Vi er like, men ikke identiske. For noen navn klinger unektelig bedre på engelsk, eller har tradisjon for bruk i Australia og andre engelskspråklige land, men er lite eller ikke i bruk i Norge. Ett eksempel er Isla på 4. plass for jenter. Uttalen er riktignok ofte Aila/Ayla, og begge de to skrivemåtene ble brukt til barn i Norge i 2021. Ayla var på 182. plass her det året. Du vil finne navn som er både vanlige og populære i Norge, og navn som er lite eller ikke i bruk, eller utenfor topplistene i Norge i listene under. I praksis er det ingenting i veien for å velge hvilket som helst av navnene under til barnet ditt – så lenge det er navn du (og partneren din) liker.
Topp 10 guttenavn:
1. Oliver
2. Noah
3. Jack
4. William
5. Henry
6. Leo
7. Lucas
8. Theodore
9. Levi
10. Liam
Topp 10 jentenavn:
1. Olivia
2. Amelia
3. Charlotte
4. Isla
5. Ava
6. Mia
7. Grace
8. Chloe
9. Matilda
10. Ella
Kilde: nsw.gov.au/
Se topp 100-lister lenger nede i artikkelen.
Felles navnetrender med Norge
Mange av navnetrendene er internasjonale. For eksempel bibelnavn, navn som slutter på o og navn som slutter på i-lyd. Mange av navnene går igjen i flere land, men det er også lokale forskjeller.
– Australerne henter navnetrender både fra England og USA, og noen særlig fra ett av disse landene. De henter trendene med plantenavn og i-lyd sist i navn fra England og Wales, slik som Ivy, Lily, Henry og Archie. Trenden med bruk av etternavn som fornavn henter de fra USA, slik som Mackenzie og Harvey, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Han legger til at Australia ligger på linje med flere land i Europa og med USA for navn med to vokaler inntil hverandre, som Noah og Olivia.
– Bruken er også ganske like mellom disse områdene for konsonantene l og m, slik som Oliver, Liam, Amelia og Mia. Navn fra Bibelen bruker australerne omtrent like mye som land i Europa, mens USA skiller seg ut med mye mer bruk av bibel-navn for gutter (James, Ethan), sier Utne.
Bibelnavn:
Gutter: Noah, Jack, Lucas, Levi, Elijah, Thomas, James, Ethan, Isaac, Benjamin, Jacob, Samuel, Joseph, Daniel, Adam, Michael, Jasper, Gabriel, Felix, Zachary, Elias, Matthew, Ezra, Luke og Isaiah.
Jenter: Chloe, Hannah, Isabelle, Abigail, Eva, Elizabeth, Phoebe, Leah, Anna, Delilah, Sarah og Eliza.
– Vår tids trend med navn fra Bibelen kommer mest fra USA. Der står trenden fortsatt svært sterkt, og mye sterkere enn både i England og Wales, og i Norge. Det er blant guttene de er mest brukt. I Australia er det omtrent som i England og Wales, og den store USA-bølgen ser ikke ut til å ha nådd Australia foreløpig, sier Utne.
Navn som slutter på i-lyd (på engelsk):
Gutter: Henry, Levi, Charlie, Archie, Kai, Harvey, Harry, Sonny, Riley, Eli, Ali, Billy, Zachary, Bodhi, Ari og Anthony.
Jenter: Chloe, Lily, Zoe, Evie, Audrey, Sophie, Ivy, Ruby, Lucy, Emily, Daisy, Frankie, Ellie, Penelope, Poppy, Elsie, Billie, Bonnie, Remi, Millie, Phoebe, Sadie, Zoey, Riley, Charlie, Hallie og Molly.
– Guttenavn som ender på i-lyd er svært vanlig i England og Wales nå, men var det i USA for noen tiår siden. Det kan se ut til å være inspirert fra England og Wales nå, selv om det ikke bare er det samme navnene, sier Utne.
Klassiske navn:
Gutter: Oliver, Lucas, Theodore, Luca, Alexander, Max, George, Sebastian, Austin, Patrick, Theo, Christian, Nicholas, Vincent og Anthony.
Jenter: Olivia, Amelia, Grace, Chloe, Sophia, Zoe, Sophie, Aria, Lucy, Florence, Luna, Georgia, Violet, Penelope, Emily, Aurora, Emilia, Stella, Remi, Olive, Millie, Phoebe, Rose, Zoey, Ariana og Valentina.
Guttenavn som slutter på o:
Leo, Arlo, Hugo, Theo og Leonardo.
I tillegg trekker Utne fram bruken av naturnavn – eller mer spesifikt, plantenavn.
– Plantenavn for jenter blir klart mer brukt i England og Wales enn i USA nå. I Australia er det flere enn i USA, slik at foreldre der kan se ut til å være inspirert fra en motebølge i England og Wales her, sier Utne.
Slike navn i Australia er: Willow, Lily, Ivy, Hazel, Florence, Violet, Daisy, Poppy, Olive, Savannah, Rose, Jasmine og Eden.
Trenden som ikke gjelder i Norge ennå:
Selv om vi deler flere navnetrender med foreldre i Australia, er det særlig én trend som ikke har slått an i Norge foreløpig.
– Etternavn brukt som fornavn har vært svært vanlig i USA noen år. Dette er klart mindre vanlig i England og Wales, selv om det også der er mange slike. Australia befinner seg midt imellom, og det kan se ut til at foreldre i Australia har hentet inspirasjon fra USA, sier Utne.
Han trekker fram etternavn brukt som jentenavn i Australia: Harper, Mackenzie, Piper, Addison, Riley, Quinn og Hallie. Og guttenavn: Hudson, Harrison, Cooper, Hunter, Harvey, Mason, Archer, Ryan, Logan, Jackson, Riley, Carter, Lincoln, River, Flynn, Asher, Lennox, Spencer, Ashton, Owen, Jaxon, Maxwell og Tyler.
Er dette en trend som også kommer til å skyte fart i Norge?
– Nei, trenden kommer neppe så mye til Norge, selv om noen engelske er i bruk for ganske få, slik som Sydney for jenter, Sidney for gutter, Leslie for begge kjønn. Og Scott for gutter er blant de mest brukte. Denne trenden har vi sett i USA og England i et par tiår. Den ser ut til å bre seg lite utenfor det engelskspråklige området. Det kan være både fordi foreldre ikke syns slike navn passer som fornavn, og fordi det har være forbud eller sterke begrensninger i hva som blir godkjent, sier Utne.
For her til lands er det ikke lov til å bruke etternavn som fornavn. Med noen unntak.
– Etternavn som har vært brukt som fornavn i Norge før forbudet fra 1923, blir godtatt nå dersom navnene har vært brukt som fornavn for minst 5 personer av samme kjønn. Slike er Meyer, Anker, Wessel, Luther, Jentoft, Arktander, Pareli, Parelius, Selmer, Monrad og Angel, sier Utne.
Han legger til at også Heggelund kan brukes som fornavn.
– Ellers finnes mange sjeldne fornavn som er like kjente etternavn, slik som Støre, Borg, Berg, Berge og Gård. Og det finnes godt kjente fornavn som er like etternavn, som Åse, Roald og Solbjørg, sier han.
Kan man bruke de utenlandske etternavnene som fornavn her?
Utne forklarer at mange engelske etternavn som også finnes i Norge, kan bli godkjent som fornavn i Norge dersom de er i bruk som fornavn for samme kjønn for mer enn 500 i USA eller Storbritannia. Dermed vil nok de aller fleste etternavnene brukt som fornavn i den australske topplisten bli godkjent til bruk her.
– Slike er blant andre Harper, Riley og Kennedy for begge kjønn. Dessuten oppfyller Jensen dette kravet for gutter, kanskje også for jenter, sier Utne.