filip har lyder som er populære, mest i Oliver med l og v. Oskar og Filip har de ustemte (uten at stemmebånd vibrerer) stopp-lydene (der lydene blir stoppet i munnen) k og p, som er i ferd med å bli populære i guttenavn. Alle tre navnene har godt likte lyder.

– I tillegg kan oppmerksomhet rundt noen navn i media spille inn. I september og oktober ble det søkt mest på Bilal hos Babyverden. Det er navnet på Stjernekamp-vinneren høsten 2019. Siden dette ikke fortsatte i november, og navnet ellers har vært lite søkt, kan det helst ha vært en kortvarig nysgjerrighet på et navn med lyder som er godt likt. Dette er neppe tegn på at det kan nå høyt for navnevalg i 2019, men det skal likevel bli spennende å se fasiten fra Statistisk sentralbyrå i januar, mener Utne.

Alt i alt mener Utne at det ikke er opplagt hvordan det blir blant de mest brukte navnene i 2019, men sannsynligvis har navnene i disse listene i alle fall vært mye brukt i år.

Jentenavnene i teten

For jentelista er det ifølge Utne lagt mye vekt på hvordan bruken har vært de siste årene, slik som for guttene. Hos Babyverden kan vi se at brukerne har søkt mest på Iben, Saga og Alma gjennom året. Ingen av dem var inne blant ti på topp for bruk i 2018 og tidligere. Dessuten har Ada og Ella også blitt søkt mye på. Alle disse fem er navn som passer med hva som i det hele tatt er populært, både med lyder, stor andel vokaler og korte navn. Derfor har de bedre plasseringer på listen over enn bruken i 2018.

– Et stykke nede på listene hos Statistisk sentralbyrå ser vi at navn som har opphav i den nordiske middelalderen, eller som har blitt til i Norden etter det, er i ferd med å komme oppover. Ingrid har vært mye bruk lenge. I søkene hos Babyverden ser vi mye interesse for slike navn. Frida er et slikt navn i listen ovenfor, men det kan også ha kommet fra tysk. Også Iben og Saga er laget i Norden, men er nyere, sier Utne.

Navn på vei opp

Det mest spennende er kanskje å fange opp navnene som plutselig skyter fart oppover på listene. Navn som foreldre gjerne tror at ikke er så vanlige, og plutselig blir forundret over å finne høyt oppe på navnetoppen.

– For jenter har jeg særlig tro på Iben, Ada, Sonja, Saga, Alma, Sigrid, Oline, Vilja, Ellie, Live, Ylva, Klara og Hennie, sier Utne.

Mange av disse jentenavnene har lengre tradisjon i Norge, men det fins også noen ganske nye, som Vilja, Ellie og Ylva.

Også blant guttene er noen navn som har vært lite brukt i Norge blant dem som er på vei opp, som Birk og Samuel. Men også på guttesiden er det mest navn med tradisjon som kommer igjen.

– For guttene tror jeg Alfred, Gustav, Edvin, Birk, Arthur, Ulrik og Samuel kommer til å øke mye framover. De øker allerede, sier Utne.

Navn kan bli oppbrukt

Noen navn ser ut til å være eviggrønne og blir brukt i flere generasjoner – uten å oppleves som oppbrukt. Andre er mer motepreget og blir plutselig brukt av mange, for så å oppleves som oppbrukt i lang tid. Tenk gjerne på navnene til dine klassekamerater – noen av dem kan du fint se på barn nå også, som Ida, Thea, Alexander og Emil. Andre oppleves som helt feil å gi til barn. Hvorfor det er sånn, avhenger av om navnene oppleves som oppbrukte eller ikke.

– Navnene som holder på å bli oppbrukt nå, er Emma, Nora, Sara, Leah, Sofie og Anna for jenter, og Lukas, Emil, William, Mathias, Liam og Alexander for gutter, mener Utne.

De har vært brukt noen tiår (som Emma, Alexander), eller det er navn med lite tradisjon som har steget raskt og ser ut til å snu fort (Lucas, William, Liam).

Gode navnetips fra navneforskeren

Navneforsker Utne synes det er spennende å følge med på navnene som har begynt å øke, men ennå ikke når opp i teten. Såkalte «underdogs» som man kan velge om man ønsker å være i forkant av trendene.

– Her er det mange å velge mellom. Men navn som begynner å øke, og som har trekk som kan slå an de neste årene, er Tomine, Othilie, Adelen, Leonora, Ariana, Nelia, Alea/Aleah, Eliana, Tilia, Milea og Vega for jenter. For gutter er det Emrik, Silas, Trygve, Wilmer/Vilmer, Wilhelm, Noel, Tidemann, Eiliv/Eilev, Milian, Kian, Elling, Thor/Tor, Finn, Ragnar, Eik og Joris, sier Utne.

Ifølge Utne er dette ofte navn med gammel tradisjon i Norge, korte navnklanger som er populære internasjonalt, særlig godt med vokaler, konsonantene l, m og n, og lydkombinasjoner som ine og il eller li. Det kan også være de mer hardt (ustemte stopp-lydene p, t og k) for guttenavn, som i Trygve, Tor og Eik.


Navnetrendene som gjelder nå

Trendene for navn handler til dels om opphav, for eksempel nordiske, tyske eller bibelske navn, og andre navn som går igjen i mange land, slik som Emma, Sofia og William. Men det handler kanskje vel så mye om hvilke lyder som klinger godt i ørene til ulike tider. Kanskje har du ikke tenkt over det, men hvis du ser på topplistene til Utne lenger oppe i artikkelen – ser du at noen bokstaver går forbausende mye igjen i navnene? For eksempel l, m, b, d og g for begge kjønn og p, t og k for guttene? Det mener Utne ikke er tilfeldig, men eksempler på ulike trender.

L og M
I lang tid har disse to bokstavene gått igjen i mange populære navn. Tidlig på 2000-tallet var m mest brukt av de to for begge kjønn, nå etter rundt 2015 har l tatt ledelsen. Trenden er ganske lett å fange opp om man ser etter dem.

– Eksempler på navn i denne trenden er Alma, Emilie, Amalie, Ella, Vilde, Leah/Lea, Selma, Ellinor, Oline, Julie, Live og Emma for jenter. Og Oliver, Emil, Matheo, Lucas/Lukas, Silas, Samuel, Liam, Abel, Alfred, Olav, Elias, Ulrik, Aksel og Alexander/Aleksander for gutter, sier Utne.

B, D og G
De stemte stopp-lydene b, d og g holder seg godt, særlig i jentenavn. (Stopp-lyder vil si at vi stenger igjen et sted i munnen en kort stund når vi sier lyden. I stemte lyder kan vi merke at stemmebåndene vibrerer.) Men foreløpig har de ikke dominert i toppen. Det tror Utne kan ha endret seg nå.

– Navn med slike lyder var mye brukt rundt år 1900 og noen tiår fram, som i Bjørg og Odd. At det nå blir mer slike navn i toppen igjen kan komme av at det er en trend som kommer tilbake. Men det er få av de samme navnene som er i bruk nå, sier Utne.

Eksempler på navn i denne trenden er Iben, Saga, Ida, Hedda, Ada, Frida og Vilde for jenter, og Tobias, Theodor/Teodor, Benjamin, Abel, Alfred og Sander for gutter, sier Utne.

P, T og K
Det har vært mye stemte lyder i navn de siste årene, men nå begynner de ustemte lydene å komme tilbake i flere av de populære navnene. Først og fremst gjelder det for gutter, og bokstavene p, t og k. (I ustemte lyder vibrerer ikke stemmebåndene, og vi tenker ofte på dem som «harde» lyder.)

– Eksempler på slike navn for jenter er Thea og Tuva, og for gutter Oskar, Tobias, Henrik, Matheo, Lucas/Lukas, Isak, Theodor, Ulrik, Aksel og Alexander/Aleksander, sier Utne.

At trenden ikke gjelder for jenter i like stor grad kan nok skyldes at slike ustemte stopplyder var vanlig i jentenavn fra rundt 1940, og særlig i 1990-årene, som Kathrine. Dermed ønsker man gjerne noe annet nå.

Tett med vokaler, særlig i jentenavn

Noen navn har flere vokaler enn konsonanter, eller like mange av hver slags lyd siden rundt år 2000. Mange har også to vokaler inntil hverandre. Det ser Utne særlig i populære jentenavn for tiden.

– Jentenavn som har overvekt av vokaler, er Thea/Tea, Emilie, Amalie, Ida, Ada, Ella, Emma, Leah/Lea, Sofie, Oline, Aurora og Julie. Det er lyder som teller. Da er doble konsonanter én lyd, og stumme bokstaver (h) ingen lyd, sier han.

Utne sier at det også er mange guttenavn som har mange vokaler, men de har ofte også flere konsonanter. Det er særlig mange vokaler i populære navn som Oliver, Emil, Tobias, Isak, Theodor/Teodor, Samuel, Liam, Abel, Olav og Iver. Men blant guttenavn er det mer vanlig med overvekt av konsonanter også i populære navn enn for jenter, som i Lucas og Filip, Oskar, Jakob, Aksel og Henrik.

Noen ganger vil to vokaler inntil hverandre uttales i én lyd, som i Aurora og Eirik. Men navn hvor vokalene inntil hverandre har hver sin stavelse er Thea, Emilie, Amalie, Leah/Lea, Sofie og Julie for jenter, og Tobias, Matheo, Theodor/Teodor, Noah, Samuel, Liam og Elias for gutter.

– Fordelingen mellom vokaler og konsonanter i guttenavn ser også ut til å ha jevnet seg mer ut. Fra rundt 1940 til 1970 var det dobbelt så mange konsonanter som vokaler i populære guttenavn blant ti på topp. Nå nærmer det seg like mange vokaler og konsonanter. Men trenden med flere vokaler i navnene går saktere for guttenavn enn for jentenavn, slik at det ennå kan være en stund til vokalene dominerer i guttenavnene, hvis det noen gang når så langt, sier Utne.


Hvor ligger trykket i navnet?

Noen navn har trykk i starten, andre midten og andre igjen i slutten av navnet. Også dette har med trender å gjøre. Og nå går vi kanskje mot trykk på første stavelse.

– Dette har vi først og fremst sett i navnesøkene for jenter hos Babyverden, sier Utne.

Eksempler på navn med trykk på første stavelse er Iben, Saga, Nora, Thea/Tea, Alma, Ingrid, Ida, Hedda, Ada, Ella, Emma, Frida, Vilde, Leah/Lea, Selma, Ellinor, Eira, Tuva, Julie og Live for jenter. For gutter er det navn som Oskar, Oliver, Henrik, Lucas/Lukas, Silas, Isak, Theodor/Teodor, Benjamin, Samuel, Liam, Abel, Alfred, Sander, Ulrik, Aksel, Iver og Jakob.

Navn med trykk på andre stavelser er Olivia, Emilie, Sofie, Amalie, Elias, Mathias og Alexander.

– Fra 1980-tallet for jenter og 1990-tallet for gutter har trykk litt ute i navnet vært populært, rundt 3-4 av de ti vanligste navnene for hvert kjønn. Vi ser at brukerne hos Babyverden i 2019 søker lite på slike navn for jenter, mens det holder seg som tidligere nivå for gutter. Vi vet jo ikke om dette også slår til som navnevalg, men kanskje er det et forvarsel om mer trykk tidlig i navn, i alle fall for jenter. Trykk tidlig i navn har før vært mest vanlig i navn med gammel tradisjon i Norge og i korte navn ellers. Slike navn er blant dem som kan se ut til å komme igjen.

Nordiske navn

Gamle navn som har blitt til i Norden, og særlig i middelalderen, var mye brukt i første halvdelen av 1900-tallet, som Olav, Harald, Astrid og Gerd. Bruken av slike navn sank raskt gjennom 1960- og 1970-årene, først for jenter og senere for gutter. Blant sene nordiske navn blant ti på topp fins Hilde, Hege, Ole, Espen og Stian.

Noen få nordiske navn har vært mye brukt rundt år 2000 og senere, særlig Ingrid og Håkon, men også Solveig og Olav.

– Nå etter 2015 ser vi at gamle nordiske navn kommer igjen blant fødte, foreløpig godt utenfor ti på topp og få også blant de 25 vanligste. Derimot ser vi at brukerne hos Babyverden har sett mye etter nordiske navn nå i 2019. Blant de 25 mest søkte jentenavnene flere av månedene i andre halvår, er det 9 eller 10 nordiske navn, og 2 eller 3 for gutter. For fødte i 2018 var det bare 3 jentenavn og 1 guttenavn blant de 25 vanligste. Det blir spennende å se når foreldre gjør alvor av det, sier Utne.

Men det er få av de nordiske navnene brukt på 1900-tallet som foreløpig har skapt interesse. Det er heller navn som var brukt før det, eller som knapt har vært brukt før, eller navn som rett og slett er laget av gamle navnedeler.

Blant navnene som er mye søkt, er jentenavnene Iben, Saga, Ingrid, Frida, Vilde, Eira, Tuva, Oline, Live, Tiril, Ylva og Alva. For guttenavn er det særlig Olav, Iver, Håkon, Eirik, Erik, Sondre, Vetle, Olai, Even og Gustav. Blant disse er det noen som har blitt til i Norden på 1800-tallet og senere. Iben laget av Ida-Bengta (som begge er opphavlig ikke-nordiske), Saga av det svenske ordet saga, for eventyr, og Tiril inspirert av ordet tirilil for fuglekvitter. Av skikkelig gamle i Norge er bare Ingrid, Olav, Iver, Håkon, Eirik, Erik, og de mer lokale Sondre og Vetle.

– Det ser altså ut som nordiske navnene kan komme tilbake blant mye brukte navn, men med mange navn som har vært lite brukt før, sier Utne.


Bibelske navn

Bruken av navn hentet fra Bibelen økte mye rundt år 2000, og har holdt seg godt siden. Særlig har de vært brukt for gutter, ofte med fem blant de ti vanligste. For jenter er det fortsatt få, og særlig Sara, Leah blant ti på topp de siste årene, og Hanna og Anna i tillegg blant de 25 vanligste. Blant gutter var disse fem blant ti på topp i 2018: Lucas, Filip, Jakob, Noah, Elias. I tillegg var disse fem blant de 25 vanligste: Isak, Jonas, Johannes, Tobias, Benjamin.

– Blant søkene hos Babyverden ser vi at det er litt lavere interesse enn dette, og brukerne søker stort sett på de samme navnene som ovenfor. Men lenger nede både for fødte i 2018 og hos Babyverden er det også nye og lite kjente navn som ser ut til å dukke opp. Grunnen til færre søk hos Babyverden, kan jo være at navnene er godt kjent. Foreløpig er dette neppe grunn til å tro at bølgen med bibelske navn er over, avslutter Utne.

Les også:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: