– Konsonanter som gir stopplyd i munnen deles i myke og harde, eller stemte og ustemte etter om stemmebåndene vibrerer eller ikke når vi sier dem. De stemte er b, d og g, og de ustemte er p, t og k. Slike lyder er vanligst i guttenavn nå, særlig av de harde stopplydene, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Han forteller at bruken av harde stopplyder i jentenavn er mer enn halvert siden 1990-tallet. Men kanskje er tiden inne for at trenden snur?
Det er verdt å merke seg at vi i denne artikkelen lister ut navn som inneholder bokstaven p, og ikke nødvendigvis lyden p. For eksempel vil navn som Jakob gjerne uttales med p-lyd, mens navn som Christopher skrives med p, men uttales f.
Les også:
Vanlige navn som inneholder p
Det nest mest brukte guttenavnet i Norge om vi ser befolkningen under ett er Per. Den 01.01.2024 var det 36 321 gutter/menn i Norge med Per som første eller eneste fornavn. Ser vi på de 50 mest vanlige guttenavnene er det bare ett navn til med p i – Espen. For jentene er det ingen.
Hvis vi regner navn som vanlige om de er i bruk av minst 1000 personer får vi 17 guttenavn og 6 jentenavn. Her er de fra mest til minst i bruk:
Guttenavn: Per, Espen, Petter, Pål, Filip, Peter, Kasper, Paul, Peder, Jesper, Philip, Patrick, Piotr, Christopher, Casper, Pawel og Preben
Jentenavn: Pernille, Pia, Sophia, Sophie, Petra og Filippa
Navn som er verdt å merke seg
Utne merker seg særlig navnet Jeppe for gutter. Andre navn som noen foreldre velger til barna sine, men som foreløpig er et stykke unna topp 100 for barn nå er Per, Espen, Petter, Pål, Peter, Paul, Peder, Patrick, Phillip, Patrik, Fillip, Kacper, Joseph, Caspian, Pelle, Raphael, Jasper, Kaspian og Leopold for gutter, og Pia, Sophie, Petra, Paula, Pauline, Josephine, Philippa, Pola, Ophelia, Liepa, Penelope og Perla for jenter.
Noen av navnene havner i topplister fra Statistisk sentralbyrå fordi de gjerne slår sammen ulike skrivemåter av navn, som Filip/Philip/Fillip/Phillip og Sofie/Sophie. På Babyverden regnes alle skrivemåter som unike navn.