NavnNavnetoppen utlandetAlice og William på topp i Sverige i 2017

Alice og William på topp i Sverige i 2017

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 5461 Sist oppdatert 31.01.18
Søta bror er ikke så kreative i navnevalgene. Alice beholder førsteplassen fra 2016, og William er tilbake på topp etter ett år på tredjeplass siden forrige topp-plassering i 2015. Men det er mange spennende navn lenger nede på listene.

– Det er mange gode ideer til norske foreldre her. På topp 100-listene finner vi mange navn som er pene og passer godt nå, men som foreløpig ikke er så mye i bruk i Norge, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Navneforsker Ivar Utne
Navneforsker Ivar Utne. Foto: privat

Kjedelig i toppen
Alice fikk sin sjette førsteplass, og William sin sjuende. William er navnet med flest førsteplasser siden 1998. Oscar er det eneste navnet som har vært i topp ti guttenavn de siste 19 årene, og bare tre ganger har navnet havnet utenfor topp tre. I 2017 var Oscar på andreplass.

– Det er lite oppsiktsvekkende i toppen, sier Utne.

William lå også på førsteplass i Danmark i 2017, og var på topp i Norge i 2016.

Det er kanskje verdt å merke seg at Alicia har klatret opp og puster Alice i nakken. At to så like navn er på topp er spennende.

Alice oppfattes tydeligvis som et godt navn i Sverige. Det har vært på topp der lenge, så mange velger nok Alicia fordi det oppleves som mindre oppbrukt. Men lydkombinasjonene treffer veldig i Sverige nå. Til sammen har de to navnene dobbelt så mange som Olivia på tredjeplass, sier Utne.

Han tror årsaken til at Alice og Alicia ikke har slått an i Norge er usikkerhet rundt uttalen. I Sverige uttales Alice vanligvis som Allis med trykk på a, eller noe sjeldnere Alis med trykk på i – med stum e.

Topp 10 jentenavn:

1. Alice

2. Alicia

3. Olivia

4. Ella

5. Ebba

6. Lilly

7. Astrid

8. Saga

9. Freja

10. Wilma

Topp 10 guttenavn:

1. William

2. Oscar

3. Liam

4. Lucas

5. Oliver

6. Alexander

7. Elias

8. Hugo

9. Noah

10. Adam

Kilde: SCB

Internasjonal trend: Kortere navn med færre stavelser

På 1990-tallet hadde de mest brukte navnene flere bokstaver og flere stavelser enn nå.

– Vi går mot kortere og kortere navn. Noen stavelser forsvinner, men fordi vi liker vokaler nå, er det helst konsonantene som forsvinner. Flertallet av navnene har fire eller fem bokstaver nå. Det er særlig tydelig for jentenavn, og generelt i større grad i Sverige enn i Norge, sier Utne.

Han sier dette er snakk om en internasjonal trend, og trekker fram at flere navn på den svenske topplisten bare har to eller tre bokstaver.

Navn å følge med på: Astrid, Saga, Samuel og Levi

I Sverige har Astrid gjort noen voldsomme hopp oppover listene, og gikk fra 15. til 7. plass fra 2016 til 2017. I Norge falt navnet noe fra 2016 til 2017, men har vært på vei opp en stund.

Astrid har absolutt mulighet til å klatre også i Norge. Det er et spennende navn også internasjonalt, sier Utne.

Astrid er også på listen over navn med størst vekst i USA fra 2015 til 2016. Navnet hører også til bølgen med navn som ble brukt tidlig på 1900-tallet, og som er på vei til å bli populære igjen. I Sverige er Ivar på vei opp, men det er kanskje noe tidlig at det samme skal skje i Norge.

Saga har vært populært i Sverige lenge nå, og er på vei opp i Norge. Det er nok både bruken i Sverige og den populære serien Broen som har gitt navnet ny fart, sier Utne.

For guttene er særlig Samuel verdt å merke seg.

Samuel er et bibelsk navn som jeg tror kommer i Norge også. Vi ser det på topp ti i Finnmark i 2017, og det kommer nok også snart i Rogaland. Det stiger i bruk i Norge, og har alt som skal til for å nå høyt opp nå – både fordi det er bibelsk, og fordi det klinger godt med to vokaler og de populære konsonantene L og M, sier Utne.

Levi er også populært i Sverige, og bibelsk. Utne tror det også kan komme i Norge.

Levi har mindre tradisjon i Norge, men stiger nå. Det er forholdsvis sjeldent i bruk, men det vil nok vokse, sier Utne.

Engelske navn på vei opp

I Sverige gjør de engelske navnene Charlie, Elliot og Walter det godt. Foreløpig har de ikke slått an i Norge.

– Det er mulig at Walter kan komme her, men Charlie og Elliot har kanskje for svak tradisjon i Norge til å bli vanlig her, sier Utne.

For jentene er Zoe og Zoey mye mer populære i Sverige enn i Norge. Utne tror også disse virker for fremmede for oss.

Navn som ikke smitter over på oss

Det er også noen navn på listene som ikke ser ut til å smitte over på oss. For eksempel Alice og Alicia, men også Hugo (som også er populært i Danmark).

Freja er populært i Sverige og Danmark, men lite brukt her. I Norge er det formen Frøya som er vanligst, og det er på vei opp, men det er fortsatt lite brukt, sier Utne.

Han trekker også fram Wilma som eksempel her.

Navn som kan komme

Adam og Elsa er populære navn i Sverige, men har foreløpig ikke slått an i Norge. Utne tror kanskje Adam kan komme, men har mer tro på Elsa og Else.

– Dette er navn som vil komme. Vi ser det ikke så tydelig ennå, men jeg tror de kommer, sier Utne.

10 nye navn i topp 100

Det skjer ikke så mye i navnetoppen i Sverige heller, og fra 2016 til 2017 kom det bare inn 7 nye jentenavn og 3 nye guttenavn i de respektive topp 100-listene. Jentenavnene var Maryam, Hedvig, Mira, Zoey, Idun, Melina og Noomi. Guttenavnene var Levi, Vide og Neo.

Navnene med størst økning

Navnene som hadde størst økning i bruk i Sverige fra 2016 til 2017 var Maryam og Matteo.


Jentelisten var som følger: Maryam, Selma, LovaHedvig, Bianca, Amelia, Zoey, Luna, Mila, Cornelia, Lo, Nora, Signe, Hedda, Ines, Melina, Idun, Vera, Noomi, Mira, Alicia, Leia, Rut, Iris og Clara.


Guttenavnene med størst fremgang var: Matteo, Omar, August, Mohamed, Sebastian, Josef, Otto, Samuel, Walter, Levi, Isak, William, Oliver, Theo, Ivar, Neo, Adam, Alexander, Folke, Noah, Liam, Gabriel, Henry, Milo og Elliot.

Innvandrernavn

Maryam, Omar og Mohamed er vanlige navn i arabisk kultur. Utne tror økningen i bruk i Sverige henger sammen med økt innvandring.

– En slik økning ser vi ikke i Norge på samme tid. Her har bruken av vanlige muslimske navn ikke gått opp. De samme navnene har gått litt ned i 2017. Dessuten har bruken av Mohamed og varianter av navnet blitt klart mindre brukt både i Norge og Oslo helt siden 2014, sier Utne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: